TY - JOUR ID - 69 TI - بررسی میزان اسید های چرب ترانس در فراوده های غذایی ایران. JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - تیموری, مریم AU - نجفی, محمد AU - اسکندریون, محمدرضا AU - پرتو, فرشته AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم پزشکی تهران AD - استادیار، گره بیوشیمی بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیوشیمی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گره بیوشیمی بالینی دانشگاه علوم پزشکی ایران Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 2 IS - 1 SP - 93 EP - 100 KW - اسید های چرب ترانس KW - بیماری قلبی عروقی KW - کروماتوگرافی گازی DO - 10.22104/jift.2014.69 N2 - بیماری های قلبی عروقی (CVD) یکی از مهمترین علل مرگ و میر در جهان می باشند. در میان لیپید های رژیم غذایی، اسیدهای چرب ترانس (TFA)، به خصوص اسیدهای چرب ترانس صنعتی از مهمترین عوامل بروز CVD می باشند. در این مطالعه میزان اسیدهای چرب ترانس در روغن های خوراکی و فراورده های غذایی حاوی چربی مصرفی در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. در مجموع، 46 نمونه به طور تصادفی انتخاب و به صورت بسته بندی شده از فروشگاه های مختلف در ایران جمع آوری شدند. اسیدهای چرب با استفاده از روش رسمی بین المللی تجزیه و تحلیل AOAC استخراج و با N-هگزان و هیدروکسید پتاسیم متانولی 2 مولار متیله شدند. سپس، ترکیب اسیدهای چرب توسط کروماتوگرافی گازی مجهز به آشکارساز FID و در حضور استاندارد (خارجی) مورد بررسی قرار گرفتند. اسیدهای چرب ترانس در 33 نمونه تشخیص داده شدند. Trans-9 -octadecamonoenoic acid، All-Trans-9,12-octadecadienoic acid توزیع معنی داری در بین نمونه ها داشتند اما این توزیع درمورد All-Trans-9,12,15-octadecatrienoic معنی دار نبود. میزان اسیدهای چرب ترانس از صفر نا 7927/1 در صد (در یک نمونه کره گیاهی) متغیر بود. در مجموع، بیشترین میزان اسیدهای چرب ترانس در گروه کره ها و پس از آن در گروه پفک و اسنک مشاهده شد. نسبت ایزومرهای سیس به ترانس C18:1 و C18:2 توزیع معنی داری در بین گروه ها نداشت .اگرچه میزان اسیدهای چرب ترانس در محدوده مجاز بودند اما مقدار آنها در برخی از گروه ها از جمله کره گیاهی و پفک و اسنک بالا بود به طوری که کاهش میزان آن ها در وعده های غذایی درجهت حفظ سلامتی افراد جامعه توصیه می گردد. UR - https://jift.irost.ir/article_69.html L1 - https://jift.irost.ir/article_69_167ed702136b5c90faf9349edb140fc9.pdf ER -