مدل‌سازی سینتیکی تغییرات فیزیکوشیمیایی بار‌های پروتئینی غنی‌شده با عصاره‌های آبی و اتانولی سبوس برنج طی دوره نگهداری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران

2 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد،گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

بارهای پروتئینی از جمله محصولات پرطرفدار، سالم و ایمن هستند که می‌توانند در طول دوره ماندگاری خود دچار تغییرات فیزیکوشیمیایی شده و منجر به کاهش جذابیت و مشتری‌پسندی محصول شوند. استفاده از ترکیبات طبیعی با فعالیت آنتی‌اکسیدانی، به ویژه عصاره‌های گیاهی، یک راهکار مؤثر برای کنترل و کاهش تغییرات نامطلوب محسوب می‌شود. در این مطالعه، از عصاره‌های آبی و اتانولی سبوس برنج به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی و حضور ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به عنوان ترکیب عملکردی استفاده شد تا کیفیت بارهای پروتئینی بهبود یابد. پایداری محصولات حاوی عصاره‌های سبوس برنج در مقایسه با نمونه شاهد، طی دوره ۲۸ روزه نگهداری در دمای محیط و در فواصل زمانی هفت روزه مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی، شاخص‌های رطوبت، فعالیت آبی، اسیدیته، پراکسید و تغییرات رنگ سنجیده شد و به منظور تحلیل تغییرات و انتخاب مدل سینتیکی مناسب، از ضریب تعیین و دیگر شاخص‌های خطا استفاده گردید. مدل‌سازی سینتیکی تغییرات این پارامتر‌ها نیز نشان داد که مدل نفوذ برای رطوبت، مدل خطی برای فعالیت‌آبی و اسیدیته، مدل لجستیک برای شاخص پراکسید و مدل گمپرتز برای شاخص تغییرات رنگ؛ بهترین برازش و تطابق را با نمونه‌ها داشتند. به‌علاوه نتایج این مطالعه حاکی از آن است که افزودن عصاره‌های سبوس برنج، به ویژه فرم اتانولی، منجر به کاهش تغییرات نامطلوب، افزایش پایداری و حفظ کیفیت بالاتر محصول طی دوره نگهداری شد. این یافته‌ها بیانگر آن است که استفاده از ترکیبات طبیعی و ایمن می‌تواند ویژگی‌های عملکردی محصولات غذایی را بهبود داده و مسیر توسعه محصولات سالم و پایدار را هموار سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Kinetic Modeling of Physicochemical Changes in Protein Bars Enriched with Aqueous and Ethanolic Rice Bran Extracts During Storage

نویسندگان [English]

  • َAmir Pourfarzad 1
  • Zahra Ashrafpoor 2
1 Department of Food Technologies, Institute of Chemical Technologies, Iranian Research Organization for Science & Technology (IROST), Azadegan Highway-South, Ahmadabad Mostoufi, Parsa Sq., Enghelab St., Tehran, Iran
2 M.Sc. Graduate, Department of Food Science and Engineering, Faculty of Agricultural Sciences, University of Guilan, Rasht, Iran.
چکیده [English]

Protein bars are among the popular, healthy, and safe products; however, they may undergo physicochemical changes during storage, leading to reduced attractiveness and consumer acceptance. The use of natural compounds with antioxidant activity, particularly plant extracts, is considered an effective approach to control and mitigate undesirable changes. In this study, aqueous and ethanolic extracts of rice bran were employed as functional ingredients due to their antioxidant properties and the presence of phenolic and flavonoid compounds, aiming to improve the quality of protein bars. The stability of the rice bran extract–enriched products was evaluated in comparison with the control sample over a 28-day storage period at ambient temperature, with assessments conducted at 7-day intervals. Moisture, water activity, acidity, peroxide value, and color changes were measured, and suitable kinetic models were determined using the coefficient of determination and other error indices. The findings indicated that the addition of rice bran extracts, particularly the ethanolic form, effectively reduced undesirable changes, enhanced stability, and preserved higher product quality during storage. These results suggest that the incorporation of safe and natural compounds can improve the functional properties of food products and facilitate the development of healthier and more sustainable products.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rice bran extract
  • Antioxidant
  • Shelf life
  • Kinetic modeling

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 17 آذر 1404
  • تاریخ دریافت: 12 مهر 1404
  • تاریخ بازنگری: 26 آبان 1404
  • تاریخ پذیرش: 17 آذر 1404
  • تاریخ اولین انتشار: 17 آذر 1404
  • تاریخ انتشار: 17 آذر 1404