[1] جایمند، ک.؛ رضایی، م.ب. (۱۳۸۰) اسانس و دستگاههای اسانسگیری تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع تهران، ص ۳۲-۳۱ و ۸۰-۷۹.
[2] کافی، م.؛ ریاضی، ی. (۱۳۸۰) پرورش گل محمدی و تولید گلاب. انتشارات پرچین تهران، ۹۸ ص.
[3] عاصمی، ذ.ا.؛ شاکری، ح.؛ منصوری، ق.خ.؛ دولتی، م.ع.؛ حسینی، ا. (۱۳۸۴) میزان اسانس گلابهای تولیدی و عرضه شده شهرستان کاشان در بهار. فصلنامه علمی پژوهشی فیض. جلد 10، شماره 3، ص 51-47.
[4] ثنایی فر، ع.؛ محتسبی، س. س.؛ قاسمی ورنامخواستی، م.؛ احمدی، ح. (1394). طراحی، ساخت و ارزیابی عملکرد ماشین بویایی (بینی الکترونیکی) بر پایه حسگرهای نیمه هادی اکسید فلزی (MOS) بهمنظور پایش رسیدگی موز. مجله ماشینهای کشاورزی. جلد 5، شماره 1، ص 121-111.
[5] Gardner, J.W., Bartlett, P.N. (1994). A brief history of electronic noses. Sens Actuat. B: Chemical, 18(1-3), 210-211.
[6] تقی زاده، م.؛ عاصمی، ذ.ا.؛ فرجی، ع.م.؛ عابدی محتسب، ت.پ.؛ اکبری، ح. (1381) بررسی کمی و کیفی گلابهای تولیدی و عرضه شده در شهرستان کاشان در سال81-80 .طرح تحقیقاتی شماره 8008 ،دانشگاه علوم پزشکی کاشان.
[7] Gorji-Chakespari, A., Nikbakht, A. M., Sefidkon, F., Ghasemi-Varnamkhasti, M., Valero, E. L. (2016). Classification of essential oil composition in Rosa damascena Mill. genotypes using an electronic nose. J. App. Res. Medicinal Aromatic Plants. 4, 27-34.
[8] Rao, B. R. R., Sastry, K. P., Saleem, S. M., Syamasundra, K. V., Ramesh, S. (2000).Volatile flower oils of three genotypes of rose-scented geranium. Flavor Forager J.l. 15, 105-107.
[9] Marina, A. M., Man, Y. B. C., Amin, I. (2010). Use of the SAW sensor electronic nose for detecting the adulteration of virgin coconut oil with RBD palm kernel olein. JAOCS, J. Am. Oil Chemists Soc., 87 (3), 263-270.
[10] Yu, H., Wang, J., Xu, Y. (2007). Identification of adulterated milk using electronic nose. Sens. Materials. 19(5), 275–285.
[11] Hai, Z., Wang, J. (2006). Electronic nose and data analysis for detection of maize oil adulteration in sesame oil. Sens. Actuat. B. 119, 449–455.
[12] Heidarbeigi, K., Mohtasebi, S. S., Foroughirad, A., Ghasemi-Varnamkhasti, M., Rafiee, S., Rezaei, K. (2014). Detection of adulteration in saffron samples using electronic nose. Int. J.l Food Properties, 18(7), 1391-1401.
[13] Banach, U., Tiebe, C., Hübert, T. (2012). Multi gas sensors for the quality control of spice mixtures. Food Cont., 26(1), 23-27.
[14] حاجینژاد، م.؛ محتسبی، س.س؛ قاسمی ورنامخواستی؛ م.؛ آغباشلو، م. (1395) طبقهبندی عسلهای با منشأ گیاهی مختلف با استفاده از یک سامانه ماشین بویایی. مجله مهندسی بیوسیستم ایران، جلد 74، شماره 3، ص423 -415.
[15] Bhattacharyya, N., Bandyopadhyay, R., Bhuyan, M., Tudu, B., Ghosh, D., Jana, A. (2008). Electronic nose for black tea classification and correlation of measurements with “Tea Taster” marks. IEEE Trans. Instrument. Measurement, 57(7), 1313-1321.
[16] Ongo, E., Falasconi, M., Sberveglieri, G., Antonelli, A., Montevecchi, G., Sberveglieri, V., Sevilla III, F. (2012). Chemometric discrimination of Philippine civet coffee using electronic nose and gas chromatography mass spectrometry. Procedia Eng. 47, 977-980.
[17] Pardo, M., Niederjaufner, G., Benussi, G., Comini, E., Faglia, G., Sberveglieri, G., Lundstrom, I. (2000). Data preprocessing enhances the classification of different brands of Espresso coffee with an electronic nose. Sens. Actuat. B: Chemical, 69(3), 397-403.
