[1] Farmani, J., Rostammiri, L. (2015). Characterization of chicken waste fat for application in food technology.
j. Food Measure . Characteriz 9(2): 143-150.
[2] Bae, H., Darby, D., Kimmel, R. M., Park, H., Whiteside, W. (2009). Effects of transglutaminase-induced cross-linking on properties of fish gelatin–nanoclay composite film. Food chem, 114: 180-189.
[3] Schreiber, R., Greis, H. (2007). Gelatin handbook: Theory and industrial practice, wilely-vetting,bott and co, weinhem, Germany.
[4] Fiszman, SM., Lluch, MA., Salvador, A. (1999). Effect of addition of gelatin on microstructure of acidic milk gels and yoghurt and on their rheological properties. Inter Dairy, 9: 895-901.
[5] Rafieian, F., Keramat, J., Kadivar, M. (2013) . Optimization of gelatin extraction from chicken debonerresidue using RSM method. Food Sci. Technol, 50(2): 374–380.
[6] Hyun-Wook, K., Dong-Heon, S., Yun-Sang, Ch., Hack-Youn, K., Ko-Eun, H., Jae-Hyun, P., Yong-Jae, K., Ji-Hun, Ch., Cheon-Jei, K. (2012). Effects of soaking pH and extracting temperature on the physicochemical properties of chicken skin gelatin. Korean, J. Food Sci,. 32(3): 316-322.
[7] Sarbon, N., Abdi, F., Howell, N. (2013). Preparation and characterisation of chicken skin gelatin as an alternative to mammalian gelatin. Food hydr,30, 143-151.
[8] Munasinghe, KA., Schwarz, JG., Nyame, AK. (2014). Chicken collagen from law market value by-products as an alternate source. J. Food Processing.
[9] Shahiri Tabarestani, H., Maghsoudlou, Y., Motamedzadegan, A., SadeghiMahoonak, A.R. (2010). Optimization of physico-chemical properties of gelatin extracted from fish skin of rainbow trout (Onchorhynchusmykiss). Bio. Techno,. 101(15): 6207-6214.
[10] Horwitz, W. (2000). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemists International, 17th ed., AOAC International, Gaithersburg.
[11] BS 755. (1975). British Standards Institution Specification for Gelatin. Pentonville Rd, London, UK.
[12] رضایی زاده، ع. ؛ رفتنی امیری، ز. (1395) استخراج و ویژگیهای ژلاتین پای مرغ و کاربرد آن در ژله طالبی. پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد 13، شماره 2، ص332-322.
[13] Chia-Wei, L., Loughran, M., Tsung-Yu, T., Tsai, Sh. (2013). Evaluation of convenient extraction of chicken skin collagen using organic acid and pepsin combination. J. Chinese Society Animal Science. 42(1): 27-38.
[14] عطاء صالحی، ع. ؛ حافظیه، م. ؛ غلامحسینی، ف. (1391) بهینه سازی استخراج ژلاتین از غضروف کوسه ماهی چانه سفید، مجله علوم و فناوری غذایی، جلد 4، شماره 3، ص 74-67.
[15] Zhou, P., Mulvaney, S. J., Regenstein, J. M. (2006). Properties of alaska Pollock skin gelatin: A comparison with tilapia and pork skin gelatins. J. Food Sci, 71(6): 313-321.
[16] اسماعیل زاده کناری، ر. ؛ شکوه صارمی، ا. ؛ اورجی، ح. ؛ معتمدزادگان، ع. (1388) تعیین ترکیب آمینواسیدی و بررسی نقطه ذوب و گرانروی ژلاتین حاصل از پوست ماهی فیتوفاک، مجله الکترونیک فراوری و نگهداری مواد غذایی، جلد 1، شماره 4، ص 12-1.
[17] LihongNiu, A., Xin Zhou, B., Chuqiao Yuan, A., Yun Bai. A., Keqiang Lai, A., Fuxin Yang, A., Yiqun, H. (2013). Characterization of tilapia (Oreochromisniloticus) skin gelatin extracted with alkaline and different acid pretreatments. Food Hydro, 33, 336-341.
[18] Wangtueai, S., Noomhorm, A. (2009). Processing optimization and characterization of gelatin from lizardfish (Saurida spp.) scales. LWT-Food Sci , Techno, 42, 825-834.
[19] Choi, S.S., Regenstein, J.M. (2000). Physicochemical and sensory characteristics of fish gelatin. J., Food sci, 65(2): 194-199.
[20] اسمعیلی خاریکی، م؛ رضائی، م؛ معتمدزادگان، ع. (1391) نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد 8، شماره 2، ص 157-150.