ORIGINAL_ARTICLE
تعیین پیشرفت فساد و ماندگاری گوشت مرغ در یخچال با استفاده از معرفهای رنگی
در حال حاضر گوشت و فراوردههای آن یکی از مهمترین و فساد پذیرترین منابع غذایی مورد نیاز انسان به شمار میروند و نیاز این محصول به بستهبندی مناسب که آن را در برابر آسیبهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی حفظ نماید، بیش از بیش اهمیت مییابد. در این میان بهرهگیری از روشهای نوین بستهبندی برای افزایش ماندگاری و شناسایی خصوصیات ماده بستهبندیشده در طی نگهداری بیشتر مد نظر قرار گرفته است که میتوان به انواع بستهبندی هوشمند و فعال در این زمینه اشاره نمود. هدف از این پژوهش تشخیص فساد گوشت مرغ و میزان پیشرفت فساد شیمیایی و میکروبی آن توسط معرفهای رنگی در طی ماندگاری بود. نمونههای گوشت مرغ (سینه مرغ به وزن 3 کیلوگرم) تحت شرایط استریل تهیه شدند و نمونهها به طور جداگانه هر کدام در یک ظرف شیشهای قرارگرفته و اندیکاتور ساختهشده (ورقههای شفاف پلیاتیلن با یک لایه میانی کاغذ صافی حاویml 3،4و5 معرفهای بروموکروزول گرین یا فنل رد) در تماس غیرمستقیم با نمونه قرار گفت و در دمای 0C2+4 نگهداری گردید. نمونهها به مدت 3 روز در شرایط یخچالی نگهداری شده و مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایشات میکروبی شامل شمارش کلی باکتریها و شیمیایی شامل اندازهگیری مجموع بازهای فرار و pH انجام گرفت و در نهایت ارتباط این آزمونها با تغییر رنگ ایجاد شده بررسی شد. بر اساس نتایج حاصل از آزمونهای شیمیایی و میکروبی، هر دو معرف در سه مقدار ( ml3، 4، 5) به به طور معنیداری فساد گوشت مرغ را از طریق تغییر رنگ (در معرف بروموکروزول گرین از سبز به آبی و در معرف فنل رد از زرد به قرمز) نشان دادند (05/0 (P
https://jift.irost.ir/article_90_3238897b4b5525cfe6b2009d91363d03.pdf
2015-02-20
3
14
10.22104/jift.2015.90
بستهبندی هوشمند
گوشت مرغ
فساد
معرفهای رنگی
الناز
نیکنام
niknam_fs@yahoo.com
1
دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد، یزد
AUTHOR
مجید
جوانمرد داخلی
javanmard@irost.ir
2
دانشیار، سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
LEAD_AUTHOR
[1] صداقت، ن. (۱۳۸۶). بستهبندی گوشت و فراوردههای آن، مجله فناوری و توسعه صنعت بستهبندی، سال سوم شماره 26، ص 76-81.
1
[2]Balamatsia, C. Patsias, A. Kontominas, M & Savvaidis, I. (2007). Possible role of volatile amines as quality-indicating metabolites in modified atmosphere-packaged chicken fillets: Correlation with microbiological and sensory attributes, Food Chemistry, 1622–1628.
2
[3] Kerry, J. and Butler, P. (2008) Smart Packaging Technologies for Fast Moving Consumer Goods, John Wiley & Sons, Ltd, ISBN: 978-0-470-02802-5.
3
[4] Kerry, J. O’Grady, M. and Hogan, M. (2006). Past, current and potential utilisation of active and intelligent packaging systems for meat and muscle-based products, Meat Science 74, 113–130.
4
[5] فتحی، م. و محبی، م. (1389). افزایش امنیت غذایی با استفاده از فناوری نانو، ماهنامه فناوری نانو، سال نهم، شماره 4 پیاپی 153، ص 16- 19.
5
[6]Brockmann, M. (1958). Refining. U. S. Patent 2, 950, 202, Aug 23, 1960.
6
[7] Power, B., and Isidor, C. (1954). Refining. U. S. Patent 2, 823, 131, Feb 11, 1958.
7
[8] Pacquit, A. Frisby, J. Diamond, D. Lau, K. Farrell, A. Quilty, B., and Diamond, D. (2007). Development of a smart packaging for the monitoring of fish spoilage, Food Chemistry, Pages 466–470.
8
[9] Pacquit, A. Lau, K. McLaughlin, H. Frisby, J. Quilty, B., & Diamond, D. (2006). Development of a volatile amine sensor for the monitoring of fish spoilage, Talanta 69, 515–520.
9
[10]Kuswandi, B. Restyana, A. Abdullah, A. Heng, L. and Ahmad, M. (2012). A novel colorimetric food package label for fish spoilage based on polyaniline film, Food Control 25, 184-189.
10
[11] Hong, S., & Park, W. (2000). Use of color indicators as an active packaging system for evaluating kimchi fermentation, Journal of Food Engineering 46, 67-72.
11
[12] غلامزاده، م. (1391). تأثیر عصارههای زیره سیاه و سیاهدانه و تلفیق آنها بر برخی ویژگیهای شیمیایی، میکروبی و حسی در دوره نگهداری ماهی کپور نقرهای در دمای یخچال 0C 10-4، پایاننامه کارشناسی ارشد- رشته مهندسی کشاورزی - علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات تهران.
12
[13] موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران. (1379). میکروبیولوژی مواد غذایی و خوراک دام-روش جامع برای شمارش کلی میکروارگانیسم ها در 30 درجه سلیسیوس. استاندارد ملی ایران، شماره 5272، چاپ اول، ص 1- 10.
13
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی تاثیر ژل آلوئه ورا به عنوان پوشش خوراکی بر ویژگی های میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی توت فرنگی تازه طی انبارداری
توت فرنگی به دلایلی مانند، رطوبت و فعالیت متابولیک بالا و فساد ناشی از رشد میکروارگانیسم ها، عمر نگهداری کوتاهی دارد. در این تحقیق از پوششی خوراکی بر پایه ژل آلوئه ورا در غلظت های متفاوت از ژل رقیق شده با آب مقطر (10، 40 و 70 درصد وزنی- وزنی) به عنوان تیمار پس از برداشت با هدف افزایش عمر نگهداری و کاهش سرعت تخریب ویژگی های کیفی توت فرنگی طی 16 روز انبار مانی در دمای 4 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 75 درصد استفاده شد. پایداری میکروبی (تعداد کپک و مخمر و کل باکتری های مزوفیل هوازی)، خصوصیات فیزیکوشیمیایی(اسید آسکوربیک، کاهش وزن، آنتوسیانین، اسیدیته، pH و کل مواد جامد محلول) و ویژگی های حسی توت فرنگی پوشش داده شده با ژل آلوئه ورا پس از بسته بندی و پس از 4، 8، 12 و 16 روز از شروع انبار داری در مقایسه با شاهد ارزیابی گردید. پوشش های آلوئه ورا به صورت معنی داری رشد میکروارگانیسم ها را به تاخیر انداخته و افت وزن و تخریب اسید آسکوربیک را نسبت به شاهد تا 16 روز پس از شروع انبار مانی کاهش دادند. بیشترین فعالیت ضد میکروبی در میوه های پوشش دار شده، با 70 درصد ژل آلوئه ورا مشاهد شد، اما در میزان تخریب اسید اسکوربیک (6/44 میلیگرم در 100 گرم میوه) و افت وزن (1/14 درصد) نتایج مطلوبی تا پایان انبار مانی حاصل نشد. پوشش های حاوی40 درصد ژل آلوئه ورا علاوه بر کاهش بار میکروبی در توت فرنگی تازه (log cfu/g95/2 برای کپک و مخمر و log cfu/g26/2 برای باکتری های مزوفیل هوازی) به صورت معنی داری (05/0 p
https://jift.irost.ir/article_91_81e8d74d1bf1d41171700307ee3d7c47.pdf
2015-02-20
15
29
10.22104/jift.2015.91
توت فرنگی
ژل آلوئه ورا
انبار مانی
پوشش دهی
آریو
امامی فر
a.emamifar@basu.ac.ir
1
استادیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان
LEAD_AUTHOR
[1] Jiang, Y. M., Joyce, D. C., Terry, L. A. (2001). 1-Methylcyclopropene treatment affects strawberry fruit decay. Postharvest Biol. Technol., 23, 227–232.
1
[2] Vargas, M., Albors, A., Chiralt, A., González-Martínez, C. (2006). Quality of cold- stored strawberries as affected by chitosan-oleic acid edible coating. Postharvest Biol. Technol., 41, 164-171.
2
[3] Aday, M. S., Caner, C. (2011). The Applications of ‘active packaging and chlorine dioxide’ for extended shelf life of fresh strawberries. Packag. Technol. Sci., 24, 123-136.
3
[4] Park, S. I., Stan, S. D., Daeschel, M. A., Zhao, Y. (2005). Antifungal coatings on fresh strawberries (Fragaria × ananassa) to control mold growth during cold storage. J. Food Sci., 70, 202-207.
4
[5] Wright, K. P, & Kader, A. A. (1997). Effect of slicing and controlled- atmosphere storage on the ascorbate content and quality of strawberries and persimmons. Postharvest Biol. Technol., 10, 39 – 48.
