تاثیر پوشش تری‌هالوز حاوی اسانس درمنه (Artemisia sieberi) بر ویژگی-های پس از برداشت گوجه فرنگی گیلاسی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

3 استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

چکیده

پوشش میوه‌های گوجه‌فرنگی با هیدروکلوئیدهای خوراکی موجب بهبود برخی ویژگی‌های کیفی پس از برداشت آن‌ می‌شود. تاثیر محلول 1 درصد تری‌هالوز حاوی اسانس درمنه (5/0، 1 و 5/1 درصد) به‌عنوان یک پوشش خوراکی بر برخی ویژگی-های کیفی گوجه‌گیلاسی شامل افت‌وزنی (%)، سفتی (نیوتن)، اسیدیته قابل‌تیتر (% سیتریک اسید)، آسکوربیک اسید (%)، فعالیت آنتی‌اکسیدانی (آزمون DPPH)، رنگ (L*a*b*) و خصوصیات حسی طی مدت ده روز نگهداری در مقایسه با نمونه بدون پوشش در یخچال (دمای 4 درجه سانتی‌گراد و رطوبت نسبی 85-75%) مورد بررسی قرار گرفت. اسانس درمنه از اندام هوایی گیاه خشک شده با روش تقطیر با آّب و استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و در مقادیر 5/0، 1 و 5/1 درصد (حجمی-وزنی) به تری‌هالوز اضافه گردید. میزان وزن، سفتی، اسیدیته، آسکوربیک اسید و فعالیت آنتی‌اکسیدانی همه نمونه-ها طی نگهداری کاهش یافت ولی در پایان زمان نگهداری، نمونه‌های پوشش داده شده افت وزنی کمتر و سفتی و میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی بیشتری در مقایسه با گوجه‌گیلاسی‌های بدون پوشش از خود نشان دادند. پوشش میوه‌ها کاهش اسیدیته و آسکوربیک اسید را طی انبارداری به تاخیر انداخت. نتایج نشان داد که پوشش موجب حفظ شفافیت (L*) و افزایش قرمزی (a*) گوجه‌ها گردید. همچنین پوشش تری‌هالوز و اسانس موجب بهبود برخی ویژگی‌های حسی و ظاهری (رنگ، بو، بافت، طعم) گوجه شد بدون آنکه تاثیر نامطلوبی بر پذیرش کلی آن داشته باشد. براساس یافته‌های این تحقیق، به نظر می‌رسد که تری‌هالوز حاوی اسانس درمنه به عنوان یک پوشش جدید به‌طور واضحی اثرات رسیدگی و پیری بر گوجه‌گیلاسی را به تاخیر انداخته و کیفیت نگهداری پس‌از برداشت میوه‌ها را بهبود می‌بخشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of trehalose coating included Artemisia sieberi essential oil on some quantitative and qualitative postharvest characteristics of cherry tomato

نویسندگان [English]

  • Saeid Jafari 1
  • Mohammad Hojjati 2
  • Mohammad Noshad 3
1 MSc, Department of Food Science and Technology, Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University, Iran
2 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University, Iran
3 Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University, Iran
چکیده [English]

