TY - JOUR ID - 39 TI - بررسی تاثیر روش‌های مختلف پوست‌گیری روی برخی ویژگی‌های رئولوژیکی پراکنش صمغ لوبیای خرنوب ایرانی JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - خلیقی, ساناز AU - عباسی, سلیمان AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس AD - دانشیار، دانشگاه تربیت مدرس Y1 - 2014 PY - 2014 VL - 1 IS - 3 SP - 3 EP - 14 KW - پوست‌گیری KW - صمغ لوبیای خرنوب KW - ویژگی‌های رئولوژیکی DO - 10.22104/jift.2014.39 N2 - لوبیای خرنوب (Ceratonia siliqua) در ایران به‌طور پراکنده در مناطق مختلف کازرون و ممسنی یافت می‌شود. لذا در این پژوهش، تاثیر پوست‌گیری با روش آبی و روش‌های اسیدی (اسیدی کردن با اسید‌سولفوریک:آب مقطر(40:60)، اسید-کلریدریک:آب مقطر (40:60) و روش دومرحله ای شامل اسید‌استیک:آب مقطر(40:60) و اسید‌سولفوریک:آب مقطر (40:60) ) روی برخی ویژگی‌های رئولوژیکی محلول صمغ لوبیای خرنوب خام و خالص سازی شده با ایزوپروپاول:اتانول به نسبت 50:50 و شستشوی نهایی با استون در سرعت‌های برشی (250-1/0 بر ثانیه)، دماها (10، 40 و 70 درجه سانتی-گراد)، pHها (3، 7 و 11)، غلظت‌های صمغ (5/0، 5/1 و 5/2 درصد) و نمک‌های مختلف (کلرید سدیم، کلرید کلسیم و کلرید آلومینیوم در غلظت‌1/0 مولار) مطالعه گردید. نتایج نشان داد که روش پوست‌گیری و مرحله خالص‌سازی تاثیر به-سزایی بر رفتار رئولوژیکی محلول صمغ لوبیای خرنوب داشتند، محلول‌ها رفتار رقیق شونده با افزایش سرعت برشی را داشته و بیشینه گرانروی مربوط به صمغ استخراج شده با روش آبی نسبت به روش‌های اسیدی بود. در ضمن، رفتار محلول این صمغ از نوع شبه پلاستیک بود. لازم به ذکر است که ارزیابی برازش داده‌ها با مدل‌های ریاضی نشانگر بهترین برازش با مدل هرشل-بالکلی (058/0=RMSE، 987/0 =r2، 006/0= 2χ) بود. UR - https://jift.irost.ir/article_39.html L1 - https://jift.irost.ir/article_39_5a21ce3605887d127795225a71840963.pdf ER -