5
[6] Perez, A. G., Sanz, C. (2001). Effect of high-oxygen and high-carbon-dioxide atmosphere on strawberry flavor and other quality traits. J. Agric. Food Chem., 49, 2370-2375.
6
[7] Pelayo, C., Ebeler, S. E., Kader, A. A. (2003). Postharvest life and flavor quality of three strawberry cultivars kept at 5C in air or air+20KPa CO2. Postharvest Biol. Technol., 27,171-183.
7
[8] Almenar, E., Del-Valle, V., Hernández-Muňoz, P., Lagarόn, J. M., Catalá, R., Gavara, R. (2007). Equilibrium modified atmosphere packaging of wild strawberries. J. Sci Food Agric., 87, 1931–1939.
8
[9] Odriozola-Serrano, I., Soliva-Fortuny, R., Martín-Belloso, O. (2010). Changes in bioactive composition of fresh-cut strawberries stored under super atmospheric oxygen, low-oxygen or passive atmospheres. J. Food Compos. Anal., 23, 37–43.
9
[10] Erkan, M., Wang, Y. S., Wang, Y. C. (2008). Effect of UV treatment on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activity and decay in strawberry fruit. Postharvest Biol.Technol., 48, 163-171.
10
[11] Vicente, A. R., Martinez, G. A., Civello, P. M., Chaves, A. R. (2002). Quality of heat-treatment strawberry fruit during refrigerated storage. Postharvest Biol. Technol, 25, 59-71.
11
[12] Lara, I., Garcia, P., Vendrell, M. (2006). Post-harvest heat treatments modify cell wall composition of strawberry (Fragaria× ananassa Dach.) fruit. Sci. Hortic., 109, 48-53.
12
[13] Cao, S., Ho, Z., Pang, B., Wang, H., Xie, H., Wu, F. (2010). Effect of ultrasound treatment on fruit decay and quality maintenance in strawberry after harvest. Food Control, 21, 529–532.
13
[14] Aday, M. S., Temizkan, R., Büyükcan, M. B., Caner, C. (2013). An innovative technique for extending shelf life of strawberry: Ultrasound. LWT - Food Sci. Technol., 52, 93–101.
14
[15] Ponappa, T., Scheerens, J. C., Miller, A. R. (1993). Vacuum infiltration of polyamines increases firmness of strawberry slices under various storage conditions. J. Food Sci., 58, 361-364.
15
[16] Mo, E. K, Sung, C. K. (2007). Phenyl Ethyl alcohol (PEA) application slows fungal growth and maintains aroma in strawberry. Postharvest Biol. Technol., 45, 234 - 239.
16
[17] Ayala-Zavala, J. F., Wang, S. Y., Wang, C. Y., Gonzalez-Aguilar, G. A. (2005). Methyl jasmonate in conjunction with ethanol treatments increased antioxidant capacity, aroma compounds and postharvest life of strawberry fruit. Eur. Food Res. Inter., 22, 1438-1443.
17
[18] Zhang, F. S., Wang, X. Q., Ma, S. L., Cao, S. F., Li, N., Wang, X. X., Zheng, Y. H. (2005). Effects of methyl jasmonate on postharvest decay in strawberry fruit and the possible mechanisms involved. ISHS Acta Hortic., 712, 693-698.
18
[19] Harker, F. R., Elgar, H. J., Watkins, C. B, Jakson, P. J., Hallett, I. C. (2000). Physical and mechanical changes in strawberry fruit after high carbon dioxide treatments. Postharvest Biol.Technol, 19, 139 - 46.
19
[20] Zhu, S., Zhou, S. H. (2007). Effect of nitric oxide on ethylene production in strawberry fruit during storage. Food Chem., 100, 1517–1522.
20
[21] Bower, J. H., Biasi, W. V., Mitcham, E. J. (2003). Effect of ethylene and 1-MCP on the quality and storage life of strawberries. Postharvest Biol. Technol., 28, 471-423.
21
[22] Zhang, H., Ma, L., Turner, M., Xu, H., Zheng, X., Dong, Y., Jiang, S. (2010). Salicylic acid enhances bio control efficacy of Rhodotorula glutinis against postharvest Rhizopus rot of strawberries and the possible mechanisms involved. Food Chem., 122, 577-583.
22
[23] Tanada-Palmu, S. P., Grosso, C. R. F. (2005). Effect of edible wheat gluten-based films and coatings on refrigerated strawberry (fragaria. ananassa) quality. Postharvest Biol. Technol., 36, 199-208.
23
[24] Del-Vallea, V., Hernández-Muñozb, P., Guardac, A., Galottod, M. J. (2005). Development of a cactus-mucilage edible coating (Opuntia ficus indica) and its application to extend strawberry (fragaria ananassa) shelf-life. Food Chem., 91, 751–756.
24
[25] Caner, C., Aday, M. S. (2009). Maintaining quality of fresh strawberries through various modified atmosphere packaging. Packag. Technol. Sci., 22, 115–122.
25
[26] Almenar, E., Catala, R., Hernandez-Muñoz, P., Gavara, R. (2009). Optimization of an active package for wild strawberries based on the release of 2-nonanone. LWT - Food Sci.Technol., 42, 587–593.
26
[27] Mehyar, G. F., Han, J. H. (2011). Active Packaging for Fresh-Cut Fruits and Vegetables, in Modified Atmosphere Packaging for Fresh-Cut Fruits and Vegetables (eds A. L. Brody, H. Zhuang and J. H. Han), John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, NJ, USA.
27
[28] Yang, F. M., Li, H. M., Li, F., Xin, Z. H., Zhao, L. Y., Zheng, Y. H., Hu, Q. H. (2010). Effect of Nano-Packing on Preservation Quality of Fresh Strawberry (Fragaria ananassa Duch. cv Fengxiang) during Storage at 4 °C. J. Food Sci., 75, 236–240.
28
[29] Bifani, V., Ramírez, C., Ihl, M., Rubilar, M., García, A., Zaritzky, N. (2007). Effects of murta (Ugni molinae Turcz) extract on gas and water vapor permeability of carboxymethylcellulose-based edible films. LWT - Food Sci.Technol., 40, 1473-1481.
29
[30] Valverde, J. M., Valero, D., Martinez-Romero, D., Guillen, F., Castillo, S. Serrano, M. (2005). Novel coating based on Aloe vera gel to maintain table grape quality and safety. J. Agric. Food Chem., 53, 7807–7813.
30
[31] Hernández-Munoz, P., Almenar, E., Valle, V.D., Velez, D., Gavara, R. (2008). Effect of chitosan coating combined with postharvest calcium treatment on strawberry (Fragaria x ananassa) quality during refrigerated storage. Food Chem., 110, 428-35.
31
[32] Perdones, A, Sánchez-González, L, Chiralt, A, Vargas, M. (2012)Effect of chitosan–lemon essential oil coatings on storage keeping quality of strawberry. Postharvest Biol Technol., 70, 32-41.
32
[33] Campos, R. P., Rodovalho, M. D. A. (2009). Coating on ‘Camarosa’ organic strawberries stored at low temperature. Braz. J. Food Technol., 12, 60-67.
33
[34] Adetunji, C. O., Fawole, O. B., Arowora, K. A., Nwaubani, S. I, Ajayi, E. S., Oloke, J. K., Majolagbe, O. M., Ogundele, B. A, Aina J. A., Adetunji, J. B. (2012). Effects of edible coatings from Aloe vera gel on quality and postharvest physiology of ananas comosus (L.) fruit during ambient storage. Global J. Sci. Front Res. Bio-Tech. Genet., 12, 39-43.
34
[35] Marpudi, S. L, Abirami, L. S. S, Pushkala, R., Srividya, N. (2011). Enhancement of storage life and quality maintenance of papaya fruits using Aloe vera based antimicrobial coating. Indian. J. Biotechnol., 10, 83-89.
35
[36] Navarro, D., Díaz-Mula, H. M., Guillén, F., Zapata, P. J., Castillo, S., Serrano, M., Valero, D., Martínez-Romero, D. (2011). Reduction of nectarine decay caused by Rhizopus stolonifer, Botrytis cinerea and Penicillium digitatum with Aloe vera gel alone or with the addition of thymol. Int. J. Food Microbiol., 151, 241–246.
36
[37] Martinez-Romero, D., Alburquerque, N., Valverde, J. M., Guillén, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M. (2006). Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: a new edible coating. Postharvest Biol. Technol., 39, 93–100.
37
[38] Nabigol, A., Asghari, A. (2013). Antifungal activity of Aloe vera gel on quality of minimally processed pomegranate arils. International Int. J. Agron. Plant Prod., 4, 833-838.
38
[39] Pal, S. Sahrawat, A. Prakash, D. (2013). Aloe vera: composition, processing and medicinal properties. Int. J. Curr. Discover Innov., 2, 106-122.
39
[40] Jasso de Rodriguez, D., Hernandez-Castillo, R., Rodriguez-Gracia, Angulo-Sanchez, J. L. (2005). Antifungal activity in vitro of Aloe vera pulp and liquid fraction against plant pathogenic fungi. Ind. Crop Prod., 21, 81–87.