Coating of tomato fruits with edible hydrocolloids improves some their postharvest qualitative features. The effect of 1% solution of trehalose, including Artemisia sieberi essential oil as an edible coating on the some qualitative features of cherry tomato including water loss (%), firmness (N), titrable acidity (%citric acid), ascorbic acid (%), antioxidant activity (DPPH assay), color (L*a*b*) and organoleptic characteristics was evaluated during ten days of storage compared to non-coated sample in the refrigerator (4֩C and 75-85% RH). The essential oil was extracted from the aerial parts of A. sieberi with hydrodisstilation and using Clevenger apparatus and added to trehalose (0.5, 1, and 1.5% v/w). The weight, firmness, titrable acidity, ascorbic acid and antioxidant activity of all samples decreased during storage, but at the end of storage fruit coated with trehalose and essential oil showed a lower weight loss and higher firmness and antioxidant activity compared to uncoated cherry tomato. Coating of fruits delayed the decrease of titrable acidity and ascorbic acid during storage. The results indicated that the coating retained the lightness (L*) and increased the redness (a*) of the tomatoes. This coating also improved some of the sensory and appearance properties (color, odor, texture, taste) of the tomato without any adverse effect on its overall acceptance. It is concluded that trehalose comprising A. sieberi essential oil as a novel coating clearly delayed ripening and senescence effects on cherry tomatoes and promoted the storage postharvest quality of fruits.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cherry tomato
  • Shelf life
  • coating
  • essential oil
[2] Barreto, T.A., Andrade, S.C., Maciel, J.F., Arcanjo, N.M., Madruga, M.S., Meireles, B., Cordeiro, Â.M., Souza, E.L., Magnani, M. (2016). A chitosan coating containing essential oil from Origanum vulgare L. to control postharvest mold infections and keep the quality of cherry tomato fruit. Front Microbiol., 7, article 1724.
[3] Zhang, L., Chen, F., Zhang, P., Lai, S., Yang, H. (2017). Influence of rice bran wax coating on the physicochemical properties and pectin nanostructure of cherry tomatoes. Food Bioprocess Technol., 10(2), 349-357.
[4] Zapata, P.J., Guillén, F., Martínez‐Romero, D., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M. (2008). Use of alginate or zein as edible coatings to delay postharvest ripening process and to maintain tomato (Solanum lycopersicon Mill) quality. J Sci Food Agric., 88(7), 1287-1293.
[5] Ali, A., Maqbool, M., Ramachandran, S., Alderson, P.G. )2010.( Gum arabic as a novel edible coating for enhancing shelf-life and improving postharvest quality of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit. Postharvest Biol Technol., 58(1), 42-47.
[6] Mahfoudhi, N., Chouaibi, M., Hamdi, S. (2014). Effectiveness of almond gum trees exudate as a novel edible coating for improving postharvest quality of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruits. Revista de Agaroquimica y Tecnologia de Alimentos., 20(1), 33-43.
[7] García, M., Casariego, A., Diaz, R., Roblejo, L. (2014). Effect of edible chitosan/zeolite coating on tomatoes quality during refrigerated storage. Emirates J Food Agr., 26(3), 238-246.
[8] Ali, A., Maqbool, M., Alderson, P.G., Zahid, N. (2013). Effect of gum arabic as an edible coating on antioxidant capacity of tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit during storage. Postharvest Biol Technol., 76, 119-124.
[10] Xing, Y., Li, X., Xu, Q., Yun, J., Lu, Y., Tang, Y. (2011). Effects of chitosan coating enriched with cinnamon oil on qualitative properties of sweet pepper (Capsicum annuum L.). Food Chem., 124(4), 1443-1450.
[11] Ouattara, B., Simard, R.E., Piette, G., Begin, A., Holley, R.A. (2000). Dilusion of acetic and propionic acids from chitosan-based antimicrobial packaging films. J Food Sci, 65, 768–773.
[12] Shahiri Tabarestani, H., Sedaghat, N., Alipour, A. (2013). Shelf life improvement and postharvest quality of cherry tomato (Solanum lycopersicum L.) fruit using basil mucilage edible coating and cumin essential oil. Intl J Agron Plant Prod., 4, 2346-2353.
[13] Guerra, I.C.D., de Oliveira, P.D.L., de Souza Pontes, A.L., Lúcio, A.S.S.C., Tavares, J.F., Barbosa-Filho, J.M., Madruga, M.S. de Souza, E.L. (2015). Coatings comprising chitosan and Mentha piperita L. or Mentha× villosa Huds essential oils to prevent common postharvest mold infections and maintain the quality of cherry tomato fruit. Int J Food Microbiol., 214, 168-178.
[14] Athayde, A.J.A.A., De Oliveira, P.D.L., Guerra, I.C.D., Da Conceicao, M.L., De Lima, M.A.B., Arcanjo, N.M.O., Madruga, M.S., Berger, L.R.R. de Souza, E.L. (2016). A coating composed of chitosan and Cymbopogon citratus (Dc. Ex Nees) essential oil to control Rhizopus soft rot and quality in tomato fruit stored at room temperature. J Hortic Sci Biotechnol., 91(6), 582-591.
[15] Ohtake, S., Wang, Y.J. (2011). Trehalose: current use and future applications. J Pharm Sci, 100(6), 2020-2053.
[16]Peng, B., Li, Y., Ding, S., Yang, J. (2017). Characterization of textural, rheological, thermal, microstructural, and water mobility in wheat flour dough and bread affected by trehalose. Food Chem., 233,369-377.
[17] Mahboubi, M., Farzin, N. (2009). Antimicrobial activity of Artemisia sieberi essential oil from central Iran. Iranian J Microbiol., 1(2), 43-48.
[18] Yarahmadi, F., Rajabpour, A., Zandi-Sohani, N., Ramezani, L. (2013). Investigating contact toxicity of Geranium and Artemisia essential oils on Bemisia tabaci Gen. Avicenna J Phytomed, 3(2), 106-111.
[20] Athmaselvi, K.A., Sumitha, P., Revathy, B. (2013). Development of Aloe vera based edible coating for tomato. Int Agrophys., 27(4): 369-375.
[21] AOAC (1995). Official Methods of Analysis, 16th edition, Association of Official Analytical Chemists, Washington DC.
[22] Barakat, M.Z., Shehab, S.K., Darwish, N., El-Zoheiry, E. (1973). A new titrimetric method for the determination of vitamin C. Anal Biochem., 53(1), 245-251.
[23] Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C.L.W.T. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci Technol., 28(1), 25-30.
[24] Perdones, A.,L. Sánchez-González, A. Chiralt, Vargas, M. (2012). Effect of chitosan–lemon essential oil coatings on storage-keeping quality of strawberry. Postharvest Biol Technol., 70: 32-41.
[25] Das, D.K., Dutta, H., Mahanta, C.L. (2013). Development of a rice starch-based coating with antioxidant and microbe-barrier properties and study of its effect on tomatoes stored at room temperature. LWT-Food Sci Technol., 50(1), 272-278.
[27] Park, H.J., Chinnan, M.S., Shewfelt, R.L. (1994). Edible coating effects on storage life and quality of tomatoes. J Food Sci., 59(3), 568-570.
[28] Wu, S., Lu, M., Wang, S. (2016). Effect of oligosaccharides derived from Laminaria japonica-incorporated pullulan coatings on preservation of cherry tomatoes. Food Chem., 199, 296-300.
[29] Rodriguez‐Garcia, I., Cruz-Valenzuela, M.R., Silva‐Espinoza, B.A., Gonzalez‐Aguilar, G.A., Moctezuma, E., Gutierrez‐Pacheco, M.M., Tapia‐Rodriguez, M.R., Ortega‐Ramirez, L.A., Ayala‐Zavala, J.F. (2016). Oregano (Lippia graveolens) essential oil added within pectin edible coatings prevents fungal decay and increases the antioxidant capacity of treated tomatoes. J Sci Food Agric., 96(11): 3772-3778.
[31] Shi, J., Dai, Y., Kakuda, Y., Mittal, G. Xue, S.J. (2008). Effect of heating and exposure to light on the stability of lycopene in tomato puree. Food control., 19(5), 514-520.