TY - JOUR ID - 967 TI - بهینه سازی فرآیند استخراج روغن از شاهدانه با پیش تیمار اهمیک JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - اسماعیل زاده کناری, رضا AU - دهقان, بهاره AD - دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - دانش آموخته دکترا، گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 7 IS - 4 SP - 581 EP - 596 KW - شاهدانه KW - استخراج روغن KW - بهینه سازی KW - روش سطح پاسخ KW - اهمیک DO - 10.22104/jift.2020.4186.1972 N2 - شاهدانه از جمله گیاهان غنی از ترکیبات زیست فعال است. روغن شاهدانه به دلیل داشتن نسبت مناسبی از اسیدهای چرب غیر اشباع امگا 6 بهامگا 3و دارا بودن خواص بی نظیری از مواد مغذی و دارویی بسیار، شناخته شده است. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بهینه‌سازی پارامترهای استخراج روغن شاهدانه به منظور داشتن عملکرد بالاتراستخراج روغن و فعالیت آنتی اکسیدانی و کاهش شاخص رنگی و پراکسیدانی روغن می‌باشد. در این مطالعه، اثرات نسبت حلال هگزان به ایزوپروپانول (0:100، 50:50 و 100:0 v/v%)، ولتاژ (40، 60 و 80 v/cm)و زمان اهمیک (5، 10 و 15 دقیقه) بر راندمان استخراج روغن، میزان فنول کل، درصد مهار رادیکال DPPH، پراکسید و شاخص رنگی روغن مورد بررسی قرار گرفته و بهینه‌یابی تیمارها با استفاده از روش سطح پاسخ و طرح باکس بکن صورت گرفت. شرایط بهینه استخراج به صورت نسبت حلال هگزان به ایزوپروپانول تقریبا برابر با 73 به 27 (v/v%)، زمان فرایند 40/8 دقیقه و ولتاژ 61/51 ولت بر سانتی متر بدست آمد. همچنین مقدار R2 همه پاسخ ها بالای 96/0 بود که در نتیجه تاییدی بر مدل‌های مورد نظر بود. در نتیجه اهمیک به عنوان یک روش ساده و سریع می‌تواند استخراج روغن شاهدانه را بهبود بخشد. UR - https://jift.irost.ir/article_967.html L1 - https://jift.irost.ir/article_967_a65536a18ac2a649ff8aae784f25567d.pdf ER -