40
[41] Castillo, S., Navarro, D., Zapata, P. J., Guillén, F., Valero, D., Serrano, M., Martínez-Romero, M. (2010). Antifungal efficacy of Aloe vera in vitro and its use as a preharvest treatment to maintain postharvest table grape quality. Postharvest Biol. Technol., 57, 183–188.
41
[42] Eshun, K., He, Q. (2004). Aloe vera: a valuable ingredient for the food, pharmaceutical and cosmetic industries-a review. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 44, 91–96.
42
[43] Kader, A. A. (2005). Increasing food availability by reducing postharvest losses of fresh produce. Acta Hort. 682, 2169-2176.
43
[44] Alexandre, E. M. C., Brandao, T. R. S., Cristina L. M. S. (2012). Efficacy of non-thermal technologies and sanitizer solutions on microbial load reduction and quality retention of strawberries. J. Food Eng., 108, 417-426.
44
[45] Cheng, G., Breen, P. (1991). Activity of phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and concentrations of anthocyanins and phenolics in developing strawberry fruit. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 116, 865-869.
45
[46] A. O. A. C. (2002). Vitamin C (ascorbic acid) in vitamin preparations and juices: 2, 6 dichloroindophenol titrimetric method final action. Official Methods of Analysis of AOAC International, W. Horwitz (Ed), (17 th ed). Association of Official Analytical Chemists, Gaithersburg, MD, Official Method 967.21.
46
[47] A.O.A.C. (2000) a. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists: 932.12 Fruits and fruit products. Solids (Soluble) in Fruits and Fruit Product: Refractometer Method. S Arlington, Virginia, USA. 7p.
47
[48] A.O.A.C. (2000) b. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists: 942.15A Fruits and fruit products - Acidity (Titratable) of Fruit Products. Association of Official Analytical Chemists, Arlington.11p.
48
[49] A.O.A.C. 1990. Method Number 981.12. Official Methods of Analisys, 15ª Edition. Vegetables/Acidified Foods. Association of Official Analytical Chemists, Washington, USA.
49
[50] Rosen, J. C., Kader, A. A. (1989). Postharvest physiology and quality maintenance of sliced pear and strawberry fruits. J. Food Sci., 54, 656-659.
50
[51] Ferro, V.A., Bradbury, F., Cameron, P., Shakir, E., Rahman, S. R, Stimson, W. H. (2003). In vitro susceptibilities of Shigella flexneri and Streptococcus pyogenes to inner gel of Aloe barbadensis Miller. Antimicrob. Agents Ch., 43, 1137-1139.
51
[52] Garcia-Sosa, K., Villarreal-Alvarez, N., Lubben, P., Peña-Rodriguez, L. M. (2006). Chrysophanol, an antimicrobial anthraquinone from the root extract of Colubrina greggii. J. Mex. Chem. Soc., 50, 76-78.
52
[53] Wu, Y. W., Ouyang, J., Xiao, X. H, Gao, W. Y, Liu, Y. (2006). Antimicrobial properties and toxicity of anthraquinones by microcalorimetric bioassay. Chin. J. Chem., 24, 45-50.
53
[54] Reynolds, T., Dweck, A. C. (1999). Aloe vera leaf gel: a review update. J. Ethnopharmacol., 68, 3-37.
54
[55] Pugh, N., Ross, S. A., Elsohly, M. A, Pasco, D. S. (2001). Characterisation of Aloeride, a new high molecular weight polysaccharide from Aloe vera with potent immunostimulatory activity. J.Agric.Food Chem., 49, 1030-1034.
55
[56] Wang, H. H, Chung, J. G., Ho, C. C., Wu, C. T., Chang, S. H. (1998). Aloe-emodin effects on arylamine N-acetyl transferase activity in the bacteria Heliobacter pylori. Planta Med., 64, 176-178.
56
[57] Babaei, A., Manafi, M.,Tavafi, H. (2013). Study on effect of Aloe vera leaf extracts on growth of Aspergillus flavus. Ann. Rev. Res. Biol., 3, 1091-1097.
57
[58] Sitara, U., Hassan, N., Naseem, J. (2011). Antifungal activity of aloe vera gel against plant pathogenic fungi. Pakistan J. Bot., 43, 2231-2233.
58
[59] Saks, Y., Barkai-Golan, R. (1995). Aloe vera gel activity against plant pathogenic fungi. Postharvest Biol. Technol., 6, 159-165.
59
[60] Castillo, S., Navarro, D., Zapata, P.J., Guillén, F., Valero, D., Serrano, M., Martínez-Romero, D. (2010). Antifungal efficacy of Aloe vera in vitro and its use as a preharvest treatment to maintain postharvest table grape quality. Postharvest Biol. Technol., 57, 183–188.
60
[61] Martínez-Romero, D., Castillo, S., Guillén, F., Díaz-Mul, H.M., Zapata, P.J., Valero, D., Serrano, M. (2013). Aloe vera gel coating maintains quality and safety of ready-to-eat pomegranate arils. Postharvest Biol. Technol., 86, 107–112.
61
[61] Cordenunsi, B. R., Genovese, M. I., Nascimiento, J. R. O., Hassimotto, N. M. A., Santos, R. J., Lajolo, F. M. (2005). Effects of temperature on the chemical composition and antioxidant capacity of three strawberry cultivars. Food Chem., 91, 113– 121.
62
[62] Mahmood, T, Anwar, F., Abbas, M., Boyce , M. C., Saari, N. (2012). Compositional variation in sugars and organic acids at different maturity stages in selected small fruits from Pakistan. Int. J. Mol. Sci., 13, 1380-1392.
63
[63] Koyuncu, M. A. (2004). Quality changes of three strawberry cultivars during the cold storage. Eur. J. Hort. Sci., 65, 193–200.
64
[64] Plaza, L., Sánchez-Moreno, C., Elez-Martínez, P., De Ancos, B., Martín-Belloso, O., Cano, M. P. (2006). Effect of refrigerated storage on vitamin C and antioxidant activity of orange juice processed by high-pressure or pulsed electric fields with regard to low pasteurization. Eur. Food Res. Technol., 223, 487–493.
65
[65] Atress, A. S. H., El-Mogy, M. M., Aboul-Anean, H. E., Alsanius, B. W. (2010). Improving strawberry fruit storability by edible coating as a carrier of thymol or calcium chloride. J. Hortic. Sci. Ornam. Plants, 2, 88-97.
66
[66] Ergun, M., Satici, F. (2012). Use of aloe vera gel as biopreservative for ‘granny smith’ and ‘red chief’ apples. J. Anim. Plant Sci., 22, 363-368.
67
[67] Yaman, Ö., Bayoindirli, L. (2002). Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT - Food Sci. Technol., 35, 146–150.
68
[68] Mohebbi, M., Ansarifar, E., Hasanpour, N., Amiryousefi, M. R. (2012). Suitability of aloe vera and gum tragacanth as edible coatings for extending the shelf life of button mushroom. Food Bioprocess Technol., 5, 3193-3202.
69
[69] Mali, S., Grossmann, M.V.E., 2003. Effects of yam starch films on storability and quality of fresh strawberries (Fragaria ananassa). J. Agric. Food Chem. 51,7005-7011.
70
[70] Serrano, M., Martinez-Romero, D., Castillo, S., Guillen, F., Valero, D. (2005). The use of antifungal compounds improves the beneficial effect of MAP in sweet cherry storage. Innov. Food Sci. Emerg. Technol., 6, 115–123.
71
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی تاثیر شیره خرما بر خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی نوشیدنی تهیه شده از دانههای کفیر
کفیر نوشیدنی لبنی طبیعی تهیه شده از شیر است که طعم ملایم اسیدی، بوی مخمری و غلظتی مانند ماست دارد. کفیر دارای ویژگیهای حسی خاص است که در اثر فعالیت فلور میکروبی موجود در دانه کفیر که به عنوان آغازگر تخمیر مورد استفاده قرار میگیرد، ایجاد میگردد. در این پژوهش به منظور بررسی تغییرات ویژگیهای حسی و خصوصیات فیزیکوشیمیایی کفیر، شیره خرما در سطوح 1، 2، 3 و 4 درصد به فرمولاسیون محصول اضافه گردید. سایر عوامل تخمیر شامل زمان (24ساعت)، دما (25 درجه سانتی گراد)، سوبسترا (شیر)، دور همزن (100 دور بر دقیقه) و درصد تلقیح (3 درصد وزنی/ حجمی) ثابت نگه داشته شدند. خصوصیات فیزیکوشیمیایی شامل اسیدیته، pH، میزان پروتئین، بریکس، وزن دانههای کفیر و ویسکوزیته و همچنین ویژگیهای حسی شامل طعم، رنگ، بو و پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفت. علاوه بر این، شمارش جمعیت میکروبی باکتری-های اسید لاکتیک و مخمرها با استفاده از محیطهای کشت اختصاصی انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد شیره خرما تا سطح 4 درصد، به دلیل دسترسی بیشتر فلور میکروبی به منبع قندی، تولید اسید لاکتیک توسط آنها افزایش یافته که این امر باعث افزایش اسیدیته و کاهش pH شده و به دلیل ترش شدن نوشیدنی تولیدی باعث کاهش پذیرش کلی محصول مورد نظر شد. تغییرات مذکور در نمونه حاوی 1 و 2 درصد شیره خرما نسبت به سایر نمونهها کمتر مشاهده شد و از نظر ارزیابان دارای بیشترین میزان پذیرش کلی بود.
https://jift.irost.ir/article_86_5668e73a8c86e73b5505142e38222793.pdf
2015-02-20
31
42
10.22104/jift.2015.86
دانه کفیر
شیره خرما
نوشیدنی لبنی
فرمولاسیون
امیر
طاهریان
amirtaherian86@yahoo.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
علیرضا
صادقی ماهونک
sadeghiaz@yahoo.com
2
دانشیار، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
[1] عبدالملکی، ف.؛ مظاهری اسدی، م.؛ جهادی، م. (1388). تولیدی نوشیدنی تخمیری بر پایه آب پنیر با استفاده از انواعی از میکروفلور کفیر و بررسی ویژگیهای شیمیایی و ارگانولپتیک آن. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد 4، شماره 4، ص 21-32.
