TY - JOUR ID - 449 TI - استخراج لیپید از ریزجلبک .Dunalliela sp با به کارگیری امواج اولتراسونیک JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - عالی, معصومه AU - زنوزی, علی AU - جوانمرد داخلی, مجید AU - حجازی, محمد امین AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران AD - استادیار، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران AD - دانشیار، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران AD - دانشیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 4 IS - 4 SP - 13 EP - 20 KW - روغن ریزجلبک KW - استخراج KW - هگزان KW - ایزوپروپانول KW - اولتراسونیک DO - 10.22104/jift.2017.449 N2 - در این پژوهش ریزجلبک .Dunalliela sp سویه M1در فتوبیوراکتور برکه باز کشت داده شد. برداشت ریزجلبک از محیط کشت به روش انعقاد الکتریکی  انجام گرفت. ریزجلبک برداشت شده ابتدا خشک و سپس نمک زدایی گردید. فرآیند استخراج روغن از ریزجلبک به روش سوکسله انجام گرفت و تاثیر فاکتورهای زمان استخراج (40-20 دقیقه)، نوع حلال (هگزان و مخلوط هگزان و ایزوپروپانول به نسبت 3 به 2) و اعمال پیش تیمار اولتراسونیک بر روی میزان روغن استخراج شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از زوج حلال هگزان و ایزوپروپانول با نسبت 3 به 2 در مدت زمان 40 دقیقه فرآیند استخراج و با اعمال پیش تیمار اولتراسونیک دارای بهترین درصد استخراج روغن بود که میزان آن 64/16درصد تعیین شد.طبق آزمون های آماری افزایش مدت زمان استخراج با زوج حلال هگزان ایزوپروپانول تاثیر معنی داری (05/0P<) در میزان استخراج روغن از ریزجلبک داشته ولی با حلال هگزان خالص مدت زمان تاثیر معنی داری بر روی میزان لیپید استخراج شده نداشت. با اعمال پیش تیمار اولتراسونیک، روغن استخراج شده با زوج حلال هگزان و ایزوپروپانول به میزان 4 درصد نسبت به نمونه های تیمار نشده افزایش نشان داد. پروفایل اسیدهای چرب روغن استخراج شده از این ریز جلبک نشان داد که در حدود 59% اسیدهای چرب موجود در آن اشباع می‌باشد که بخش عمده آن را اسید پالمیتیک (62/36%) و اسید استئاریک (02/19%) تشکیل می‌دهد. UR - https://jift.irost.ir/article_449.html L1 - https://jift.irost.ir/article_449_6dad3003078eff7da7a3cce2850bfe99.pdf ER -