TY - JOUR ID - 202 TI - فرآیند خشک کردن قارچ دکمه ای توسط سامانه مادون قرمز JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - صالحی, فخرالدین AU - کاشانی نژاد, مهدی AU - صادقی ماهونک, علیرضا AU - ضیائی فر, امان محمد AD - دانشجوی دکتری دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان AD - دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 2 IS - 4 SP - 39 EP - 47 KW - الگوریتم ژنتیک KW - آنالیز حساسیت KW - پیشگویی KW - قارچ دکمه ای KW - مادون قرمز DO - 10.22104/jift.2015.202 N2 - قارچ دکمه‌ای (Agaricus bisporus) به عنوان یک ماده غذایی با ارزش تغذیه‌ای بالا، بین 25 گونه قارچ خوراکی، حدود 40٪ از سهم بازار را به خود اختصاص داده است. در این مطالعه جهت خشک کردن و افزایش زمان ماندگاری این محصول، از روش پرتودهی مادون قرمز (IR) استفاده گردید. لذا اثر توان لامپ مادون قرمز (150، 250 و 375 وات)، فاصله نمونه از لامپ (5، 10، 15 و 20 سانتی متر)، ضخامت نمونه ها (5/0 و 1 سانتی متر) و در مدت زمان 120 دقیقه بر خشک کردن قارچ دکمه ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج خشک کردن قارچ دکمه ای به روش مادون قرمز نشان داد با افزایش توان لامپ و کاهش فاصله نمونه ها از منبع حرارتی، سرعت خشک کردن افزایش می یابد. با افزایش توان لامپ مادون قرمز از 150 به 375 وات، سرعت خشک شدن 9/104 درصد افزایش یافت. با کاهش ضخامت نمونه ها از 1به 5/0 سانتی متر، سرعت خشک شدن 8/15 درصد افزایش یافت. با افزایش زمان فرآیند خشک شدن، مقدار کاهش وزن نمونه ها افزایش یافت. در این پژوهش همچنین مدل سازی فرآیند به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی با 4 ورودی (توان، فاصله لامپ، ضخامت نمونه و زمان خشک کردن) و 1 خروجی جهت پیشگویی کاهش وزن انجام شد. نتایج مدل سازی به روش الگوریتم ژنتیک - شبکه عصبی مصنوعی نشان داد شبکه ای با تعداد 11 نرون در یک لایه پنهان و با استفاده از تابع فعال سازی تانژانت هیپربولیک می توان به خوبی درصد کاهش وزن در طی فرآیند خشک کردن قارچ دکمه ای به روش مادون قرمز را پیشگویی نمود (99/0R=). نتایج آنالیز حساسیت توسط شبکه عصبی بهینه نشان داد که فاصله لامپ مادون قرمز از ورقه های قارچ به عنوان موثرترین عامل در کنترل کاهش وزن نمونه ها می باشد. UR - https://jift.irost.ir/article_202.html L1 - https://jift.irost.ir/article_202_808058554c0b5be79afc27da61a9065a.pdf ER -