1
[2] Bensmira, M., Jiang, B. (2011). Organic Acids Formation During the Production of a Novel
2
Peanut-Milk Kefir Beverage. J. Dairy Sci., 2 (1), 18-22.
3
[3] Kok-Tas, T., Seydim, A.C., Ozer, B., Guzel-Seydim, Z.B. (2013). Effects of different fermentation parameters on quality characteristics of kefir. J. Dairy Sci., 96, 780-789.
4
[4] Suriasih, K., Aryanta, W.R., Mahardika, G., Astawa, N.M. (2012). Microbiological and Chemical Properties of Kefir Made of Bali Cattle Milk. Food Sci and Quality Manage., 6, 12-23.
5
[5] FAO/WHO Experts’ Report. (2001) . Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria.
6
[6] Alamprese, C., Foschino, R., Rossi, M., Pompei, C and Savani, L. (2002) . Survival of lactobacillus johnsonii La 1 and influence of its addition in retail- manufactured icecream produced with different sugar and fat concentration, Int. Dairy J. 12 (1) : 201-208.
7
[7] Irigoyen, A., Arana, I., Castiella, M., Torre, P., Ibanez, F.C. (2005). Microbiological, physicochemical, and sensory characteristics of kefir during storage. J. Food Chem., 90, 613-620.
8
[8] Kosikowski, F.V., Mistry, V.V. (1997). Cheese and fermented milk foods.F.V. Kosikowski LLC, Wesport, Connecticut, USA.
9
[9] Wszolek, M., Tamime, A.Y., Muir, D.D., Barclay, M.N.I. (2001). Properties of kefir made in Scotland and Poland using bovine, caprine and ovine milk with different starter cultures. Lebensm.Wiss.u.Technol., 34, 251-261.
10
[10] Dogan, M. (2011). Rheological behaviour and physicochemical properties of kefir with honey. J. Consumer Prot and Food Safety., 6, 327-332.
11
[11] Rimada, P.S., A.G. Abraham. (2001). Polysaccharide production by kefir grains during whey fermentation. J. Dairy Res., 68, 653-661.
12
[12] Habibi, N., Soleimanian-Zad, S., Sheikh Zeinoddin, M. (2011). Optimization of Kefir Grains Production by Using Taguchi Technique and Mini-Fermentation. World App Sci J., 12 (5), 613-618.
13
[13] Cetinkaya, F., Elal Mus, T. (2012). Determination of microbiological and chemical characteristics of kefir consumed in Bursa. Ankara Üniv Vet Fak Derg., 59, 217-221.
14
[14] Liu, R.J., Wen Lin, C. (2000). Production of Kefir from Soymilk With or Without Added Glucose, Lactose, or Sucrose. J. Food Sci. 716-719.
15
[15] Witthuhn, R.C., Schoeman, T., Britz, T.J. (2005). Characterisation of the microbial population at different stages of kefir production and kefir grain mass cultivation. Int Dairy J., 15, 383-389.
16
[16] Cui, X.H., Chen, S.J., Wang, Y., Han, J.R. (2013). Fermentation conditions of walnut milk beverage inoculated with kefir grains. Food Sci and Tech., 50, 349-352.
17
[17] Parvani, V. (1995). Quality control and chemicalexpriments of food products. Tehran university press, pp 70-110.(in persian).
18
[18] Schoevers, A., Britz, J.T. (2003). Influence of different culturing conditions on kefir grain increase. Int. J. Dairy Tech., 1, 56-60.
19
[19] Ana Lúcia, F., Pereira, T., Maciel, C., Sueli, R. (2011). Probiotic beverage from cashew apple juice fermented with Lactobacillus casei. Food Research Int., 44, 1276-1283.
20
[20] Milani, E., Koochaki, A. (2010). The effects of date syrup and guar gum on physical, rheological and sensory properties of low fat frozen yoghurt dessert. Int. J. Dairy Tech., 2, 251-258.
21
[21] Balabanova, T., Panayotov, P. (2011). Obtaining functional fermented beverages by using the kefir grains. Procedia Food Sci., 1, 1653-1659.
22
[22] Assadi M, M., Pourahmad, R., Moazami, N. (2000). Use of isolated kefir starter cultures in kefir production. World J. microbiol. Bio., 16, 541-543.
23
[23] Gambelli, L., Manzi, P., Panfili, G., Vivanti, V., Pizzoferrato, L. (1999). Constituents of nutritional relevance in fermented milk products commercialized in Italy. J. Food Chem., 66, 353-358.
24
[24] Dimitreli, G., Antoniou, K.D. (2011). Effect of incubation temperature and caseinates on the rheological behaviour of Kefir. Procedia Food Sci., 1, 583 588.
25
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی فعالیت ضداکسیدانی اسانس برگ نارنج (Citrus aurantium L. ) در مقایسه با ضد اکسیدان سنتزی TBHQ در روغن خوراکی
در این تحقیق اسانس برگ نارنج منطقه ملاثانی خوزستان به روش تقطیر آبی استخراج و ترکیبات فرار موجود در آن با GC/MS شناسایی و میزان ترکیبات فنلی اسانس با استفاده از روش فولین- سیوکالتو و فعالیت ضدرادیکالی آن با استفاده از روشهای DPPH و ABTS محاسبه گردید. نتایج نشان داد اسانس برگ نارنج دارای 1/7 میلیگرم ترکیبات فنولی در هر گرم ماده خشک است و لینالول (41/32%)، آلفا ترپینئول (51/16%)، نرول (49/16%) و ژرانیل استات (31/8%) عمدهترین ترکیبات موجود در اسانس برگ نارنج هستند. فعالیت ضداکسیدانی اسانس در روغن مخصوص سرخ کردنی در شرایط اکسایش تسریع شده در طی هفت شبانه روز، با اندازهگیری اعداد پراکسید، دیان مزدوج، تیوباربیتوریک اسید، P- آنیزیدین و اندیس توتوکس تعیین و با ضداکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه شد. نمونههای روغن حاوی مقادیر مختلف اسانس برگ نارنج مورد ارزیابی حسی قرار گرفتند. در آزمون DPPH مقدار EC50 اسانس 961/0 میلیگرم بر میلیلیتر بود و آزمون ABTS نشان داد که بیشترین فعالیت ضدرادیکالی مربوط به غلظت10 میلیگرم بر میلیلیتر اسانس برگ نارنج (بازدارندگی 13/64 درصد، معادل غلظت 098/0میلیگرم بر میلیلیتر آسکوربیک اسید) است. اسانس برگ نارنج در غلظت 800 پیپیام اثر ضداکسیدانی معادل با غلظت 100 پیپیام TBHQ دارد. نتایج آزمون ارزیابی حسی نشان داد که این اسانس تا غلظت 800 پیپیام تغییر محسوسی در خصوصیات ارگانولپتیکی روغن ایجاد نمیکند. نتایج این تحقیق نشان داد که از اسانس برگ نارنج میتوان به عنوان یک ضد اکسیدان طبیعی در روغن خوراکی استفاده کرد.
https://jift.irost.ir/article_92_c35903638f4601dc60537ee6464b4235.pdf
2015-02-20
43
57
10.22104/jift.2015.92
اسانس
برگ نارنج
روغن
فعالیت ضد اکسیدانی
گازکروماتوگرافی/طیف سنج جرمی
زهرا
هاشمی
hashemizahra114@gmail.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
محمد
حجتی
hojjatim@yahoo.com
2
استادیار، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
LEAD_AUTHOR
محمد
طاهانژاد
tahanejad@gmail.com
3
مربی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
AUTHOR
[1] Marinova, E.M., Seizova, K.A., Totseva, I.R., Panayotova, S., Marekov, N., Momchilova, M. )2012(. Oxidative changes in some vegetable oils during heating at frying temperature. Bulgarian Chemical Communications., 44)1(, 6 – 57.
1
[2] Prior, R. L. (2004). Absorption and metabolism of anthocyanins: Potential health effects, in: Meskin, M., Bidlack, W.R., Davies, A.J., Lewis, D.S., Randolph, R.K. (Eds.), Phytochemicals: Mechanisms of action., Boca Raton., FL: CRC Press, pp 1–19.
