ارزیابی اثر پیش‌تیمار ضدعفونی و اتمسفر نسبی دی‌اکسید کربن بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی زرشک تازه در طول دوره انبارداری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه شیمی مواد غذایی- موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی

2 استادیار گروه فرآوری مواد غذایی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی اثر اتمسفر CO2 و پیش‌تیمار ضدعفونی‌کردن بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی زرشک تازه بود. بدین-منظور پس از حذف شاخ و برگ، بخشی از میوه‌های زرشک در بسته‌هایی از جنس LDPE/PET به ضخامت 45 میکرون و تحت اتمسفر CO2 (نمونه CD) بسته‌بندی شدند. بخشی دیگر از میوه‌ها ابتدا با محلول تجاری ضدعفونی شده و سپس تحت اتمسفر طبیعی (نمونه D) و یا تحت اتمسفر CO2 (نمونه CDD) بسته‌بندی شدند. میوه‌های زرشک بسته‌بندی شده بدون ضدعفونی کردن و تحت اتمسفر طبیعی به عنوان شاهد (نمونه C) در نظر گرفته شدند. نتایج بیانگر به ترتیب کاهش و افزایش میزان O2 و CO2 در داخل بسته‌های با اتمسفر طبیعی همگام با افزایش طول دوره ماندگاری بود در حالیکه در بسته‌های CD و CDD مقدار CO2 داخل بسته طی دوره انبارداری کاهش یافت. در پایان 28 روز نگهداری افت رطوبت و افت وزنی در نمونه‌های CD و CDD بیش از سایر نمونه‌ها به ویژه در دمای 25 درجه سانتیگراد بود در حالیکه اسیدیته در این نمونه‌ها افزایش یافت. در پایان 28 روز نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد کمترین محتوای آنتوسیانین، ترکیبات فنلی، اسید اسکوربیک، درصد مهار رادیکال DPPH و قدرت احیاء‌کنندگی آهن به ترتیب به نمونه‌های CDD، D، CDD، D و D مربوط بود که به ترتیب 6/40، 6/46، 4/58، 6/51 و 60 درصد افت را نسبت به زمان برداشت نشان دادند. کمترین مقدار ترکیبات فوق در دمای 25 درجه سانتیگراد به ترتیب به نمونه-های CDD، CD، CDD، CD و D مربوط بود که به ترتیب 2/48، 8/34، 8/73، 7/55 و 6/63 درصد افت را نسبت به زمان برداشت به نمایش گذاشتند. در پایان دوره نگهداری، کمترین سفتی و بیشترین آسیب‌دیدیگی قارچی به نمونه CDD مربوط بود. به نظر می‌رسد که اتمسفر CO2 از توانایی مناسبی برای حفظ کیفیت زرشک تازه برخوردار نبوده و پیش‌تیمار ضدعفونی‌کردن شرایط نامساعد را تشدید کرد.

چکیده تصویری

ارزیابی اثر پیش‌تیمار ضدعفونی و اتمسفر نسبی دی‌اکسید کربن بر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی زرشک تازه در طول دوره انبارداری

تازه های تحقیق

  • اثر بسته بندی تحت اتمسفر گاز دی اکسید کربن بر ویژگی های کیفی زرشک تازه طی انبارداری بررسی شد.
  • اثر ترکیبی پیش تیمار ضدعفونی به روش غوطه وری و اتمسفر تغییر یافته بر ماندگاری زرشک تازه و ویژگی های آن بررسی شد.
  • حساسیت ترکیبات زیست فعال موجود در زرشک تازه به اتمسفر دی اکسید کربن بالا بود.
  • میزان گاز اکسیژن داخل فضای بسته های تحت اتمسفر هوا و دی اکسید کربن طی انبارداری کاهش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the effect of disinfection pre-treatment and carbon dioxide relative atmosphere on the physicochemical and microbial characteristics of fresh barberry during storage

نویسندگان [English]