[18] Liu, H., Zeng, F. K., Wang, Q. H., Wu, H. S. (2013). Studies on the chemical and flavor qualities of white pepper (Piper nigrum L.) derived from five new genotypes. European Food Res. Technol., 237(2), 245-251.
[19] Chen, Q., Zhao, J., Chen, Z., Lin, H., Zhao, D. A. (2011). Discrimination of green tea quality using the electronic nose technique and the human panel test, comparison of linear and nonlinear classification tools. Sens. Actuat. B: Chemical, 159(1), 294-300.
[20] Zou, H.Q., Li, S., Huang, Y.H., Liu, Y., Bauer, R., Peng, L., Yan, Y.H. (2014). Rapid identification of Asteraceae plants with improved RBF-ANN classification models based on MOS sensor E-nose. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2014, 1-6.
[21] Guohua, H., Jiaojiao, J., Deng, S., Xiao, Y., Mengtian, Z., Minmin, W., Dandan, Y. (2015). Winter jujube (Zizyphus jujuba Mill.) quality forecasting method based on electronic nose. Food Chem.. 170, 484-491.
[22] Jurs, P. C., Bakken, G. A., McClelland, H. E. (2000). Computational methods for the analysis of chemical sensor array data from volatile analytes. Chem. Reviews, 100(7), 2649–2678.
[23] توحیدی، م.؛ قاسمی ورنامخواستی، م.؛ غفاری نیا، و.؛ محتسبی، س.س.؛ بنیادیان، م.؛ (1395) ساخت و توسعه یک سامانه ماشین بویایی در ترکیب با روشهای شناسایی الگو برای تشخیص تقلب فرمالین در شیر خام. مجله مهندسی بیوسیستم ایران. جلد 47، شماره 4، ص 10-1.
[24] قاسمیورنامخواستی، م. (1390). طراحی، توسعه و پیاده سازی سیستم ماشین بویایی و زبان بیوالکتریک بر پایه نیمههادیهای اکسید فلزی بهمنظور آشکارسازی تغییر کیفیت ماءالشعیر در ترکیب با روشهای آنالیز تشخیص الگو. پایان نامه دکتری مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی. دانشگاه تهران.
[25] Pearce, T. C., Gardner, J. W., Friel, S., Barlett, P. N., Blair, N. (2003). Electronic nose for monitoring the flavor of beers. Analyst, 118, 371–377.
[26] Arshak, K., Moore, E., Lyons, G. M., Harris, J., Clifford, S. (2004) A review of gas sensors employed in electronic nose applications. Sensor Review, 24 (2),181–198.
[27] Li, C., Heinemann, P., Sherry, R. (2007). Neural network and Bayesian network fusion models to fuse electronic nose and surface acoustic wave sensor data for apple defect detection. Sens. Actuat. B: Chemical, 125 (1), 301-310.
[28] Siebert, K. J. (2001). Chemometrics in brewing-A review. J. American Soc. Brewing Chem., 59, 147-156.
[29] Ghasemi-Varnamkhasti, M., Mohtasebi, S.S., Siadat, M., Ahmadi, H., Razavi, S.H. (2015). From simple classification methods to machine learning for the binary discrimination of beers using electronic nose data. Eng. Agric.. Environ. Food, 8(1), 44-51.
[30] Sanaeifar, A., Mohtasebi, S.S., GhasemiVarnamkhasti, M., Ahmadi, H. (2014). Application of MOS based electronic nose for the prediction of banana quality properties. Measurement, 82, 150-114.
[31] صفری امیری، ز.؛ قاسمی ورنامخواستی، م.؛ توحیدی، م.؛ محتسبی، س.س.؛ دولتی، م. (1396). استفاده از سامانه ماشین بویایی بهمنظور تشخیص تقلب در زیره کوهی. مجله فناوریهای نوین غذایی، 5، 527-541.
[32] Fan, R.E., Chen, P.H., Lin, C.j. (2005). Working set selection using second order information for training support vector machines. J. Machine Learning Res.. 6, 1889–1918.
[33] D’heygere, T., Goethals, P. L., Pauw, N. D. (2003). Use of genetic algorithms to select input variables in decision tree models for the prediction of benthic macroinvertebrates. Ecological Model., 160, 1-8.
[34] Tohidi, M., Ghasemi-Varnamkhasti, M., Ghafarinia, V., Mohtasebi, S. S., Bonyadian, M. (2018). Identification of trace amounts of detergent powder in raw milk using a customized low-cost artificial olfactory system: A novel method. Measurement. 124,120-129.