تولید و ارزیابی نانولیپوزومهای حاوی نایسین و ناتامایسین به روش مظفری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز

2 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز

3 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز

4 استادیار، مرکز تحقیقات کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

در این تحقیق، نانولیپوزوم‌های حاوی نایسین و ناتامایسین به روش مظفری تولید شدند. مقدار نایسین و ناتامایسین درون پوشانی شده توسط اتوآنالیزر و اسپکتوفتومتری اندازه‌گیری شد. سپس اندازه ذرات و پایداری لیپوزوم‌ها طی زمان (70 روز) در فرمولاسیون‌های حاوی پلی اتیلن گلیکول و بدون پلی اتیلن گلیکول ارزیابی شد. نتایج نشان می‌دهد اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات بترتیب در محدودهء nm 76 تا 90 و nm 73/0 تا 9/0 و درصد درون پوشانی نایسین و ناتامایسین به ترتیب در محدوده 89 تا 96 درصد و 89 تا 92 درصد است و بررسی پایداری اندازه ذرات نشان می‌دهد که فرمولاسیون‌های حاوی پلی اتیلن گلیکول طی 70 روز پایدار هستند. نتایج دلالت بر این دارند که برای پایداری سیستم لیپوزومی استفاده از پلی اتیلن گلیکول، می‌تواند کارآمد باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Production and evaluation of nanoliposomes containing nisin and natamycin by Mozaffari method

نویسندگان [English]

  • Mohsen Ziaee 1
  • Mahmood Sowti Khiabani 2
  • Babak Ghanbarzadeh 3
  • Hamed Hamishehkar 4
  • Reza Rezay Mokaram 2
  • Samira Tizchang 1
1 M.Sc. Student, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
4 Assistant Professor, Department of Pharamaceutical Science, Pharamaceutical Technology Laboratory, Drug Applied Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
چکیده [English]

