[1] Young, I.S., Woodside, J.V. (2001). Antioxidants in health and disease. J. Clin. Pathol., 54(3), 176-186.
[2] Silva, B.M., Andrade, P.B., Valentaoo, P., Ferreves, F., Seabra, R.M., Ferreira, M.A. (2004). Quince (Cydonia oblonga miller) fruit (pulp, peel, and seed) and jam: antioxidant activity. J. Agric. Food chem., 52, 4705-4712.
[3] Pokenry, J. (2007). Are natural antioxidants better–and safer–than synthetic antioxidants?. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 109(6), 629-642.
[4] Fernandez, M., Garcia, M., Saenz, M. (1996). Antibacterial activity of the phenolic acid fraction of Scrophularia frutescens and Scrophularia sambucifolia. J. Ethnopharmacol., 53, 11-14.
[5] Padulosi, S., Hadj-Hassan, A. (1998). Towards a comprehensive documentation of distribution and use of Pistacia: genetic diversity in central and West Asia, North Africa and Mediterranean Europe. Report of the IPGRI Workshop, 16-26.
[6] Acheheb, H., Aliouane, R., Ferradji, A. (2012). Optimization of oil extraction from Pistacia atlantica Desf. Seeds using hydraulic press. Asian J. Agric. Res., 1-10.
[7] Tavakoli, J., Haddad Khodaparast, M.H. ( 2013). Evaluating the fatty acid composition of the oil from fruit hulls of two Pistacia species growing wild in Iran, Chem. Nat. Compd., 49.
[8] Abbaspour, N., Darvishzadeh, R., Hatamnia, A. A. (2014). Antioxidant activity and phenolic profile of different parts of Bene(Pistacia atlantica subsp. kurdica) fruits. Food Chem., 145, 306–311.
[9] Tohidi, M., Khayami, M., Nejati, V., Meftahizade, H. (2011). Evaluation of antibacterial activity and wound healing of Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk. J. Med. Plant Res., 5, 4310-4314.
[10] Delazar, A., Reid, R.G., Sarker, S. D. (2004). GC-MS analysis of the essential oil from the oleoresin of Pistacia atlantica. Var mutica. Chem. Nat. Compd., 40, 1.
[11] Rehman, Z., Habib, F., Shah, W. H. (2004). Utilization of potato peels extract as a natural antioxidant in soy bean oil. Food Chem., 85, 215–220.
[12] AOAC International. 1990. Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Analytical Chemists, Washington, DC.
[13] قادری قهفرخی، م.؛ اعلمی، م. (1391) بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی دو واریته ی بلوط Q.branti var persica , Q.castaneifolia var castaneifolia در روغن آفتاب گردان. علوم و صنایع غذایی ایران، ص ۱۱۷-۱۲۷.
[14] Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C.L.W.T., ( 1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci.Technol., 28(1), 25-30.
[15] Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C. (1999). Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med., 26(9), 1231-1237.
[16] Benzie, I.F., Strain, J.J. ( 1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power” the FRAP assay. Anal. Biochem., 239(1), 70-76.
[17] Roginsky, V., Lissi, E.A. ( 2005). Review of methods to determine chain-breaking antioxidant activity in food. Food Chem., 92(2), 235-254.
[18] Singelton, V.L., Rossi, J.L. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phsphotungestic acid reagents. Amer. J. Enol. Viticult., 16, 144-153.
[19] Botsoglou, N.A., Fletouris, D.J. Papageorgiou, G.E. Vassilopoulos, V.N. Mantis, A. J. ( 1994). Rapid, Sensitive, and Specific Thiobarbituric Acid Method for Measuring Lipid Peroxidation in Animal Tissue, Food, and Feedstuff Samples. J. Agric. Food Chem., 42, 1931-1937.
[20] پروانه، و. (1389) کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیای مواد غذایی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ پنجم، ص۲۱۴-۲۱۵.
[21] Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H., Sharif, A. (2009). Bene hull oil a highly stable and antioxidative vegetable oil. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 111, 1259-1265.
[22] مرتضوی، ح.؛ آزادمرد دمیرچی، ص.؛ محمودی، ر،؛ صوتی، م،؛ شیرمحمدی، م. (1394) ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی آﻧﺘﯽاﮐﺴﯿﺪاﻧﯽ ﭘﻮﺳﺘﻪ و ﻫﺴﺘﻪ ﻣﯿﻮه ﭘﺴﺘﻪ وﺣﺸﯽ ( Pistacia Khinjuk Stocks). ﻧﺸﺮﯾﻪ ﭘﮋوﻫﺸﻬﺎی ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ اﯾﺮان، جلد یازده، شماره 4، ص408-419.
[23] Kashaninejad, M., Mortazavi, A., Safekordi, A., Tabil, L.G. (2006). Some physical properties of Pistachio (Pistacia vera L.) nut and its kernel. J. Food Eng., 72, 30-38.
[24] Kucukoner, E., Yart, B. (2003). some chemical characteristics of Pistacia vera varieties produced in Turkey. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 217, 308-310.
[25] Matthäus, B. (2006). Utilization of high‐oleic rapeseed oil for deep‐fat frying of French fries compared to other commonly used edible oils. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 108(3), 200-211.
[26] روشن، م.؛ اسماعیل زاده کناری، ر. (1396) بررسی تاثیر آنتیاکسیدانی عصاره برگ توت فرنگی در پایداری سازی روغن آفتابگردان طی شرایط ذخیرهسازی. مجله علوم و صنایع غذایی، دوره ۱۴، شماره ۶۵، ص۳۰۱-۳۰۹.
[27] کبیری، س.؛ سید النگی، ز. ( ۱۳۹۴) مقایسه ویژگیهای آنتی اکسیدانی عصارههای مختلف برگ گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) حاصل از دو روش استخراج غرقابی و استخراج به کمک امواج مایکروویو و تاثیر آن بر پایداری اکسایشی روغن سویا. فصلنامه فناوریهای نوین غذایی، سال دوم، شماره 8، ص۲۳- ۳۸.
[28] صمدلوئی، ح.؛ عزیزی، م. ح.؛ برزگر، م. (۱۳۸۶). اثر آنتیاکسیدانی ترکیبات فنولیک هسته انار بر روغن سویا. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد چهاردهم، شماره ۴، ص۱۹۳-۲۰۰.
[29] رضایی ارمی، س.؛ جعفری، م.؛ خمیری، م.؛ بیات، ه. (1391) فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره پوسته گردو واریته تویسرکانی و مقایسه فعالیت ضدرادیکالی آن با آنتیاکسیدانهای سنتزی. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 22، شماره1، ص۴۰-۴۹.
[30] Singh, G., Maurya, S., Delampasona, M.P. (2007). A comparison of chemical antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food Chem. Toxicol., 45,1650-166.