TY - JOUR ID - 856 TI - کاربردسیستم بینایی ماشین درطبقه‌بندی ازگیل طی دوران رسیدگی در سردخانه JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - زندی, محسن AU - گنجلو, علی AU - بی مکر, ماندانا AD - استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان AD - دانشیار، گروه علوم و مهندسی صنایع، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 7 IS - 3 SP - 403 EP - 415 KW - ازگیل KW - درجه‌بندی کیفی KW - تجزیه و تحلیل چند متغیره KW - پردازش تصویر KW - خصیصه‌های رنگی DO - 10.22104/jift.2019.3726.1886 N2 - درجه‌بندی میوه‌ها بر اساس درجه رسیدگی، عمر انبارمانی یا کیفیت ظاهری از اهمیت بالایی برای صنایع، سردخانه‌ها و حتی باغات میوه برخوردار است. پیشرفت‌های اخیر در زمینه سیستم ماشین بینایی فرصت‌های مناسبی برای کاربرد آن در زمینه علوم کشاورزی و صنایع غذایی فراهم آورده است. ازگیل Mespilus germanica)) به سبب تغییرات فیزیکی، شیمیایی طی نگهداری شدیداً دچار افت کیفیت می‌گردد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر ایجاد یک سیستم درجه‌بندی ازگیل بر اساس خصیصه‌های رنگی می‌باشد. به این منظور ابتدا خصوصیات فیزیکی و شیمیایی اندازه‌گیری شد و ازگیل‌ها با کمک شاخص رسیدگی به سه گروه گروه ازگیل تازه (FM)، ازگیل کامل رسیده (RM) و ازگیل بیش از حد رسیده (ORM) طبقه‌بندی شدند. فرآیند طبقه‌ بندی با استفاده از تجزیه و تحلیل مولفه‌های اصلی (PCA) و تجزیه و تحلیل چند متغیره (MDA) با هدف تنها استفاده از پارامترهای رنگی برای برآورد میزان رسیدگی و زمان نگهداری اعمال شد. بر اساس مقدار ضریب همبستگی (بالاتر از 9/0 در بسیاری از پارامترها)، وجود همبستگی بالا بین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی با خصوصیات رنگی تایید شد. اولین و دومین تجزیه و تحلیل مولفه اصلی با و بدون حضور پارامترهای فیزیکی، شیمیایی به ترتیب با قابلیت اطمینان 11/92 و 31/95 درصد به دست آمد. تجزیه و تحلیل چند متغیره نرخ طبقه‌بندی 08/96 درصد را تنها با استفاده از پارامترهای رنگی فراهم آورد. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از سیستم ماشین بینایی به عنوان یک روش غیر مخرب در ارزیابی میزان رسیدگی ازگیل بر اساس خصیصه‌های رنگی مناسب، کارآمد، سریع و موثر می‌باشد. UR - https://jift.irost.ir/article_856.html L1 - https://jift.irost.ir/article_856_487cdf543e6476563d5b10de3f2fe936.pdf ER -