بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و ضد باکتریایی فیلم های فعال پلی‌اتیلنی دانسیته پایین حاوی نانوذرات خاک رس اصلاح شده با نانوذرات نقره

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز

2 دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز

3 استادیار علوم و تکنولوژی پلیمر، دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه تبریز، تبریز

چکیده

کارایی ضدباکتریایی فیلم‌های نانوکامپوزیتی پلی‌اتیلن با دانسیته پائین حاوی نانوذرات خاک رس اصلاح‌شده با نقره در مقابل باکتری‌های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس مورد بررسی قرار گرفت. خاک رس اصلاح‌شده با نقره توسط واکنش تبادل یونی در محلول نیترات نقره به دست آمد و فیلم‌های پلیمری با روش اختلاط مذاب در اکسترودر دوپیچه تهیه شدند. ویژگی‌های فیلم‌های نانوکامپوزیتی پلی‌اتیلن با دانسیته پائین حاوی نانوذرات خاک رس اصلاح‌شده با نقره با استفاده از آنالیزهای اسپکتروسکوپی جذب اتمی ، میکروسکوپ الکترونی روبشی ، پراش اشعه ایکس ، آزمون‌های مکانیکی و آزمون‌های میکروبی مورد بررسی قرار گرفت. مقدار ذرات نقره فلزی در خاک رس با آنالیز اسپکتروسکوپی جذب اتمی، 3/2 درصد وزنی برای خاک رس Cloisite 30B اصلاح شده با نقره به دست آمد. در مقایسه نتایج میکروبی فیلم‌های نانوکامپوزیتی پلی‌اتیلن حاوی خاک رس اصلاح‌شده با نقره با فیلم پلی‌اتیلن خالص، کاهش 90 درصدی جمعیت باکتریایی استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بعد از اصلاح پلی‌اتیلن مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating physical, mechanical and anti-bacterial properties of active LDPE films incorporating nano-clays modified with nano-silver particles

نویسندگان [English]

  • Soheyla Samadpour Hendvaria 1
  • S. Hadi Peighambardoust 2
  • S. Jamaledin Peighambardoust 3
1 Department of Food Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz
2 Department of Food Science, College of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz
3 Faculty of Chemical & Petroleum Engineering, University of Tabriz, Tabriz
چکیده [English]

Antibacterial efficiency of LDPE/Cloisite 30B-Ag nanocomposite films against Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria were examined. Silver modified clay was treated using ion exchange reaction with silver nitrate solution. Low density polyethylene (LDPE) films incorporating Ag modified nanoclays were prepared by melt extrusion technique using a twin-screw extruder. Characterization of LDPE/Cloisite 30B-Ag nanocomposite films and Cloisite 30B-Ag nanoparticles was carried out using atomic absorption spectroscopy, scanning electron microscopy, X-ray diffraction, mechanical and microbial tests. Presence and incorporation of metallic Ag in the interlayer space of clays was confirmed by atomic absorption spectroscopy. The amount of metallic Ag particles in the clay was obtained to be 2.3 % (w/w) for Ag modified Cloisite 30B. Comparison of   the antimicrobial results of pure LDPE and LDPE/Cloisite 30B-Ag nanocomposite films showed more than 90% decrease in bacterial colony counts achieved by adding this type of nanoparticles.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Active packaging
  • LDPE
  • Silver
  • Nanoclay
  • Antibacterial Properties
[1] Arora, A., Padua, G.W. (2009). Nanocomposites in food packaging.  Journal of Food Science., 75, 43-49.
[2] Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., Bigger, S.W. (2003). Active packaging technologies with an emphasis on antimicrobial packaging and its applications. Journal of Food Science., 68, 408-420.
[3] Jokar, M., Abdol Rahman, R., Ibrahim, N.A., Abdollah, L.C., Tan, C.P. (2010). Melt Production and Antimicrobial Efficiency of Low-Density Polyethylene (LDPE)-Silver Nancompsite Film. Food Bioprocess Technology., 5, 719-728.
[4] Resstuccia, D., Spizzirri, U.G., Parisi, O.I., Cirillo, G., Curcio, M., Lemma, F., Puoci, F., Vinci, G.,Picci, N. (2010). New EU regulation aspects and global market of active and intelligent packaging for food industry applications. Food Control.,  21, 1425-1435.
[5] Gutierrez, L., Escudero, A., Batlle, R., Nerin, C. (2009). Effect of mixed antimicrobial agents and flavors in active packaging films. Journal of agricultural and food chemistry., 57: 8564-8571.
[6] Han, J.H. (2013). antimicrobial packaging systems. Plastic Films in Food Packaging., 151-180.
[7] Sondi, I. and Salopek-Sondi, B. (2004). Silver nanoparticles as antimicrobial agent: a case study on E. coli as a model for Gram-negative bacteria. Journal of Colloid and Interface Science., 27, 177–182.
[8] Dallas, P., Sharma, V.K., Zboril, R. (2011). Silver polymeric nanocomposites as advanced antimicrobial agents: Classification,synthetic paths, applications, and perspectives. Advances in Colloid and Interface Science., 166, 119–135
[9] Incoronato, A.L., Conte, A., Buonocore, G.G., Del Nobile, M.A. (2011). Agar hydrogel with silver nanoparticles to prolong the shelf life of Fior di Latte cheese. Journal of dairy science., 94: 1697-1704.
[10] Duncan, T.V. (2011). Applications of nanotechnology in food packaging and food safety: Barrier materials, antimicrobials and sensors. Journal of Colloid and Interface Science., 363, 1-24.
[11] Bruna, J.E., Penaloza, A., Guarda, A., Rodriguez, F., Galotto, M.J. (2012). Development of MtCu+2-LDPE nanocomposites with antimicrobial activity for potential use in food packaging. Applied Clay Science., 58, 79-87.
[12] Han, Y-S., Lee, S-H., Choi, K.H., Park, I. (2010). Preparation and characterization of chitosan-clay nanocomposites with antimicrobial activity. Journal of Physics and Chemistry of  Solids., 71, 464-467.
[13] Costa, C., Conte, A., Buonocore, G.G., Del Nabile, M.A. (2011).Antimicrobial silver-montmorillonite nanoparticles to prolong the shelf life of fresh fruit salad. International Journal of Food Microbiology., 148, 164-167.
[14]  Costa, C., Conte, A., Buonocore, G.G., Lavoregna, M., Del Nobile, M.A. (2012). Calcium-alginate coating loaded with silver-montmorillonite nanoparticles to prolong the shelf-life of fresh-cut carrots. J. Food Research International., 48, 164-169.
[15] Li-Hua, L., Jian-Cheng, D., Hui-Ren, D., Zi-Ling, L., Xiao-Li, L. (2010). Preparation, characterization and antimicrobial activities of chitosan/Ag/ZnO blend films. Chemical Engineering Journal.,160, 378-382.
[16] Magana, S.M., Quintana, P., Aguilar, D.H., Toledo, J.A., Angeles-Chavez, Cortes, M.A., Leon, L., Freile-Pelegrin, Lopez, T., Torres Sanchez, R.M. (2008). Antibacterial activity of montmorillonites modified with silver. Journal of Molecular Catalysis. J. A: Chemical., 281, 192-199.
[17] Hottal, S., D.R. Paul S. (2004). Nanocomposites formed from linear low density polyethylene and organoclays. J. Polymer., 45, 7639–7654.
[18] Malachova, K., Praus, P., Rybkova, Z., Kozak, O. (2011). Antibacterial and antifungal activities of silver, copper and zinc montmorillonites.Applied Clay Science., 53, 642-645.