  • Razieh Niazmand 1
  • Samira yeganehzad 2
1 department of food chemistry, research institute of food sciencd and technology
2 Department of Food Processing, Research Institute of Food Science and Technology, Mashhad, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to investigate the effect of CO2 atmosphere and pre-treatment of disinfection on the physicochemical properties of fresh barberry. For this purpose, after removing the foliage, part of the barberry fruit was packed in LDPE/PET packages with a thickness of 45µ and under the CO2 atmosphere (CD). Some of the fruits were first disinfected with commercial solution and then packaged under the natural atmosphere (D) or under a CO2 atmosphere (CDD). The barberry fruits without disinfection and packaged under the natural atmosphere were considered as control (C). Results showed that in packages under the natural atmosphere, the levels of O2 and CO2 decrease and increase, respectively with increasing of the storage period, while in CD and CDD packages, the amount of CO2 inside the package decreased during storage. At the end of 28 days, the moisture loss and weight loss in CD and CDD samples were higher than other samples, especially at 25ºC, while the acidity increased in these samples. At the end of 28 days of storage at 4ºC, the lowest content of anthocyanins, phenolic compounds, ascorbic acid, the DPPH scavenging capacity and the ferric reducing antioxidant power were related to the CDD, D, CDD, D, and D samples, respectively which they exhibited 40.6, 46.6, 58.4, 51.6, and 60% decline compared to harvest time. The lowest values of the above compounds at 25 C were related to CDD, CD, CDD, CD, and D samples, which lost by 48.2, 34.8, 73.8, 55.7, and 63.6%, respectively in comparison to harvest time. At the end of the storage period, the lowest firmness and the highest decay were related to the CDD. It seems that the CO2 atmosphere does not have the ability to maintain the quality of fresh barberry and the pre-treatment of disinfection intensified unfavorable conditions.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Modified atmosphere
  • Anthocyanins
  • Shelf life
  • Antioxidant Activity
  • Packaging
1. Kafi, M, Balandari, A. (2002) Barberry: Production and processing technology 3. Ferdowsi University of Mashhad Publications, Iran.
2. Motalleb, G, Hanachi, P, Kua, S, Fauziah, O, Asmah, R. (2005) Evaluation of phenolic content and total antioxidant activity in Berberis vulgaris fruit extract. J Biol Sci., 5 (5), 648-653.
3. Fatehi, M, Saleh, TM, Fatehi-Hassanabad, Z, Farrokhfal, K, Jafarzadeh, M, Davodi, S. (2005). A pharmacological study on Berberis vulgaris fruit extract. Journal of Ethnopharmacology, 102 (1), 46-52.
4. Akhavan, HR, Berenji, Ardestani, S, Fazel, M. (2017). The effect of gamma Irradiation on the shelf-life and quality characteristics of fresh barberry fruit. Iranian J of Nucl Sci and Tech., 81,73-86
5. TCCIMA. (2017). Tehran Chamber of Commerce, Industries, Mines, and Agriculture. Tehran, Iran.
6. Valipoor, Motlagh, N, Hamed Mousavian, MT, Mortazavi, SA. (2009) The effect of packages containing silver nanoparticles on microbial and appearance characteristics of barberry compared to conventioanal polyethylene packages. Iranian Food Science and Technology Research Journal, 5 (2), 75-87.
7. Khosroshahi, S, Tabatabaee Yazdi, F, Sedaghat, N. (2014). Investigation of the effect of modified atmospheric packaging (MAP) on physicochemical and microbial characteristics of fresh barberry. Ferdowsi University of Mashhad, Iran.
8. Ahmad, S, Thompson, AK, Asi, AA, Khan, M, Chatha, GA, Shahid, MA. (2001) Effect of reduced O2 and increased CO2 (controlled atmosphere storage) on the ripening and quality of ethylene treated banana fruit. International Journal of Agriculture & Biology, 3 (4),486-490.
9. Choi, HJ, Bae, YS, Lee, JS, Park, MH, Kim, JG. (2016) Effects of carbon dioxide treatment and modified atmosphere packaging on the quality of long distance transporting "maehyang" strawberry. Agricultural Sciences, 7 (12),813-821. doi:10.4236/as.2016.712074.
