تاثیر پیش‌تیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو بر برخی از خصوصیات روغن سیاه‌دانه

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار، گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 دانشیار، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

4 استادیار، گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی خراسان رضوی

چکیده

به کارگیری روش‌های نوین از جمله مایکروویو و میدان‌های الکتریکی متناوب اغلب باعث افزایش سرعت و راندمان استخراج روغن می‌شود. در این تحقیق به‌منظور بررسی فرایند استخراج روغن از دانه‌های سیاه‌دانه از پیش‌تیمارهای میدان الکتریکی متناوب با شدت میدان الکتریکی kV/cm 25/3 و با تعداد پالس 30 و مایکروویو با توان 540 واتی برای مدت180 ثانیه استفاده گردید و بعد از اعمال این پیش‌تیمارها، روغن دانه‌ها با پرس مارپیچی استخراج شد و میزان راندمان و کارایی فرایند استخراج روغن، ترکیب اسیدهای چرب، میزان توکوفرول‌ها و ترکیبات شیمیایی موجود در روغن سیاه‌دانه در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از پیش‌تیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو منجر به افزایش کارایی و راندمان استخراج روغن شد. نتایج گاز کروماتوگرافی مشخص نمود که اسید لینولئیک، اولئیک و پالمیتیک اسید چرب‌های عمده تشکیل دهنده ترکیب روغن‌ سیاه‌دانه بودند که استفاده از این پیش‌تیمارها باعث کاهش اسید لینولئیک و افزایش اسید اولئیک و پالمیتیک به‌صورت معنی‌داری (05/0>p) گردید. میزان توکوفرول‌های نمونه‌ها در محدوده‌ی ppm 93/393- 75/120 قرار داشت و به‌کارگیری پیش‌تیمارهای میدان الکتریکی متناوب و مایکروویو منجر به افزایش میزان توکوفرول‌های روغن سیاه‌دانه شد. بررسی روغن‌های استخراجی با دستگاه گاز کروماتوگرافی/طیف‌سنجی جرمی نشان داد که تیموکینون ترکیب غالب در روغن سیاه‌دانه بود. در پایان نتایج این مطالعه مشخص کرد که استفاده از پیش‌تیمارهای مایکروویو و میدان الکتریکی متناوب منجر به افزایش استخراج ترکیبات مفید در دانه حاوی روغن می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of pulsed electric field and microwave pre-treatments on some the black cumin seeds oil characterises

نویسندگان [English]

  • hamid Bakhshabadi 1
  • habibollah Mirzaei 2
  • Alireza Ghodsvali 3
  • S. Mahdi Jafari 2
  • Aman Mohammad Ziaiifar 2
  • adel Big babaie 4
1 Ph.D. Student of Food Materials and Processing Design Engineering,Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
2 Associate Professor, Department of Food Science and Technology, University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
3 Associate Professor, Agricultural Engineering Research Department, Golestan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Gorgan, Iran
4 Assistant Professor, Food Chemistry Department, Khorasan Razavi Research Institute of Food Science and Technology
چکیده [English]

Using modern methods including microwave, pulsed electric fields (PEF), ultrasonic waves often cause increasing of rate and efficiency of oil extraction. In this study, to evaluate the oil extraction rate from seeds of Nigella sativa, two pre-treatment processes i.e. pulsed electric field (electric field strength 3.25 kV / cm and the number of pulses 30) and microwaves (540 W power for 180 seconds) were used and after applying these pretreatments, oil seeds was extracted and the efficiency and effectiveness of screw type oil extraction process, the profile of fatty acids, tocopherols and the chemical compounds contained in black cumin oil were studied in a Completely Randomized Design with replications. The results showed that using of pulsed electric field and microwave pretreatments lead to increasing of efficiency and effectiveness of oil extraction. The major fatty acids of black cumin seed oil were linoleic acid, oleic acid and palmitic acid which using these pretreatments led to significantly (p

کلیدواژه‌ها [English]

  • Tocopherols
  • Black cumin seed oil
  • Fatty acid content
  • Microwave
  • Pulsed electric field
[1] Kebriti, M. Hoseini Mazhari, S. Z. Gerami, A. Ghiassi, B., Esfandyari, Ch. (2011). Survey on the rate of losses and wastes in oil seeds processing plants in Tehran Province, Food Tech. and Nutr. 8(1), 42-50.

[2] Iran Nezhad, H., Hoseini Mazinani, S. (2017). Investigating the effects of plantingdate on the performance of three varieties of oil Flax seed in Varamin. J.Agric. Sci., 11(4), 10-17.

[3] Zomorrodi, Sh. Shokrani, R. Shahedi, M., Dokhani, Sh. (2003). Interesterification of mixtures of soybean oil with fully hydrogenated oil for production of shortenings. Iranian J. Agric. Sci., 34(3), 587-595.

[4] Bakhshabadi, H., Mirzaei, H.O., Ghodsvali, A., Jafari, S.M., Ziaiifar, A.M., Farzaneh. V. (2017). The effect of microwave pretreatment on some physico-chemicalproperties and bioactivity of Black cumin seeds’ oil. Ind. Crop. Prod., 97, 1–9.