2
[3] Mahdavi, D.L., Deshpande, S.S., Salunkhe, D.K. (1995). Food Antioxidant, 1st ed., New York, Marcel Dekker, Inc U.S.A, pp 54-102.
3
[4] Lee, S.J., Umano, K., Shibamoto, T., Lee, K.G. (2005). Identification of volatitle components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L.) and their antioxidant properties. Food Chemistry., 91, 131 – 7.
4
[5] Mokbel, M.S., Watanabe, Y., Hashinaga, F., Suganuma, T. (2006). Purification of antioxidant and antimicrobial substance of Ethyl acetate from Buntan (Citrus grandisosbeck) Fruit peel. Pakistan Journal of Biological Sciences., 9 (1), 1445 - 50.
5
[6] عدولی، ب.؛ راهب، س.؛ گلعین، ب. (1384) ارقام و پایه های مرکبات. نشریه ترویجی، سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران، ص 28-14.
6
[7] Moraes, T.M., Kushima, H., Moleiro, F.C., Santos, R.C., Machado Rocha, L.R., Marques, M.O., Vilegas, W., Hiruma-Lima, C.A. (2009). Effects of limonene and essential oil from (Citrus aurantium) on gastric mucosa: Role of prostaglandins and gastric mucus secretion. Chemico-Biological Interactions., 180, 499–505.
7
[8] امامی، ا.؛ آهی، ع. (1387) گیاه شناسی دارویی. دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ص 82- 25.
8
[9] Choi, H.S., Song, H.S., Ukeda, H., Sawamura, M. (2000). Radical-scavenging activities of citrus essential oils and their components: Detection using 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl. Journal of Agricultural & Food Chemistry., 48, 4156–4161.
9
[10] Kirbaşlar, F.G., Tavman, A., Dülger, B., Türker, G. (2009). Antimicrobial activity of Turkish Citrus peel oils. Pakistan Journal of Botany., 41, 3207–3212.
10
[11] Wei, A., Shibamoto, T. (2010). Antioxidant/lipoxygenase inhibitory activities and chemical compositions of selected essential oils. Journal of Agricultural & Food Chemistry., 58, 7218–7225.
11
[12] Sonbol, F., Ibrahim, S.M., Mohamed, B.M. (1992). Antimicrobial activity of oil of bitter orange. Alexandria Journal of Pharmaceutical Science., 9, 107–109.
12
[13] Song, H.S., Ukeda, H., Sawamura, M. (2001). Antioxidative activities of Citrus peel essential oils and their components against linoleic acid oxidation. Food Science and Technology Research., 7, 50–56.
13
[14] Majnooni, M.B., Mansouri, K., Gholivand, M.B., Mostafaie, A., Mohammadi-Motlagh, H.R., Afnanzade, N.S., Abolghasemi, M.M., Piriyaei, M.) 2012). Chemical composition, cytotoxicity and antioxidant activities of the essential oil from the leaves of Citrus aurantium L. African Journal of Biotechnology., 11(2), 498-503.
14
[15] Sarrou, E., Chatzopoulou, P., Dimassi-Theriou, K., Therios, I. (2013). Volatile Constituents and Antioxidant Activity of Peel, Flowers and Leaf Oils of Citrus aurantium L. Growing in Greece. Molecules Journal., 18, 10639-10647.
15
[16] Trabelsi, D., Ammar, A.H., Bouabdallah, F., Zagrouba, F. (2014). Antioxidant and Antimicrobial Activities of Essential Oils and. Methanolic Extracts of Tunisian Citrus aurantium L. Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology., 8(5), 18-27.
16
[17] Ellouze, I., Abderrabba, M., Sabaou, N., Mathieu, F., Lebrihi, A., Bouajila, J. (2012). Season's variation impact on Citrus aurantium leaves essential oil: chemical composition and biological activities. Journal of Food Science., 77(9), 173-180.
17
[18] Singleton, V.L., Rossi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture., 16, 144–153.
18
[19] Burits, M., Bucar, F. (2000). Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. Phytotherapy Research., 14, 323–328.
19
[20] Halliwell, B., Guteridge, J.M.C. (1989). Free Radicals in Biology and Medicine, 2nd ed., Clarendon Press, Oxford, UK, pp 78-120.
20
[21] AOCS. (1998). Official Methods and Recommended Practices of the American Oil Chemist’s Society, 5th Ed., pp. 8–53.
21
[22] Roozen, J., Frankel, E., Kinsella, J. (1994). Enzymic and auto-xidation of lipids in low fat foods: model of linoleic acid in emulsion hexadecane. Food Chemistry., 50, 33-38.
22
[23] McDonald, R.E., Hultin, H.O. (1987). Some characteristics of the enzymic lipid peroxidation system in the microsomal fraction of flounder skeletal muscle. Food Science., 52, 15-21, 27.
23
[24] IUPAC standard methods for the analysis of oils, fats and derivatives. (1987). Determination of the p-Anisidine Value, Oxford: Alden Press. Method 2.504 (7th ed., pp 210–211).
24
[25] Wanasundara, U.N., Shahidi, F. (1995). Storage stability of microencapsulated seal blubber oil. Food Lipids., 2, 73–86.
25
[26] هاشمی شهرکی، م.، ضیایی فر، الف. م.، کاشانی نژاد، م. و قربانی، م. (1393) بهینه سازی اعمال نیروی گریز از مرکز جهت کاهش جذب روغن با استفاده از روش سطح پاسخ و الگوریتم ژنتیک. نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد 10، شماره 1، ص26-15.
26
[27] مصدق، م.؛ کمالینژاد، م.؛ شریف آبادی، آ.؛ اصفهانی، ب. (1383) بررسی و مقایسه روغن فرار حاصل از برگ سه گیاه نارنج، لیمو ترش و نارنگی. فصلنامه گیاهان دارویی، شماره یازدهم، ص 30-25.
27
[28] Karimi, E., Oskoueian, E., Hendra, R., Oskoueian, A., Hawa, Z.E. (2012). Phenolic Compounds Characterization and Biological Activities of Citrus aurantium Bloom. Molecules., 17, 1203-1218.
28
[29] Garau, M.C., Simal, S., Rossello, C., Femenia, A. (2007). Effect of air-drying temperature on physico-chemical properties of dietary fibre and antioxidant capacity of orange (Citrus aurantium v. Canoneta) by-products. Food Chemistry., 104, 1014-1024.
29
[30] Moulehi, I., Bourgou , S., Ourghemmi, I., Tounsi, M.S. (2012). Variety and ripening impact on phenolic composition and antioxidant activity of mandarin (Citrus reticulate Blanco) and bitter orange (Citrus aurantium L.) seeds extracts. Industrial Crops and Products., 39, 74-80.
30
[31] Ben Hsouna, A., Hamdi, N., Ben Halima, N., Abdelkafi, S. (2013). Characterization of essential oil from Citrus aurantium L. flowers: antimicrobial and antioxidant activities. Journal of Oleo Science., 10,763-72.
31
[32] طاها نژاد، م.؛ برزگر، م.؛ سحری، م. ع.؛ نقدی بادی، ح. (1391) ارزیابی فعالیت ضدرادیکالی عصاره پنیرک و کاربرد آن در سامانه روغن. فصلنامه گیاهان دارویی، سال یازدهم، دوره دوم، شماره چهل و دوم، ص97-86.
32
[33] Siahpoosh, A., Amraee, F. (2011). Antioxidant Capacity of Various Extracts of Asteragalus Morinus Boiss Aerial Parts. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences., 19, 437-444.
33
[34] Yassari, S., Yasari, E. (2013). Effects of extracts of Thompson orange peels on the stability of canola oil. International Journal of Agriculture and Crop Sciences., 5(5), 410-420.
34
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر افزودن پودر ریز جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بر برخی از ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی دوغ پروبیوتیک حاوی پودر نعناع
تغییر در عادات غذایی و افزایش آگاهی عموم افراد جامعه سبب شده غذاهای فراسودمند مورد توجه قرار گیرند. اگر محصولات غذایی با ویتامینها، پروتئینها، اسیدهای چرب ضروری و عناصر کمیاب با منشأ طبیعی غنی شوند، نیاز به دریافت دارو و مکمل کاهش مییابد. فراوانی ترکیبات زیستی مهم در جلبکها، فرصتهای جدیدی را در تولید محصولات لبنی فراسودمند فراهم میکنند و در این میان دوغ به عنوان یک نوشیدنی مغذی سنتی ایران حائز اهمیت است. در این پژوهش اثرات افزودن پودر سیانوباکتر اسپیرولینا پلاتنسیس (0، 3/0، 5/0، 8/0 درصد وزنی/ وزنی) بر برخی از ویژگی های فیزیکوشیمیایی (مانند pH، اسیدیته قابل تیتر، میزان آهن، پروتئین، ویسکوزیته و دوفاز شدن) و خواص حسی (نظیر رنگ، طعم، بو، قوام، پذیرش کلی) دوغ گرمادیده حاوی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس(La5) و 5/0 و 1 درصد پودر نعناع بررسی گردید. تیمار ها به مدت بیست و یک روز در دمای c° 4 نگهداری شده و متغیر های مذکور در روزهای یک، هفت، چهارده و بیست و یک ارزیابی شدند. میزان آهن در روزهای یک و چهارده و بیست و یک با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد. میزان پروتئین نیز در روز چهاردهم اندازه گیری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SAS 9.1 با سطح اطمینان 95% آنالیز شدند. نتایج نشان دادند که غلظت های مختلف جلبک ضمن جلوگیری از تغییر سریع در pH، اسیدیته دوغ را افزایش می دهند (0001/0P). بنابراین با توجه به نتایج و از نظر جنبه های اقتصادی تیمارهای حاوی 3/0 درصد پودر ریزجلبک به عنوان تیمار برتر انتخاب شدند.
