ویژگی‌های رئولوژیکی محلول صمغ دانه مرو: تأثیر غلظت‌های مختلف اسید آسکوربیک، اسید سیتریک، اسید مالیک و اسید تارتاریک

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

چکیده

در این مطالعه تأثیر اسیدهای آلی خوراکی در دو غلظت بر ویسکوزیته و رفتار رئولوژیکی محلول صمغ دانه مرو بررسی شد. مقادیر ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ دانه مرو تهیه‌شده در سیستم مدل اسیدهای آلی (5/0%) برای اسیدهای آسکوربیک، سیتریک، مالیک و تارتاریک در سرعت برشی برابر 49 بر ثانیه و در 20 درجه سلسیوس به ترتیب برابر 31/10، 48/4، 00/7 و 49/5 میلی پاسکال ثانیه تعیین شد. ویسکوزیته ظاهری محلول صمغ دانه مرو با افزایش غلظت اسیدهای آلی از 5/0 به 1 درصد کاهش یافت. بیشترین کاهش ویسکوزیته مربوط به اسیدهای تارتاریک و سیتریک 1 درصد و کمترین آن مربوط به اسید آسکوربیک 5/0 درصد بود. معادله هرشل بالکلی بهترین مدل برای توصیف رفتار محلول صمغ دانه مرو حاوی اسیدهای آلی خوراکی بود. این مدل با حداکثر ضریب تبیین (9956/0<) و حداقل مقادیر خطا عملکرد خوبی از خود نشان داد. مقادیر ضریب قوام نمونه‌ها (مدل‌های قانون توان و هرشل بالکلی) با افزایش درصد اسید کاهش یافت. نمونه حاوی 1% اسید تارتاریک کمترین مقدار ضریب قوام و نمونه حاوی 5/0% اسید آسکوربیک دارای بیشترین مقدار ضریب قوام بود. با افزایش غلظت اسید، شاخص رفتار جریان نمونه‌ها افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Rheological properties of Wild sage seed gum solution: Effect of different concentrations of ascorbic acid, citric acid, malic acid, and tartaric acid

نویسندگان [English]

  • Fakhreddin Salehi 1
  • Kimia Samary 2
  • Maryam Tashakori 2
1 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Food Industry, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
2 MSc Student, Department of Food Science and Technology, Faculty of Food Industry, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
چکیده [English]

In this study the effect of edible organic acids at two concentrations on the viscosity and rheological behavior of Wild sage seed gum (WSSG) solution was investigated. The apparent viscosity values of the WSSG solution prepared in organic acids model system (0.5 %) were determined to be 10.31, 4.48, 7.00, and 5.49 mPa.s for ascorbic, citric, malic, and tartaric acids, respectively, at the shear rate of 49 s−1 and 20°C. The apparent viscosity of the WSSG solution reduced as the organic acids concentration increased from 0.5 to 1 %. The highest decrease in viscosity was related to 1% tartaric and citric acids, and the lowest was related to 0.5% ascorbic acid. Herschel-Bulkley equation was the best model for describing the behavior of WSSG solution containing edible organic acids. This model showed good performance with the maximum correlation coefficient (>0.9956) and minimum error values. The consistency coefficient values of the samples (Power law and HB models) reduced as the acid percent was increased. The sample containing 1% tartaric acid had the lowest consistency coefficient and the sample containing 0.5% ascorbic acid had the highest consistency coefficient. The flow behavior index of the samples increased when the acid concentration was increased.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Consistency coefficient
  • Flow behavior index
  • Herschel-Bulkley
  • Wild sage