تحلیل اثرات لامپ‌های UV و IR بر خواص فیزیکی و شیمیایی تخم‌مرغ با استفاده از روش PCA

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشکده علوم دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 Research Professional, Department of Soils and Agri-Food Engineering, Université Laval, Quebec, Canada

چکیده

با توجه به اهمیت حیاتی کیفیت تخم‌مرغ برای سلامت مصرف‌کننده و جلوگیری از ضررهای اقتصادی در صنعت، شناسایی عواملی که به حفظ یا افزایش کیفیت کمک می‌کنند، ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر تعداد و زمان قرار گرفتن در معرض لامپ‌های UV و IR بر ویژگی‌های کیفی تخم‌مرغ با استفاده از تجزیه و تحلیل مؤلفه‌های اصلی (PCA) انجام شد. در مجموع 56 تخم‌مرغ سالم جمع‌آوری و تحت پیش‌تیمار با لامپ‌های UV و IR، چه با پوشش روغن آفتابگردان و چه بدون آن، قرار گرفتند. متعاقباً، پارامترهای کیفی نمونه‌ها اندازه‌گیری و داده‌های حاصل با استفاده از PCA ارزیابی شدند. نتایج PCA نشان داد که نوع و شدت تابش UV و IR تأثیرات متمایزی بر ویژگی‌های کیفی تخم‌مرغ دارد. قرار گرفتن در معرض UV الگوهای متنوع‌تری ایجاد کرد، در حالی که قرار گرفتن در معرض IR منجر به پاسخ‌های یکنواخت‌تری شد. متغیرهای کیفی مانند حجم، چگالی، پروتئین خام و خاکستر کل، مهم‌ترین نقش‌ها را در تمایز تیمارها ایفا کردند. علاوه بر این، زمان طولانی قرار گرفتن در معرض، تفاوت‌های بین گروه‌ها را تشدید کرد و PCA را به عنوان ابزاری مؤثر برای شناسایی عوامل کلیدی مؤثر بر کیفیت تخم‌مرغ برجسته کرد.

چکیده تصویری

تحلیل اثرات لامپ‌های UV و IR بر خواص فیزیکی و شیمیایی تخم‌مرغ با استفاده از روش PCA

تازه های تحقیق

  • افزایش زمان تابش، تفاوت بین گروه‌های مختلف را تشدید می‌کند.
  • به منظور ارزیابی سریع و غیرمخرب کیفیت تخم‌مرغ، فقط پارامترهای پروتئین خام، خاکستر کل، حجم و چگالی اندازه‌گیری گردد.
  • پرتو IR سبب پاسخ یکنواخت‌تر و خوشه‌بندی فشرده داده‌ها شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Analysis of the Effects of Ultraviolet and Infrared Lamps on the Physical and Chemical Properties of Eggs Using Principal Component Analysis Method

نویسندگان [English]

  • Mohammad javad Mahmoodi 1
  • Mohsen Azadbakht 1
  • Behrouz Dastar 2
  • Ali Asghari 3
1 Master's degree graduate in Biosystems Engineering, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
2 Professor of Department of Animal and Poultry Nutrition, Faculty of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 Research Professional, Department of Soils and Agri-Food Engineering, Université Laval, Quebec, Canada
چکیده [English]