https://jift.irost.ir/article_87_cf2da4b7239170a12b13066a2ddd8aae.pdf
2015-02-20
59
70
10.22104/jift.2015.87
" اسپیرولینا پلاتنسیس "
لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس"
" دوغ "
پروبیوتیک
"
عاطفه
اسلامی مشکنانی
atefe.em@gmail.com
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس
LEAD_AUTHOR
وجیهه
فدایی نوغانی
fadaee_vn_8@yahoo.com
2
استادیار گروه مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی گرایش تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس
AUTHOR
کیانوش
خسروی دارانی
kiankh@yahoo.com
3
دانشیار گروه تحقیقات علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
AUTHOR
صدیقه
مزینانی
mazinznim@ymail.com
4
دانش آموخته کارشناسی ارشد، مهندسی کشاورزی- علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهر قدس
AUTHOR
[1] Codex alimentarius commission. 2010. Project document for a regional standard for Doogh. Prepared by the Islamic Republic of Iran., CX/NEA 11/6/7.
1
[2] Nakano S. 2005. Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) supplements. Chemosphere, 61: 1244–55.
2
[3] Gomes A M P, Malcata F X . 1999 . A study of the growth of Lactobacillus acidophilus in bovine. Ovine and caprine milk trends in food science and technology, 10, 139.
3
[4] Varga L, Szigeti J, Ördög V. 1999. Effect of a Spirulina platensis biomass and that of its active components on single strains of dairy starter cultures. Milchwissenschaft, 54. 187–190.
4
[5] Falquet J.2005. the nutritional aspects of spirulina .Antenna Technologies:1-5.
5
[6] Spolaore P, Joannis C, Duran E, Isambert A. 2006. Commercial applications of microalgae. The Society for Biotechnology, Japan. Vol. 101, No. 2, 87–96.
6
[7] Caire G Z D, Parada J L, Zaccaro M C, Cano M M. 2000. Effect of Spirulina platensis biomass on the growth of lactic acid bacteria in milk. World Journal of Microbiology & Biotechnology, 6: 563-5.
7
[8] Gyenis B, Szigeti J, Molnar N, Varga L. 2005. Use of dried microalgal biomasses to stimulate acid production and growth of Lactobacillus plantarum and Enterococcus faecium in milk. Acta Agraria Kaposváriensis, 9: 53-59.
8
[9] Parada J L, Ceire G Z D, Mule M C Z, Cano M M S. 1998. Lactic acid bacteria growthpromoters from Spirulina platensis. International Journal of Food Microbiology, 45: 225–228.
9
[10] Varga L, Monlar N, Szigeti J.2012. Manufacturing technology for a spirulina enriched mesophilic fermented milk. International scientific conference on sustainable Development & Ecological footprint.
10
[11] Guldas m, Irkin R. 2010. Influence of Spirulina plantensisi powder on the microflora of yoghurt and acidophilus milk. Original scientific paper, 237-243.
11
[12] Akalin A S, Unal G and Dalay M C. 2009. Influence of spirulina platensis biomass on microbiological viability in traditional and probiotic yogurts during refrigerated storage. Ital.j.food sci.n.3, vol.21.
12
[13] Bhowmik D, Dubey J , Mehra S. 2009. Probitic efficiency of Spirulina platensis stimulating growth of lactic acid bacteria. J. Agric & Environ. Sci, 6(5): 546-549.
13
[14] Preze K J, Guarienti C, Betolin T E, Costa J A V, Colla A M. 2007. Effect of addingdry biomass of the spirulina platensis to yoghurt on the survival of lactic acid bacteria during refrigerated storage,Vol. 18 No, 1PP.77-82.
14
[15] Soheili M, Khosravi-Darani K. 2011. The potential health benefits of algae and micro algae in medicine: A review on Spirulina platensis, Current Nutrition and Food Science, 7 (4), pp. 279-285.
15
[16] Shahbazizadeh S, Khosravi Darani K, Sohrabvandi S. 2013. Healthy cookies with Spirulina platensis microalgae, Food and Bioprocess Technology, , revised.
16
[17] Beheshtipour H, Mortazavian A M, Haratian P, Khosravi Darani K. 2012. Effect of Chlorella vulgaris and Arthrospira platensis addition on viability of probiotic bacteria in yogurt and its biochemical properties. Eur food technol, 235:719-728.
17
[18] Fadaei V, Mohamadi-Alasti F, Khosravi-Darani K. 2013. Influence of Spirulina platensis powder on the starter culture viability in probiotic yoghurt containing spinach during cold storage. European Journal of Experimental Biology, 3(3):389-393.
18
[19] Fadaei V, Mazinani S, Khosravi-Darani K. 2013. Influence of Spirulina platensis powder on viability of Lactococcus strains in probiotic UF feta cheese containing Mentha longifolia L. INT. J. BIOL. BIOTECH., 10 (3): 475-478.
19
[20] Liang Sh, Liu X, Chen F and Chen Z. 2004. Current microalgal health food R&D activities in china. Hydrobiologia,512:45-48.
20
[21] Mahjor N. 2012. Physical and sensory properties of traditional icecream fortified with Spirulina platensis. Thesis MS, College of Agriculture, Tehran University of Engineering and Technology, Department of Food Engineering. [in Persian].
21
[22] Vosough A S, Khomeyri M, Kashaninezhad M, Seyed M J. 2009. Remove from marked Records Effects of mint extract on the viability of probiotic bacteria in a native Iranian dairy drink (Doogh). Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, Vol. 16 No. 1 pp. 156-164.
22
[23] FAO, Fisheries and Aquaculture Circular. 2008. A review on cultrure, production and production and use Spirulina as food for humans and feeds for domesticatic animals and fish. No. 1034, FIMA/C1034 (En), ISSN, 2070-6065.
23
[24]Taheri P, Ehsani M R, Khosravi-Darani K. 2009. Effects of Lactobacillus acidophilus La-5 on microbiological characteristics, sensory attributes and phase separation of Iranian Doogh drink during refrigerated storage. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology; 4 (3) :15-24.[in Persian].
24
[25] Foroughinaia S, Abbasi S, Hamidi Esfahani Z. 2007. Effect of individual and combined addition of salep, tragacantin and guar gums on the stabilisation of iranian Doogh . Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology, 2 (2) :15-25.[in Persian].
25
[26] AOAC, Association of official analytical chemists. 2005. Official methods of analysis. 18th ed. Arlington, VA,USA:AOAC 3RD rev.
26
[27] Varga L, J Szigeti, R Kovacs, T Foldes and S. Buti 2002. Influence of a Spirulina platensis biomass on the microflora of fermented ABT milks during storage. Journal of Dairy Science, 85: 1031-1038.
27
[28] Molnar, N., B. Gyenis and L. Varga 2005. Influence of a powdered Spirulina platensis biomass on acid production of lactococci in milk. Milchwissenschaft, 60: 380-382.
28
[29] Sung Y I, Cho J R, Soon Oh N, Kim Ch K, Jin In m. 2004. Preparation and quality characteristics of curd yogurt added with Chlorella. J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem, 48(1), 60-64.
29
[30] Azarikia F, Abbasi S. 2010. On the stabilization mechanism of Doogh (Iranian yoghurtdrink) by gum tragacanth. Food Hydrocolloids 24 , 358–363.
30
[31] Gaucheron F. 2000 .Iron fortification in dairy industry. Trends Food Sci Technol, 11: 403–409.
31
[32] Xia SH, XU SH. 2005. Ferrous sulfate liposomes: preparation, stability and application in fluid milk. Food Res Intl; 38: 289–296.
