اصول اخلاقی انتشار مقاله
منشور اخلاقی نشریه فناوریهای جدید در صنعت غذا
این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات، تابع قوانین کمیتۀ اخلاق در انتشار (Committee on Publication Ethics, COPE) میباشد و از آییننامۀ اجرایی قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در آثار علمی، مورد تایید هیات تحریریه نشریه فناوریهای جدید در صنعت غذا، پیروی مینماید.
تمامی مخاطبان، نویسندگان، داوران و دبیران هنگام کار با این نشریه باید از سیاستهای اخلاقی اعلام شده تبعیت نمایند. قوانین حق تکثیر و اقتباس از سایر آثار ادبی می بایست توسط نشریه رعایت شده و حق افراد در هنگام انتشار محفوظ بماند. تصمیم گیری دربارۀ مقالات در هر مرحله، صرفاً از لحاظ شایستگی علمی و بدون طرفداری یا کینه توزی و بدون در نظر گرفتن ملیت، جنسیت، مذهب و مسائل قومی، نژادی و سیاسی نویسندگان انجام شود. سردبیر نشریه با کمک اعضای هیات تحریریه و داوران، مسئول اتخاذ تصمیم جهت پذیرش یا عدم پذیرش مقالات ارسالی به نشریه می باشد. لازم به توضیح است هرگونه سرقت علمی یا سایر رفتارهای غیراخلاقی منجر به حذف مقاله از فرایند داوری خواهد شد.
خواهشمند است برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ملاحظات ضروری هنگام انتشار مقالات و دستورالعملهای رعایت اخلاق در انتشار به آدرس زیر مراجعه فرمایید:
نکته: شایان ذکر است نشریه "فناوریهای جدید در صنعت غذا" هنوز عضو رسمی COPE نمیباشد.
وظایف و مسئولیت های اخلاقی ناشران
1- هیات تحریریه نشریه فناوریهای جدید در صنعت غذا تنها تصمیم گیرنده نهایی در مورد مقالات ارسالی است.
2- تصمیمگیری در مورد مقالات تنها بر اساس داوری تخصصی صورت گرفته و به هیچ عنوان از منافع غیرمرتبط تاثیر نمیپذیرد.
3- این نشریه به رعایت اصول و محتوای علمی و پژوهشی خود متعهد است.
4- رعایت ملاحظات اخلاقی توسط دستاندرکاران نشریه شامل مدیر مسئول، سردبیر، دبیران علمی، اعضای هیات تحریریه، داوران، نویسندگان و مخاطبان پایش میشود.
5- نظارت بر ملاحظات مرتبط با سرقت ادبی (Plagiarism) و داده های تقلبی (Fraudulent data) به شکل پیوسته صورت میگیرد.
6- این نشریه، نسبت به انتشار اصلاحیهها و توضیحات در صورت لزوم، و نیز حذف مقالات جعلی از وبگاه نشریه اقدام مینماید.
وظایف و مسئولیت های اخلاقی دبیران
1- دبیران نشریه باید در رد یا پذیرش مقالات اختیار تام داشته باشند.
2- دبیران نشریه باید اصل رازداری را در مورد محتوای مقالات در زمان داوری تا زمان چاپ رعایت نمایند.
3- سردبیر باید تصمیمگیرنده نهایی در مورد انتشار یا عدم انتشار نهایی مقالات باشد.
4- لازم است ناشناس ماندن داوران مقالات توسط دست اندرکاران نشریه رعایت شود.
5- دبیران نشریه باید از ایجاد هرگونه تعارض منافع پرهیز نمایند.
6- دبیران نشریه باید شئونات آکادمیک را رعایت کرده و تلاش نمایند به درخواستهای مخاطبان نشریه و نویسندگان رسیدگی نموده و پاسخگو باشند.
7- دبیران نشریه باید احتمال سرقت ادبی و وجود داده های تقلبی را با دقت بررسی نمایند و نسبت به انتشار اصلاحیهها و توضیحات و نیز حذف مقالات جعلی اقدام کنند و در صورت لزوم از اشتباهات احتمالی ایجاد شده پوزش بطلبند.
8- دبیران نشریه باید تنها بررسی خود را در حیطه محتوای فکری (Intellectual content) محدود نمایند.
9- دبیران نشریه نباید به هیچ وجه اطلاعات مرتبط با مقالات دریافتی را فاش نمایند. تنها در صورت لزوم، مکاتبه یا مذاکره با نویسنده مسئول، داوران، داوران احتمالی، مشاوران هیات تحریریه و ناشر بلامانع است.
10- محتوای علمی ارائه شده در مقالات که هنوز منتشر نشده است، نباید از سوی دبیران یا سایر اعضای هیات تحریریه برای اهداف پژوهشی خودشان به کار رود، مگر با کسب رضایت صریح و مکتوب نویسنده مسئول.