[5] Dantuono, F. L., Moretti, A., Lovato, F. S. A. (2002). Seed yield, components, oil content and essential oil content and composition of Nigella sativa L. and Nigella damascene L. Ind. Crop. Prod., 15, 59-69.

[6] Li, H., Pordesimo, L., Weiss, J. (2004). High intensity ultrasound-assisted extraction of oil from soy beans. (CIFST)., 37, 731-738.

[7] Mason, T. J. (1998). Power ultrasound in food processing- The way forward. In: Povey, M.J.W. and Mason, T.J.  Eds., Ultrasound in Food Processing, Blackie Academic and Professional, London, 105-126.

[8] Mandal, V., Mohan, Y., Hemalatha, S. (2007). Microwave Assisted Extraction – An Innovative and Promising Extraction Tool for Medicinal Plant Research. Phcog Rev., 1, 8-14.

[9] Sultana, B., Anwar, F., Przybylski, R. (2007). Antioxidant potential of corncob extracts for stabilization of cornoil subjected to microwave heating. Food Chem., 104, 997–1005.

[10] Qin, B. L., Chang, F., Barbosa-Cfinovas, G.V., Swanson, B. G. (1995). Nonthermal inactivation of Saccharomyces cerevisiae inapple juice using pulsed electric fields. LWT., 28, 564-568.

[11] Sarkis, J.R., Boussetta, N., Blouet, C., Tessaro, I.C., Ferreira Marczak, L.D., Vorobiev, E. (2015). Effect of pulsed electric fields and high voltage electrical discharges on polyphenol and protein extraction from sesame cake. Innov Food Sci Emerg., 29, 170–177.

[12] Tale Masouleh, Z., Asadollahi, S., Eshaghi, M.R. (2015). Effects of Pulsed Electric Fields as a Pre-Treatment on Yield Extraction and some Quality Properties of Sesame Oil. IJRLS., 5(10), 1100-1104.

[13] La, H.J., Choi, G.G., Cho, C., Seo, S.H., Srivastava, A., Jo, B.H., Lee, J.Y., Jin, Y.S., Oh, H.M. )2016(. Increased lipid productivity of Acutodesmus dimorphus using optimized pulsed electric field. J. Appl. Phycol., 28, 931–938.

[14] AOAC. (2008). Official methods of analysis of the association of official analytical chemists, Vol. II. Arlington, VA: Association of Official Analytical Chemists.

[15] AOCS. (1993). Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemists’ Society, AOCS Press, Champaign, American Oil Chemists’ Society.

[16] Adams, R.P. (1995). Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography /Mass Spectroscopy. Allured Publishing Co. IL.

[17] Aguilera, J.M., Stanley, D.W. (1999). Microstructural principles of food processing and engineering 2nd ed. Gaithersburg, MD: Aspen Publishers Inc. pp 325-372.

[18] Wiktor, A., Sledz, M., Nowacka, M., Rybak, K., Chudoba, T., Lojkowski, W., Witrowa-Rajchert, D.(2015). The impact of pulsed electric field treatment on selected bioactive compound content and color of plant tissue. Innov Food Sci Emerg., 30, 69–78.

[19] Angersbach, A., Knorr, D. (1997). Anwendung elektrischer Hochspannungsim pulse als Vorbehandlungsverfahren zur Beeinflussung der Trocknungscharakteristika und Rehydratation seigen schaften von Kartoffelwurfeln. Nahrung, 41(4), 194–200.

[20] Bruhn, C.M. (1995).Consumer attitudes and market response to irradiated food. J. Food Prot., 58, 175-181.

[21] Puertolas, E., Maranon, I.M. (2015). Olive oil pilot-production assisted by pulsed electric field: Impact on extraction yield, chemical parameters and sensory properties. Food Chem., 167, 497–502.

[22] Murkovic, M., Hillebrand, A., Draxl, S., Winkler, J., Pfanhauser, W. (1999). Distributionof fatty acids and vitamin E content in pumpkin seeds (Cucurbita pepo L.) in breeding lines. Acta Hortic., 492. 47-55.

[23] Zeng, X., Han, Z., Zi, Z. (2010). Effect of Pulse Electric Field Treatment on Quality of Peanut Oil. Food Control., 21, 611- 614.

[24] Azadmard-Damirchi, S., Habibi, N. F., Hesari, J., Nemati, M., Fathi, A. B. (2010). Effect of pretreatment with microwaves on oxidative stability and nutraceuticals content of oil from rapeseed. Food Chem., 121, 1211–1215.

[25] Khan, N., Sharma S. (2003). Nigella sativa (black cumin) ameliorates potassium bromate-induced early events of carcinogenesis: diminution of oxidative stress. Hum Exp Toxicol., 22(4), 193-203.

[26] El Dakhakhny, M., Barakat, M., Abd El Halim, M., Aly, S.M. (2000). Effect of Nigella sativa oil on gastric secretion and ethanol induced ulcer in rats. J. Ethnopharm., 72, 299 – 304.