تعیین خلوص پودر فلفل سیاه به روش تصویربرداری فراطیفی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه همدان

2 گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 عضو هیئت علمی گروه مکانیک بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

چکیده

بررسی میزان خلوص پودر فلفل سیاه با استفاده از روش‏های آزمایشگاهی کاری پیچیده، زمان‌بر، پرهزینه، و نیازمند متخصص است. تصویربرداری فراطیفی به عنوان ابزار توانمندی در بررسی کیفیت محصولات مختلف مورد توجه محققین می‌باشد. در پژوهش حاضر نمونه‌های پودر فلفل سیاه خالص و مخلوط با افزودنی‎های آرد گندم، کف دریا و آرد نخود در سطوح مختلف از صفر تا 50 درصد تهیه شد. تصاویر فراطیفی نمونه‏ها با استفاده از سامانه تصویربرداری فراطیفی اسکن خطی ثبت شد. الگوریتمی به منظور پردازش تصاویر فراطیفی در نرم افزار مطلب طراحی شد. با استفاده از روش تحلیل مولفه‌های اصلی طول موج‏های موثر انتخاب شدند. پس از استخراج ویژگی در طول موج‌های موثر، ویژگی‌های کارا انتخاب و بر اساس روش ماشین بردار پشتیبان طبقه‏بندی شدند. دقت مدل طبقه‌بند با راهبرد یکی در برابر یکی در تشخیص ناخالصی آرد گندم، آرد نخود، و کف دریا در فلفل سیاه به ترتیب برابر 88/98، 55/95، و 88/98 درصد و دقت آن با راهبرد یکی در برابر همه به ترتیب برابر 100، 33/93، و 11/91 درصد بود. الگوریتم پردازش تصویر طراحی شده با کمک مدل طبقه‌بند با راهبرد یکی در برابر یکی می‌تواند به عنوان یک ابزار کارامد در بررسی کیفیت پودر فلفل سیاه استفاده شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Determining the purity of black pepper powder by hyperspectral imaging method

نویسندگان [English]

  • mohamadhossein nargesi 1
  • Jafar Amiri parian 2
  • kamran kheiralipour 3
1 ilam
2 Department of Biosystems Engineering, faculty of agriculture, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
3 ilam
چکیده [English]

بررسی میزان خلوص پودر فلفل سیاه با استفاده از روش‏های آزمایشگاهی کاری پیچیده، زمان‌بر، پرهزینه، و نیازمند متخصص است. تصویربرداری فراطیفی به عنوان ابزار توانمندی در بررسی کیفیت محصولات مختلف مورد توجه محققین می‌باشد. در پژوهش حاضر نمونه‌های پودر فلفل سیاه خالص و مخلوط با افزودنی‎های آرد گندم، کف دریا و آرد نخود در سطوح مختلف از صفر تا 50 درصد تهیه شد. تصاویر فراطیفی نمونه‏ها با استفاده از سامانه تصویربرداری فراطیفی اسکن خطی ثبت شد. الگوریتمی به منظور پردازش تصاویر فراطیفی در نرم افزار مطلب طراحی شد. با استفاده از روش تحلیل مولفه‌های اصلی طول موج‏های موثر انتخاب شدند. پس از استخراج ویژگی در طول موج‌های موثر، ویژگی‌های کارا انتخاب و بر اساس روش ماشین بردار پشتیبان طبقه‏بندی شدند. دقت مدل طبقه‌بند با راهبرد یکی در برابر یکی در تشخیص ناخالصی آرد گندم، آرد نخود، و کف دریا در فلفل سیاه به ترتیب برابر 88/98، 55/95، و 88/98 درصد و دقت آن با راهبرد یکی در برابر همه به ترتیب برابر 100، 33/93، و 11/91 درصد بود. الگوریتم پردازش تصویر طراحی شده با کمک مدل طبقه‌بند با راهبرد یکی در برابر یکی می‌تواند به عنوان یک ابزار کارامد در بررسی کیفیت پودر فلفل سیاه استفاده شود.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Black pepper powder
  • determination of purity
  • hyperspectral imaging
  • image processing
  • support vector machine