TY - JOUR ID - 991 TI - بررسی پیش ‌فرایندبرگ چای سیاه با امواج میکروویو و فراصوت برای استخراج ترکیبات موثره JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - شلماشی, انور AU - امانی, فاطمه AD - دانشیار، گروه پژوهشی صنایع شیمیایی آلی و دارویی، پژوهشکده فناوری‌های شیمیایی، سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران AD - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد شیمی آلی، دانشکده شیمی، مجتمع پیامبر اعظم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز (ایران), Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 8 IS - 2 SP - 221 EP - 234 KW - برگ چای سیاه KW - استخراج متوالی با حلال KW - پیش فرآیند با امواج میکروویو KW - پیش فرآیند با امواج فراصوت KW - ترکیبات فنولی KW - ترکیبات فلاونوئیدی DO - 10.22104/jift.2021.4407.2007 N2 - در مطالعه حاضر اثر دو روش پیش ‌فرآیند شامل تابش‌دهی با امواج میکروویو و فراصوت، بر درصد وزنی بازدهی استخراج ترکیبات موثره از نمونه پودر برگ چای سیاه (Camelia Sinensis) در روش استخراج متوالی با حلال طی سه مرحله استخراج با آب مقطر مقایسه شد. حداکثر درصد بازدهی استخراج از نمونه چای پیش‌ فرآیند نشده، در استخراج متوالی با حلال در شرایط بهینه (مدت زمان min 135، دمای °C65 و نسبت حلال به جامد ml/g 25) مقدار w/w28/0‌±53/24% بدست آمد. در پیش ‌فرآیند با امواج میکروویو، نمونه پودر برگ چای بعد از min80 خیساندن در آب مقطر در دمای محیط، min1 با امواج میکروویو در توان w 600 مورد تابش‌دهی قرار گرفت. حداکثر درصد بازدهی از این نمونه توسط روش استخراج متوالی با حلال در شرایط بهینه (زمان min 90، دمای °C40 و نسبت حلال به جامد ml/g 20) w/w34/0±06/37% بدست آمد. در پیش فرآیند با امواج فراصوت، نمونه پودر برگ چای در یک شرایط متوسط (مدت زمان min 10 در شدت امواج 70% و پالس s 7/0) با امواج فراصوت مورد تابش‌دهی قرار گرفت. حداکثر درصد بازدهی از این نمونه توسط روش استخراج متوالی با حلال در شرایط بهینه (زمان min 108، دمای °C 55 و نسبت حلال به جامد ml/g 18) مقدار w/w38/0±47/31% بدست آمد. هر دو روش پیش فرآیند، تاثیر به سزایی در افزایش درصد بازدهی و متعادل کردن شرایط در استخراج متوالی با حلال داشتند ضمن اینکه پیش فرآیند با امواج میکروویو موثرتر از پیش فرآیند با امواج فراصوت بود. درصد بازدهی (w/w 19/0±15/37%) در روش سوکسله در شرایط بهینه (h 5 ساعت استخراج در دمای جوش آب) نزدیک به مقادیر بدست آمده در روش‌های ترکیبی بود اما مقدار ترکیبات فنولی کل و ایزوفلاونوئیدی در عصاره حاصل به روش سوکسله از مقدار آن در عصاره‌های بدست آمده با روش‌های بررسی شده در این مطالعه کمتر بود. UR - https://jift.irost.ir/article_991.html L1 - https://jift.irost.ir/article_991_98e39b240821514a551f1607013bc33f.pdf ER -