32
ORIGINAL_ARTICLE
تأثیر امواج فراصوت و پوشش خوراکی روی چروکیدگی قطعات سیبزمینی طی سرخکردن
آگاهی از روابط بین متغیرهای مختلف طی فرآیند سرخکردن عمیق محصولات غذایی از طریق مدلسازی میتواند راه مناسبی برای کنترل بهینه شرایط فرآیند و در نتیجه افزایش کیفیت محصول سرخشده باشد. هدف از این پژوهش، بررسی و مدلسازی چروکیدگی طی سرخکردن قطعات سیبزمینی پیشتیمارشده با غلظت 1/0 و %2/0 کربوکسیمتیلسلولز و امواج فراصوت با فرکانس 40 کیلوهرتز به مدت 15 دقیقه بود. قطعات سیبزمینی با اندازههای 4×2/1×2/1 سانتیمتر برش داده شدند و بعد از انجام پیشتیمارهای مربوطه در سه دمای 150، 170 و Cº190 به مدت 1، 2، 3 و 4 دقیقه سرخ شدند. پیشتیمار پوشش خوراکی در هر دو غلظت و همچنین امواج فراصوت، میزان چروکیدگی را نسبت به نمونه شاهد بهطور معنیداری از لحاظ آماری کاهش دادند. بهدلیل فقدان مدلهای تجربی مناسب در منابع جهت مدلسازی چروکیدگی، در این مطالعه از تعدادی مدل تجربی پیشنهادی برای مدلسازی این پارامتر استفاده گردید. میانگین ضریب همبستگی بین نتایج آزمایشی با نتایج حاصل از این مدلها 98/0 بود.
https://jift.irost.ir/article_88_95eda22b1da7fee42866abf0718524a4.pdf
2015-02-20
71
83
10.22104/jift.2015.88
انتقال جرم
سرخکردن
خروج رطوبت
مدلسازی
چروکیدگی
طاووس
رونقی
ronaghitavoss9@gmail.com
1
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه تبریز
AUTHOR
جلال
دهقان نیا
j_dehghannya@tabrizu.ac.ir
2
دانشیار، دانشگاه تبریز
LEAD_AUTHOR
بابک
قنبرزاده
babakg1359@yahoo.com
3
استاد، دانشگاه تبریز
AUTHOR
[1] Moreira, R.G. (2001). Deep fat frying of foods, In: Moreira, R.G., Irudayaraj, J.E. (Eds.), Food Processing Operations Modeling, Marcel Dekker: New York, pp 115-146.
1
[2] Krokida, M.K., Oreopoulou, V., Maroulis, Z.B. (2000). Water loss and oil uptake as a function of frying time. Journal of Food Engineering, 44, 39-46.
2
[3] Bravo, J., Ruales, N.S.J., Mulet, A. (2009). Modeling the dehydration of apple slices by deep fat frying. Drying Technology, 27, 782-786.
3
[4] Mir-Bel, J., Oria, R., Salvador, M.L. (2009). Influence of the vacuum break conditions on oil uptake during potato post-frying cooling. Journal of Food Engineering, 95, 416-422.
4
[5] Moyano, P.C., Berna, A.Z. (2002). Modeling water loss during frying of potato strips: Effect of solute impregnation. Drying Technology, 20(7), 1303-1318.
5
[6] Yadollahinia, A., Jahangiri, M. (2009). Shrinkage of potato slice during drying. Journal of Food Engineering, 94, 52-58.
6
[7] Hernandez, J.A., Pavon, G., Garcia, M.A. (2000). Analytical solution of mass transfer equation considering shrinkage for modeling food drying kinetics. Journal of Food Engineering, 45, 1-10.
7
[8] Al-Muhtaseb, A.H., McMinn, W.A.M., Magee, T.R.A. (2004). Shrinkage, density and porosity variations during the convective drying of potato starch gel. In: 14th International Drying Symposium (IDS), Sao Paulo, Brazil, vol. C, pp. 1604-1611.
8
[9] Mayor, L., Sereno, A.M. (2004). Modelling shrinkage during convective drying of food materials: a review. Journal of Food Engineering, 61(3), 373-386.
9
[10] Krokida, M.K., Oreopoulou, V., Maroulis, Z.B. (2000). Effect of frying conditions on shrinkage and porosity of fried potatoes. Journal of Food Engineering, 43(3), 147-154.
10
[11] Garayo, J., Moreira, R. (2002). Vacuum frying of potato chips. Journal of Food Engineering, 55, 181-191.
11
[12] Taiwoa, K.A., Baik, O.D. (2007). Effects of pre-treatments on the shrinkage and textural properties of fried sweet potatoes. LWT - Food Science and Technology, 40, 661-668.
12
[13] Baik, O.D., Mittal, G.S. (2005). Heat and moisture transfer and shrinkage simulation of deep fat tofu frying. Food Research International, 38, 183-191.
13
[14] Krokida, M.K., Maroulis, Z.B. (1999). Effect of microwave drying on some quality properties of dehydrated products. Drying technology, 17, 449-466.
14
[15] Ziaiifar, A.M., Courtois, F., Trystram, G. (2010). Porosity development and its effect on oil uptake during frying process. Journal of Food Process Engineering, 33(2), 191-212.
15
[16] Garcia, M.A., Ferrero, C., Bértola, N., Martino, M., Zaritzky, N. (2002). Edible coatings from cellulose derivatives to reduce oil uptake in fried products. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 3(4), 391-397.
16
[17] Kim, D.N., Lim, J., Bae, I.Y., Lee, H.G., Lee, S. (2011). Effect of hydrocolloid coatings on the heat transfer and oil uptake during frying of potato strips. Journal of Food Engineering, 102, 317-320.
17
[18] Fernandes, F.A.N., Rodrigues, S. (2007). Use of ultrasound as pretreatment for drying of fruits: Dehydration of banana. Journal of Food Engineering, 82, 261-267.
18
[19] Fernandes, F.A.N., Gallão, M.I., Rodrigues, S. (2009). Effect of osmosis and ultrasound on pineapple cell tissue structure during dehydration. Journal of Food Engineering, 90(2), 186-190.
19
[20] Farid, M., Kizilel, R. (2009). A new approach to the analysis of heat and mass transfer in drying and frying of food products. Chemical Engineering and Processing, 48, 217-223.
20
[21] AOAC. 1995. Official Methods of Analysis. Association of official analytical chemists. Arlington, VA.
21
[22] Steel, R.G.D., Torrie, J.H., Dickey, D.A. (1997). Principles and procedures of statistics: a biometrical approach. McGraw-Hill, New York.
22
[23] Kawas, M.L., Moreira, R.G. (2001). Characterization of product quality attributes of tortilla chips during the frying process. Journal of Food Engineering, 47, 97-107.
23
[24] Yamsaengsung, R., Moreira, R.G. (2002). Modeling the transport phenomena and structural changes during deep fat frying. Part I: Model development. Journal of Food Engineering, 53, 1-10.
24
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر جایگزینی شکر با شیره انگور بر ویژگیهای فیزیکیوشیمیایی و حسی بستنی وانیلی
شیره انگور یکی از محصولات جانبی انگور است که در مناطق تاک خیز ایران به شیوه سنتی تولید میشود. هدف از این پژوهش، بررسی امکان استفاده از شیره انگور بهعنوان جایگزین شکر و اثرات آن بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی بستنی وانیلی بود. در این پژوهش شیره انگور در 5 سطح (0، 25 ،50، 75 و 100 درصد) بهعنوان جایگزین شکر در فرمولاسیون بستنی وانیلی استفاده گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که با افزایش نسبت جایگزینی، بهطور معنیداری ویسکوزیته افزایش، میزان افزایش حجم و سرعت ذوب شدن بستنی کاهش یافت (01/0>p). همچنین افزودن شیره انگور به بستنی، بهطور معنیداری pH را کاهش و اسیدیته را افزایش داده است (01/0>p). ارزیابی ویژگیهای حسی با مقیاس هدونیک 5 نقطهای انجام شد و نتایج آزمونهای حسی نشان داد که استفاده از شیرهانگور در سطح جایگزینی50 درصد موجب بهبود ویژگیهای حسی مانند رنگ، عطر و طعم بستنی شد و اثر نامطلوبی بر بافت نمونههای بستنی نداشت، همچنین از نظر مصرف کننده نیز از مقبولیت بالایی نیز برخوردار بود و بهعنوان مناسبترین سطح جهت جایگزینی انتخاب شد.
https://jift.irost.ir/article_89_eccb0721b76e8463be32d47a8e3c6045.pdf
2015-02-20
85
93
10.22104/jift.2015.89
واژگان کلیدی: شیره انگور
بستنی وانیلی
ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و حسی
سمانه
فرجی کفشگری
samanefaraji_90@yahoo.com
1
دانش اموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
مونا
فلاح شجاعی
2
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
محمد جواد
اکبریان میمند
j.akbarian@yahoo.com
3
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
[1] -Marshall, R.T., and W.S. Arbuckle. (1996). Ice Cream. Chapman and Hall.
1
[2] - Stampanoni Koeferli, C.R., Piccinali, P., and Sigrist, S. (1996). The influence of fat, sugar and non-fat milk solids on selected taste, flavor and texture parameters of a vanilla ice-cream .J. Food Qual and Perfer., 7, 69–79.
2
[3] - Martinou-Voulasiki, I. S., & Zerfiridis, G. K. (1990). Effect of some stabilizers on texture and sensory characteristics of yogurt ice cream from sheep’s milk .J. Food Sci., 55, 703–707.
3
[4] -Goff, H. D., & Sahagian, M. E. (1996). Glass transitions in aqueous carbohydrate solutions and their relevance to frozen food stability. [Special issue]. Thermochimica Acta., 280–281.
4
[5] -Negro, C., Tommasi, L., & Miceli, A. (2003). Phenolic compounds and antioxidant activity from red grape marc extracts .J. Biorese Tech., 87 , 41–44.