وظایف و مسئولیت های اخلاقی داوران
1- داوران به سردبیر و اعضای هیأت تحریریه جهت اتخاذ تصمیم برای پذیرش یا عدم پذیرش مقاله از بُعد کیفی، محتوایی و علمی مقالات کمک نموده و از طریق ارسال نقطه نظرات خود به نویسندگان در ارتقای علمی مقاله سهیم میباشند.
2- داوران باید محرمانه بودن روشها و دادههای ارائه شده در مقالهای که برای داوری آن دعوت شدهاند را محترم بشمارند.
3- داوران انتخاب شده می بایست بعد از بررسی اولیه، از نتیجۀ داوری اعم از عدم امکان داوری مقاله به علت مغایر بودن با حوزه کاری، کمبود وقت و داوری همراه با تأخیر به دلیل مشغله کاری یا عدم دسترسی به امکانات کافی، سردبیر نشریه را مطلع نمایند. داورانی که احساس عدم صلاحیت کافی برای قضاوت در مورد مقاله پژوهشی میکنند، می بایست از ارزیابی مقاله امتناع کنند.
4- داوران نباید از دادهها یا ایدههایی که طی فرایند ارزیابی بهدست آوردهاند در جهت منافع شخصی استفاده کنند.
5- داوران باید بر اساس مستندات علمی و استدلال کافی مقالهها را با وضوح و به روشنی، بیطرفانه و عادلانه ارزیابی نمایند.
6- داوران باید از داوری مقالاتی که در آن تعارض منافع با اشخاص، مؤسسات و شرکتها وجود دارد، پرهیز نمایند.
7- داوران باید از ایجاد هرگونه تعارض منافع با نویسندگان مقاله پرهیز نمایند.
وظایف و مسئولیت های اخلاقی نویسندگان
1- نویسندگان موظف هستند مقاله را به صورت علمی، منسجم و مطابق آیین نامه نگارش نشریه به فارسی (بخشهایی به انگلیسی شامل چکیده مبسوط، شکلها و جدولها) آماده نمایند. روش و رویکرد خود را به دقت ذکر نموده و دادهها را به صورت صحیح و شفاف گزارش نمایند.
2- نویسنده نمیتواند یک مقاله را که در نشریهای دیگر تحت داوری است یا قبلا به چاپ رسیده (مگر به صورت خلاصه، یا بخشی از یک سخنرانی علمی، مطالب مروری و پایان نامه دانشجویی) به این نشریه ارائه نماید.
3- نویسندۀ مسئول مکاتبات شخصی است که در تهیه، آماده سازی، طراحی و اجرای مقاله سهم عمده را برعهده دارد و سایر نویسندگان نیز به عنوان همکار در مقاله ذکر می شوند. نویسندۀ مسئول باید پیش نویس مقاله را برای همه نویسندگان مشترک و همکار ارسال و رضایت آنها را جهت ارسال مقاله به نشریه و انتشار آن کسب کند.
4- برای تداوم روند داوری همتا (Peer review)، نویسندگان باید در فرآیند داوری مقالهها، در صورت درخواست نشریه و ارتباط تخصصی با فعالیتهای علمی ایشان، مشارکت نمایند.
5- نویسندگان موظف هستند موافقت مؤسسهای که تولید محتوای علمی مقاله در آن صورت گرفته است را پیش از ارسال، کسب نمایند.
6- از جمله شروط ارسال مقاله این است که نویسندگان اجازه تصحیح احتمالی مقاله برای سهولت خوانش را به نشریه بدهند.
7- نویسندگان موظف هستند پشتیبان/ پشتیبانهای مالی مقاله خود را معرفی نمایند.
8- پیش از پذیرش مقاله، فرم واگذاری حق چاپ و نشر (Copy right) و اظهارنامه عدم تعارض منافع (Conflict of interest) باید توسط نویسنده مسئول امضا و برای نشریه ارسال شود.
9- نویسندگان مالکیت حق چاپ و نشر مقاله را به ناشر واگذار مینمایند و در صورت مرجع دهی شفاف با ذکر نام نویسندگان، اجازه میدهند تا مقاله به هر تعداد دانلود، بازنشر و توزیع شود.
10- همه نویسندگان به نویسنده مسئول اجازه میدهند تا به عنوان رابط با نشریه در تماس بوده و مقاله تهیه شده پیش از چاپ را بررسی و تایید نماید.
11- نویسندگان در هر زمانی که متوجه اشتباه یا بی دقّتی در مقاله خود شوند، موظف هستند سردبیر نشریه را در جریان قرار دهند و نسبت به اصلاح آن اقدام یا درخواست بازپسگیری مقاله را نمایند.
12- لازم است نویسندگان به این نکته توجه نمایند که مقاله تحت داوری یا چاپ شده در این نشریه به وسیله نرم افزارهای مناسب تحت مشابهیابی متن قرار میگیرند. سرقت ادبی تخطی نابخشودنی از رعایت اخلاق در انتشار مقالات به شمار میآید.
13- پیش از ارسال مقاله، لازم است نویسندگان اطمینان حاصل نمایند که تمامی مدارک و فایلهای درخواستی نشریه را تهیه نموده باشند.