In this research, liposomes containing nisin and natamycin are produced by Mozaffari method.The concentrations of encapsulated nisin and natamaycin are determined using AutoAnalyzer and Spectrophotometry assay, respectively. Then, particle size and stability of liposomes over during time (70 days) in liposomes containing of polyethylene glycol and without it, are investigated. The results show that particle size and size distribution (span) is 76-90 nm and 0.73-0.9 nm. The encapsulation efficiency of nisin and natamaycin are 89-96% and 89-96%, respectively. The stability results indicate that formulations containing polyethylene glycol are stable during 70 days. The results show that polyethylene glycol for stabilizing liposomes can be used.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Liposome
  • Heating method
  • Zeta potential
  • stability
  • Encapsulation efficiency
[1] تیزچنگ، س.؛ صوتی خیابانی، م.؛ رضایی مکرم، ر.؛ قنبرزاده، ب.؛ جوادزاده، ی. (1392) بهینه سازی و بررسی ویژگی­های فیزیکی لیپوزوم­های حاوی نایسین. فصلنامه علوم و فناوری­های نوین غذایی. سال اول، شماره دوم، ص 68-59.
[2] Chollet, E., Sebti, I., Martial-Gros, A., Degraeve, P. (2008). Nisin preliminary study as a potential preservative for sliced ripened cheese: NaCl, fat and enzymes influence on nisin concentration and its antimicrobial activity. Food Cont., 19, 982–989.
[3] Jay, J. (1992). Food preservation with chemicals. Modern Food Microbiology, 251-252.
[4] Davidson, P., John, N., Sofos, A.L. (2004). Antimicrobials in Food. Food Sci. Technol., 145, 273-291.
[5] Phikunthong, K., Varissaporn, M., Warin, C. (2011). Potential use of niosomes for encapsulation of nisin and EDTA and their antibacterial activity enhancement. Food Res. Int., 44, 605–612.
[6] Mozafari, M., Johnson, C., Demetzos, C. (2008). Nanoliposomes and their application in food nanotechnology. Int. J. Liposome. Res., 18, 309–327. 
[7] Gomez-hens, A., Fernands-Romero, J.M. (2006). Analytical methods for the control of liposome delivery system. Trend. Analytical. Chem., 25, 167-178.
[8] Rasti, B., Jinap, S., Mozafari, M., Yazid, A.M. (2012). Comparative study of the oxidative and physical stability of liposomal and nanoliposomal polyunsaturated fatty acids prepared with conventional and Mozafari method. Food Chem., 135, 2764-2770.
[9] Mozafari, M., Mortazavi, S. (2005). Liposomes: an overview of manufacturing techniques. Int. J. Liposome. Res., 18, 309-327.
[10] Marsanasco, M., Márquez, A.L., Wagner, J.R., Alonso, S., Chiaramoni, N.S. (2011). Liposomes as vehicles for vitamins E and C: An alternative to fortify orange juice and offer vitamin C protection after heat treatment. Food Res. Int., 44, 3039-3046.
[11] Teeranachaideekul, V., Souto, E., Junyaprasert, V., Muller, R. (2007). Cetyl palmitate-base NLC for topical delivery of Coenzym Q10-Development, physicochemical characterization and in vivo release studies. Eur. J. Pharm. Biopharm., 67, 141-148.
[12] Atouros, D.G., Antimisiaris, S.G. (2002). Effect of amphiphilic drugs on the stability and Zeta- potential of their liposome formulation: A study with prednisolone, diazepam, and griseofulvin. J. Colloid Interface Sci., 251, 271-277.
[13] Watanabe, N., Kamei, S., Ohkubo, A., Yamanaka, M., Ohsawa, S., Makino, S. (1986). Urinary protein as measured with a pyrogallol red-molybdate complex. Manually and in a Hitachi 726 automated analyzer. Clin. Chem., 32, 1551-1554.
[14] Teixeira, M.L., Silveira, A. (2008). Phospholipid nanovesicles containing a bacteriocin-like substance for control of Listeria monocytogenes. In. Food Sci. Emerging Technol., 9, 49–53.
[15]Mohamed, A.N., Ranjard, L., Catroux, C., Catroux, R., Hartmann, A. (2005). Effect of natamaycin  on the enumeration, genetic structure and composition of bacterial community isolated from soils and soybean rhizosphere. J. Micro. Methods., 60, 31– 40.
[16]Kenworthy, A.K., Hristova, K., Needham, D., Mclntosh, T.J. (1995). Range and magnitude of the steric pressure between bilayers containing phospholipids with covalently attached poly (ethylene glycol). Bioph. J., 68, 1921-1936.
[17] Sobrin-Lopez, A., Matin-belloso, O. (2007). Use of nisin and other bacteriocins for preservation of dairy product. Agri. Food Chem., 53, 8722–8728.
[18] Colace, J.C., Shi, W., Rao, V.S., Omri, A., Mozafari, M.R., Singh, H. (2007). Microscopical invstigations of nisin-loaded nanoliposome prepared by mozafari method and their bacterial targeting. Micron., 38, 841-847.
[19] Wilkinson, M., Kilcawley, K. (2005). Mechanisms of incorporation and release of enzymes into cheese during ripening. Int. Daiy. J., 15, 817-830.
 [20] خسروی دارانی، ک.؛ مظفری، م.ر. (1390) نانولیپوزوم­ها، کاربردهای درمانی و صنعتی. انتشارات دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شهید بهشتی.
[21]Wu, L., Zhang, J., Watanabe, W. (1993). Physical and chemical stability of durg nanopartical. Adv. Durg Deliver. Rev., 63, 456-469.
[22]Rasti, B., Jinap, S., Mozafari, M.R., Yazid, A.M. (2012). Comparative study of the oxidative and physical stsbility of liposome and nanoliposom polyunsaturated fatty acids prepared with conventional and mozafari methods. Food Chem., 34, 2761-2770.
[23] زایرزاده، ا.؛ مرتضوی، س.ع.؛ جعفری، م.ر.؛ افشارنژاد، س.؛ طباطبایی یزدی، ف.؛ نصیری محلاتی، م. (1390) بررسی اثر ضدباکتریایی نایسین به دو فرم آزاد و نانوانکپسوله در لیپوزوم بر ماندگاری و کاهش جمعیت لیستریایی پنیر سفید ایرانی فرآپالایش. نشریه پژوهش­های علوم و صنایع غذایی ایران، شماره 3، ص 199-191.
[24] Brandl, M. (2001). Liposome as durg carriers: A technological approach. Biotechnology Annual Review, 7, 59-85.
[25] Hua, W., Liu, T. (2007). Perparation and properties of highly stable innocuous noisome in span 80/PEG/400/H2O system. Collied. Surface. A., 302, 377-3882.