Given the critical importance of egg quality for consumer health and the prevention of economic losses in the industry, identifying factors that help maintain or enhance quality is essential. This study aimed to investigate the effects of the number and exposure time of UV and IR lamps on the quality characteristics of eggs using Principal Component Analysis (PCA). A total of 56 intact eggs were collected and subjected to pre-treatments with UV and IR lamps, both with and without sunflower oil coating. Subsequently, quality parameters of the samples were measured, and the resulting data were evaluated using PCA. The PCA results indicated that the type and intensity of UV and IR irradiation had distinct impacts on egg quality attributes. UV exposure produced more diverse patterns, whereas IR exposure resulted in more uniform responses. Quality variables such as volume, density, crude protein, and total ash played the most significant roles in differentiating the treatments. Moreover, prolonged exposure time intensified differences between groups, highlighting PCA as an effective tool for identifying key factors influencing egg quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Egg
  • Ultraviolet
  • Physical and Chemical Properties
  • PCA Method
[1]        Eddin, A. S., Ibrahim, S. A., & Tahergorabi, R. (2019). Egg quality and safety with an overview of edible coating application for egg preservation. Food Chem., 296, 29-39. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.05.182.
[2]        Stadelman, W. J. (2017). Quality identification of shell eggs. In: Egg science and technology. CRC Press. 39-66.
[3]        Soliman, A., & Safwat, A. M. (2020). Climate change impact on immune status and productivity of poultry as well as the quality of meat and egg products. In: Climate change impacts on agriculture and food security in Egypt: Land and water resources Smart farming livestock, fishery, and aquaculture. Cham: Springer International Publishing. 481-498. https://doi.org/10.1007/978-3-030-41629-4_20.
[4]        Luo, W., Xue, H., Xiong, C., Li, J., Tu, Y., & Zhao, Y. (2020). Effects of temperature on quality of preserved eggs during storage. Poult. Sci., 99(6), 3144-3157. https://doi.org/10.1016/j.psj.2020.01.020.
[5]        Feddern, V., Prá, M. C. D., Mores, R., Nicoloso, R. D. S., Coldebella, A., & Abreu, P. G. D. (2017). Egg quality assessment at different storage conditions, seasons and laying hen strains. Cienc. Agrotec., 41(3), 322-333.
https://doi.org/10.1590/1413-70542017413002317.
[6]        Yimenu, S. M., Kim, J. Y., & Kim, B. S. (2017). Prediction of egg freshness during storage using electronic nose. Poult. Sci., 96(10), 3733-3746.
https://doi.org/10.3382/ps/pex193.
[7]        Qi, L., Zhao, M. C., Li, Z., Shen, D. H., & Lu, J. (2020). Non-destructive testing technology for raw eggs freshness: A review. SN Appl. Sci., 2(6), 1113.
https://doi.org/10.1007/s42452-020-2906-x.
[8]        Gholizadeh, S. (2016). A review of non-destructive testing methods of composite materials. Procedia Struct. Integr., 1, 50-57.
https://doi.org/10.1016/j.prostr.2016.02.008.
[9]        Wang, Q., Yang, Z., Liu, C., Sun, R., & Yue, S. (2025). Research progress on non-destructive testing technology and equipment for poultry eggshell quality. Foods, 14(13), 2223. https://doi.org/10.3390/foods14132223.
[10]      Sehirli, E., & Arslan, K. (2022). An application for the classification of egg quality and haugh unit based on characteristic egg features using machine learning models. Expert Syst. Appl., 205, 117692.
https://doi.org/10.1016/j.eswa.2022.117692.
[11]      Cedro, T. M. M., Calixto, L. F. L., Gaspar, A., Curvello, F. A., & Hora, A. S. (2009). Internal quality of conventional and omega-3-enriched commercial eggs stored under different temperatures. Braz. J. Poult. Sci., 11, 181-185.
https://doi.org/10.1590/S1516-635X2009000300007.
[12]      Moore, B. (2003). Principal component analysis in linear systems: Controllability, observability, and model reduction. IEEE Trans. Autom. Control, 26(1), 17-32.
[13]      Azadbakht, M., Torshizi, M. V., Ziaratban, A., & Ghajarjazi, E. (2016). Application of Artificial Neural Network (ANN) in predicting mechanical properties of canola stem under shear loading. Agric. Eng. Int.: CIGR J., 18(2), 413-425.
[14]      Mahmoodi, M. J. M., Azadbakht, M., Asghari, A., & Dastar, B. (2020). Evaluation of the effect of UV light on the biochemical properties of egg internal contents using the response surface method. Innov. Food Technol., 7(3), 365-378.
https://doi.org/10.22104/jift.2020.3560.1856.
[15]      Mahmoodi, M. J., Azadbakht, M., Asghari, A., & Dastar, B. (2022). Ultraviolet and infrared rays effects on some mechanical properties of oil-stained eggshells using response surface methods. Iran. Agric. Res., 40(1), 9-15.
https://doi.org/10.22099/IAR.2021.39441.1425.
[16]      Mahmoodi, M. J., Azadbakht, M., Asghari, A., & Dastar, B. (2019). Investigating the amount of resistance to break the eggshell under the influence of a strong magnetic field (MRI). Poult. Sci. J., 7(2), 101-108.
 https://doi.org/10.22069/psj.2019.16316.1412.
[17]      Kamboj, U., Kaushal, N., & Jabeen, S. (2020, May). Near Infrared Spectroscopy as an efficient tool for the Qualitative and Quantitative Determination of Sugar Adulteration in Milk. J. Phys.: Conf. Ser., 1531(1), 012024.
https://doi.org/10.1088/1742-6596/1531/1/012024.
دوره 13، شماره 1
آبان 1404
صفحه 73-81
  • تاریخ دریافت: 25 شهریور 1404
  • تاریخ بازنگری: 26 مهر 1404
  • تاریخ پذیرش: 27 مهر 1404
  • تاریخ اولین انتشار: 27 مهر 1404
  • تاریخ انتشار: 01 آبان 1404