10. Ramin, A, Sheikhloie, H, Yousefi, AR. (2016). Evaluation of the effect of modified atmosphere packaging (map) and propolis on some properties of spinach cultivar of “varamin 88” during preservation. Iranian Journal of Food Science and Technology, 13 (61),1-15.
11. Rodoni, LM, Feuring, V, Zaro, MJ, Sozzi, GO, Vicente, AR, Arena, ME. (2014). Ethylene responses and quality of antioxidant-rich stored barberry fruit (Berberis microphylla). Scientia Horticulturae, 179,233-238.
12. AOAC (2005) Official methods of analysis of the Association of Analytical Chemists International. AOAC Gaithersburg, MD.
13. Mousavian, DS, Niazmand, R, Sharayei, P. (2015). Decreasing acrylamide formation in fried potato slices using hydrocolloid coatings and bene kernel oil. J Agr Sci Tech., 1725-1734.
14. Ahmadian-Kouchaksaraie, Z, Niazmand, R. (2017) Supercritical carbon dioxide extraction of antioxidants from Crocus sativus petals of saffron industry residues: Optimization using response surface methodology. The Journal of Supercritical Fluids, 121, 19-31.
15. Ahmadian-Kouchaksaraie, Z, Niazmand, R, Najaf Najafi, M. (2016). Optimization of the subcritical water extraction of phenolic antioxidants from Crocus sativus petals of saffron industry residues: Box-Behnken design and principal component analysis. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 36, 234-244. doi:https://doi.org/10.1016/j.ifset.2016.07.005.
16. Jalali Mousavi, SR, Niazmand, R, Shahidi Noghabi, M. (2015). Antioxidant activity of purslane (portulaca oleracea l.) seed hydro-alcoholic extract on the stability of soybean oil. Journal of Agricultural Science and Technology, 17 (6), 1473-1480.
17. Koort, A, Moor, U, Põldma, P, Kaiser, C, Starast, M. (2018). Comparison of regular atmospheric storage versus modified atmospheric packaging on postharvest quality of organically grown lowbush and half-highbush blueberries. Sustainability, 10 (11), 3916.
18. Candir, E, Ozdemir, AE, Aksoy, MC. (2018). Effects of chitosan coating and modified atmosphere packaging on postharvest quality and bioactive compounds of pomegranate fruit cv.‘Hicaznar’. Scientia Horticulturae, 235, 235-243.
19. Chitravathi, K, Chauhan, O, Raju, P. (2015). Influence of modified atmosphere packaging on shelf-life of green chillies (Capsicum annuum L.). Food Packaging and Shelf Life, 4, 1-9.
20. Mendes, LdS, Aguayo, E, Pessoa, CdO, Nastaro, BT, Kluge, RA. (2019). Enhancement of the antioxidant capacity and reduction of chilling injury in ‘Douradão’peaches refrigerated under pre-storage and modified atmosphere. Acta Scientiarum Agronomy, 41.
21. Giuggioli, NR, Girgenti, V, Peano, C. (2017). Qualitative performance and consumer acceptability of starch films for the blueberry modified atmosphere packaging storage. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 67 (2), 129-136.
22. Lee, L, Arul, J, Lencki, R, Castaigne, F. (1995). A review on modified atmosphere packaging and preservation of fresh fruits and vegetables: Physiological basis and practical aspects—Part I. Packaging technology and science, 8 (6), 315-331.
23. Khoshgozaran, S, Azizi, MH, Bagheripoor-Fallah, N. (2012). Evaluating the effect of modified atmosphere packaging on cheese characteristics: a review. Dairy Science & Technology, 92 (1), 1-24.
24. Belay, ZA, Caleb, OJ, Mahajan, PV, Opara, UL. (2018). Design of active modified atmosphere and humidity packaging (MAHP) for ‘wonderful’pomegranate arils. Food and Bioprocess Technology, 11 (8), 1478-1494.
25. Duan, J, Wu, R, Strik, BC, Zhao, Y. (2011). Effect of edible coatings on the quality of fresh blueberries (Duke and Elliott) under commercial storage conditions. Postharvest Biology and Technology, 59 (1), 71-79.
26. Dhinesh Kumar, V, Ramasamy, D, Jerish Joyner, J. (2018). Effect of active modified atmosphere packaging material on biochemical and microbial characteristics of pomegranate arils during storage. International Journal of Chemical Studies, 6 (2), 95-99.
27. Wani, S, Hameed, OB, Mir, M, Hussain, P, Majeed, D. (2018). Effect of gamma irradiation and modified atmosphere packaging on the quality and storage stability of sweet cherry (cv. Misri and Double) under ambient and refrigerated storage conditions. Journal of Postharvest Technology, 6 (3), 44-59.