نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
2 دانشیار، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
3 استادیار، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
4 مربی، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
In this study, Pressurized Hot Water Extraction (PHWE) method has been developed for extraction of glycyrrhizic acid (GA) for Licorice root. Response surface methodology (RSM) was applied to evaluate the extraction conditions of Licorice using PHWE. Influence of operating conditions such as water temperature and water flow rates were investigated at 1 mm mean particle size and 15 bar pressure in Pilot Scale. Separation and identification of the glycyrrhizic acid was carried out by HPLC method. The best operating conditions for the PHWE of Licorice were determined to be at 90 °C temperature and flow rate of 300 mL/min for 90 min extraction time. The results showed that the amount of glycyrrhizic acid were higher in SWE method (51.570 mg/g) more than the other Soxhlet method (28.760 mg/g).
کلیدواژهها [English]
[1] عبداللهی گوار، آ.؛ گودرزنیا، ا. (1387) استخراج با آب فوق داغ و کاربرد آن در استخراج ترکیبات مفید از گیاهان. مجله مهندسی شیمی ایران، شماره 37، ص 63-47.
[2] Kitagawa, I. (2002). Licorice root A natural sweetener and an important ingredient in Chinese medicine. J. Pure Appl. Chem., 74 (7), 1189–1198.
[3] Fenwick, G.R., Lutomski, J., Nieman, C. (1990). Liquorice, Glycyrrhiza glabra L. composition, usese and analysis. J. Food Chem., 38, 119–143.
[4] رضایی، م.؛ جایمند، ک. (1379) ترکیبهای شیمیایی در گیاهان دارویی، جلد دوم، انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، ص 25-18.
[5] Mukhopadhyay, M., Panja, P. (2008). A novel process for extraction of natural sweetener from licorice (Glycyrrhiza glabra) roots. J. Sep. Purif. Techno., 63, 539–545.
[6] Hough, C.A.M. (1973). Developments in sweeteners-1, edited by Hough C.A.M ., parker, K.J., Vlitos, A.J, LTD London, pp 140-143.
[7] خان احمدی، م.؛ نقدی بادی، ح.؛ آخوندزاده، ش.؛ خلیقی سیگارودی، ف.؛ مهرآفرین، ع.؛ شهریاری، س.؛ حاجی آقایی، ر. (1392) مروری بر گیاه شیرین بیان. فصلنامه گیاهان دارویی، شماره46، ص 12-1.
[8] Wang, Q., Ma, Sh., Fu, B., Lee, F.S.C., Wang, X. (2004). Development of multi–stage countercurrent extraction technology for the extraction of glycyrrhizic acid (GA) from licorice (Glycyrrhizia uralensis Fisch). Biochem. Eng. J., 21, 285–292.
[9] Pan, X., Liu, H., Jia, G., Shu, Y.Y. (2000). Microwave-assisted extraction of glycyrrhizic acid from licorice root, Biochem. Eng. J., 5, 173–177.
[10] Charpe, T.W., Rathod, V.K. (2012). Extraction of glycyrrhizic acid from licorice root using ultrasound: Process intensification studies. Chem. Eng. Process., 54, 37–41.
[11] The British Pharmacopoeia. (2009). London: British Pharmacopoeial Commission, 2, pp: 1-3.
[12] Sin, H.N., Yusof, S., Sheikh Abdul Hamid, N., Abd. Rahman, R. (2006). Optimization of hot water extraction for sapodilla juice using response surface methodology. J. Food Eng., 74, 352-357.
[13] Goto, M., Sato, M., Hiroshe, T. (1993). Extraction of peppermint oil by supercritical carbon dioxide, J. Chem. Eng. JPN., 26, 474-481.
[14] Eikani M.H., Golmohammad, F., Rowshanzamir, S., (2007). Subcritical Water extraction of essential oils from coriander seeds. J. Food Eng., 80, 735-740.
[15] Cacace, J.E., Mazza, G. (2006). Pressurized low polarity water extraction of lignans from whole flaxseed. J. Food Eng., 77, 1087-1095.