TY - JOUR ID - 1100 TI - بررسی اثر بسته‌بندی فعال زیست‌تخریب‌پذیر بر پایه زئین حاوی اسانس آویشن شیرازی بر عمر پس از برداشت توت‌فرنگی JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - فیض اللهی, یگانه AU - گلمحمدی, عبداله AU - نعمت الله زاده, علی AU - طهماسبی, محمد AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران AD - دانشیار، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران AD - دانشیار گروه مهندسی شیمی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی AD - دانشجوی دکتری، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 9 IS - 2 SP - 113 EP - 127 KW - اسانس KW - بسته‌بندی فعال KW - توت‌فرنگی KW - زئین KW - زیست‌تخریب‌پذیر KW - عمر پس از برداشت DO - 10.22104/jift.2021.5248.2071 N2 - سالیانه بخش زیادی از محصول توت‌فرنگی تولیدی در اثر فساد پس از برداشت از بین میرود. از سوی دیگر، تقاضا برای مواد بسته بندی سازگار با محیط‌زیست به علت نگرانی های محیط‌زیستی در رابطه با استفاده از پلیمرهای نفتی به‌شدت افزایش یافته است. بنابراین، مواد بسته بندی مبتنی بر بیوپلیمرها پتانسیل بالایی را برای جایگزینی با پلاستیکهای نفتی دارند. همچنین پژوهشها نشان داده است که اسانس‌های گیاهی امکان کنترل بیماری‌های پس از برداشت محصولات کشاورزی را فراهم میکنند. اما استفاده از آنها به دلیل ناپایداریهای فیزیکی و شیمیایی و ایجاد بو و مزه در محصول با دشواری‌هایی همراه است. یکی از بهترین روشها برای مرتفع ساختن این مشکل، گنجاندن اسانس در فیلم بسته بندی است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر فیلم زیست‌تخریب‌پذیر بر پایه زئین حاوی اسانس آویشن شیرازی (با غلظت های 0، 5، 10 و 20% وزنی/وزنی) به عنوان یک بسته بندی فعال به منظور افزایش عمر پس از برداشت میوه توت فرنگی صورت گرفت. اثر فیلمها بر حفظ خواص کیفی توت‌فرنگی طی 15 روز نگهداری در دمای °C4 مورد بررسی و میزان تغییرات کیفی نمونه ها (وزن، سفتی، مواد جامد محلول، pH، اسیدیته قابل تیتراسیون، ویتامین ث و میزان آلودگی میکروبی) طی این مدت مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان داد که در طول دوره نگهداری، کیفیت نمونه ها کاهش یافت اما روند کاهش در نمونه های بسته‌بندی‌شده بسیار کم تر از نمونه های بسته بندی نشده بود. همچنین افزودن اسانس به فیلم پلیمری موجب حفظ بهتر خواص کیفی توت فرنگی شد و با افزایش غلظت اسانس کاهش کیفیت نمونه های توت‌فرنگی روند کندتری یافت. لذا به نظر می رسد که میتوان با استفاده از فیلم زیست‌تخریب‌پذیر زئین حاوی اسانس آویشن شیرازی به عنوان یک بسته بندی فعال ضایعات پس از برداشت توت‌فرنگی را حد بسیار زیادی کاهش داد UR - https://jift.irost.ir/article_1100.html L1 - https://jift.irost.ir/article_1100_e74006ec1a0a156e2d489b0f1fe73809.pdf ER -