5
[6] توکلیپور، ح.؛ کلباسی اشتری، احمد. (1392) بررسی ویژگیهای رئولوژیکی شیره انگور، فصلنامه علوم و صنایع غذایی، جلد 10، شماره 40، ص 129- 137.
6
[7] - Hwang, J.Y., Shyu, Y.S., Hsu, CH.K. (2009). Grape wine lees improves the rheological and adds antioxidant properties to ice cream. J. Food Sci and Tech., 42, 312–318.
7
[8] Akalm, A. S., Karagozlu, C., and Unal, G. 2008. Rheological properties of reduced-fat and low-fat ice cream containing whey protein isolate and inulin. European Food Research and Technology, 227, 889-895.
8
[9] استاندارد بستنی. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، شماره استاندارد 2450.
9
[10] - Akin, M. B., AkIn, M. S., and KirmacI, Z. 2007. Effects of inulin and sugar levelson the viability of yogurt and probiotic bacteria and the physical and sensory characteristics in probiotic ice-cream. Food Chemistry. 104: 93-99.
10
[11] - Lee, F. Y., & White, C. H. (1991). Effect of ultrafiltration retentates and whey protein concentrates on ice cream quality during storage .J. Dairy Sci., 74,1170-1180.
11
[12] - Issariyachaikul, K. (2008). Developement of modified fat ice cream products usinginulin as a fat replacer, Mahidol, 87.
12
[13] - Soukoulis, C., Lebesi, D., and Tzia, C. (2009). Enrichment of ice cream with dietary fibre:Effects on rheological properties, ice crystallisation and glass transition phenomena. J. Food Chem.,115, 665-671.
13
[14] - Sofjan, R. P., and Hartel, R. W. (2004). Effects of overrun on structural and physical characteristics of ice cream. J. Int Dairy, 14, 255-262.
14
[15] - Guda, E., Attia, I. A., Salem, S. A., and Kamar, M. S. (1993). Studies on frozen yogurt: inulin as a fat replacer, Mahidol, 87.
15
[16]- Segall, K. I., & Goff, H. D. (2002). A modified ice cream processing routine that promotes fat destabilization in the absence of added emulsifier.J. International Dairy., 12, 1013–1018.
16
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی میزان تاثیر عصاره ریشه گیاه کهورک در انگل زدایی از سبزیجات خوراکی در شهرستان ایلام
شیوع بیماریهای انگلی یکی از مشکلات مهم در بهداشت انسان در بسیاری از کشورها به خصوص کشورهای در حال توسعه مانند ایران است. سبزیجات خام می تواند عامل انتقال کیست تک یاخته ها و تخم کرم ها و لاروها بوده و آلودگی به انگل های روده ای با مصرف سبزیجات خام در ارتباط است. گیاه Prosopis Fracta یا کهورک که در ایلام با عنوان "بلاورو" شناخته شده است، از سالیان گذشته تا به امروز در درمان های خانگی مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر انگل زدایی عصاره ریشه این گیاه و مقایسه آن با یک شوینده تجاری موجود در بازار صورت گرفته است. نمونه های سبزیجات خام خوراکی، تحت عنوان سبزی خوردن توسط عصاره ریشه کهورک با غلظت های 01/0، 1/0، 1 و 2 درصد، شوینده تجاری 10 درصد و آب خالص و با مدت تماس 15 دقیقه شستشو داده شد. سپس سبزی ها خارج شده و هر کدام از محلول های شستشو به صورت ساکن نگهداری شد. پس از 24 ساعت قسمت رویی هر کدام از محلولها دور ریخته شده و رسوب باقی مانده ، سانتریفوژ شده و تحت مشاهده میکروسکوپی قرار گرفتند. بررسی ها نشان داد که میزان انگل زدایی عصاره ریشه کهورک با غلظت 1 درصد بیشتر از آب و شوینده تجاری بود. حداکثر انگل زدایی عصاره ریشه کهورک ، شوینده تجاری و آب خالص در مرتبه های مختلف شستشو به ترتیب 75، 32 و 29 عدد انگل و تخم انگل بوده است . نتایج این مطالعه مبین نقش موثر عصاره کهورک در انگل زدایی و ایجاد یک راهکار موثر و جدید برای شستشوی مناسب سبزیجات بوده است.
https://jift.irost.ir/article_93_63e3d0578616efa938643245fe3489bb.pdf
2015-02-20
95
103
10.22104/jift.2015.93
کهورک
سبزیجات خوراکی
انگل
ایلام
سمیه
عزیزنیا
s.aziznia@ilam.ac.ir
1
مربی، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام
LEAD_AUTHOR
هدایتعلی
ورهرام
h.varahram@ilam.ac.ir
2
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام
AUTHOR
حامد
عزیزنیا
hamed444@gmail.com
3
دانشجوی کارشناسی ارشد، فناوری مواد غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
محمدیار
حسینی
hosseini902@yahoo.com
4
دانشجوی دکترا، گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه ایلام
AUTHOR
حسین
بنائیان دستجردی
banaeian.1992@gmail.com
5
دانش آموخته کارشناسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ایلام
AUTHOR
سیدرحیم
موسوی
sr-mousavi70@yahoo.com
6
دانش آموخته کارشناسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ایلام
AUTHOR
وحید
گودرزی
vahid.goudarzi70@yahoo.com
7
دانش آموخته کارشناسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه ایلام
AUTHOR
[1] ایزدی، ش.؛ عابدی، س.؛ احمدیان، س.؛ محمودی، م.(1385) بررسی آلودگی انگلی سبزیجات خوراکی در مزارع سبزیکاری در اصفهان. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، دوره یازدهم، ص 51-58.
1
[2] Adamu, N.B., Adamu, J.Y., Mohammed, D. (2012). Prevalence of helminth parasites found on vegetables sold Maiduguri, Northeastern Nigeria. J. Food Control., 25, 23-26.
2
[3] راهدار، م.؛ وزیریان،ب.؛ غلامی،م.؛ گرشاسبی،ص. (1390) بررسی آلودگی انگلی سبزیجات خام مصرفی در شهر اهواز. مجله علمی پزشکی، (6)10،ص 657-662.
3
[4] حضرتی تپه، خ.؛ مستقیم، م.؛ خلخالی، ح.؛ آقایار ماکویی، ع. (1384) بررسی فراوانی آلودگی انگلی در بین دانش آموزان مدارس ابتدایی منطقه نازلوی شهرستان ارومیه در سال 1383. مجله پزشکی ارومیه، (4) 16، ص 212-217.
4
[5] ملکوتیان، م.؛ بهرامی، ح.؛ حسینی، ه.( 1388) آلودگی انگلی سبزیجات مصرفی شهر کرمان، مجله علوم پزشکی هرمزگان، (1) 13، ص55-62.
5
[6] Gharavi, M., Jahani, M., Rokhi, M. (2002). Parasitic contamination of vegetables from farms and markets in Tehran. Iranian. J. Publ. Health., 3(4-3) , 83-86.
6
[7] ناظمی، س.؛ راعی، م.؛ امیری،م.؛ چمن، ر.(1390) میزان آلودگی انگلی سبزیجات خام مصرفی شهر شاهرود در سال 1390. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان.(3)13، ص 24-20.
7
[8] Uga, S., Hoa, NTV., Noda, S., Moji, K., Cong, L., Oki, Ya., Rai, SK., and Fujimaki, Y.( 2009). Parasite egg contamination of vegetables from a suburban market in Honoi, Vietnam. J. Nepal Med Coll., 11(2) ,75-78.
8
[9] Su, G.L.S, Mariano, C.M.R, Matti, N.S.A., Ramos, G.B. (2012). Assesing parasitic infection of vegetables in selected markets in Metro Manila, Philippines. Asian Pasific Journal of Tropical Disease.,2(1), 51-54.
9
[10] Garcia-Gomez, R., Chavez-Espinosa, J., Mejia-Chavez, A., Durande-Bazua, C., (2002). Microbiological determinations of some vegetables from the Xochimilco zone in Mexico City, Mexico. Rev Latinoam Microbiol ., 44, 24-30.
10
[11] Keskinen, L.A., Annous, B.A. (2011). Efficacy of adding detergents to sanitizer solutions for inactivation of Escherichia coli O157:H7 on Romaine lettuce. Int J. Food Microbiol. , 147(3), 157-61.
11
[12] مرادی، و.(1382) تعیین کارایی شستشوی سبزیجات مصرفی خانوارها با شویندهها از نظر تعداد و تخم انگل جدا شده. ششمین همایش کشوری بهداشت محیط. ص 1-11.
12
[13] Zhang, S., Farber, J.M.(1996). The Effects of Various Disinfectants against Listeria monocytogenes on Fresh-cut vegetables.J. Food Microbiol., 13(4) , 311-21.
13
[14] آزادبخت، م.؛ ضیایی، ه.؛ یوسفی، ذ.؛ شعبانخانی، ب.؛ مهرعلیان، ع. (1384) بررسی میزان تاثیر عصاره آبی چوبک در انگل زدایی از سبزی جعفری و مقایسه آن با ماده پاک کننده و ضدعفونی کننده تجاری در شهر ساری. فصلنامه گیاهان دارویی، 4(15)، 58- 51.
14
[15] ضیایی هزار جریبی، ه.؛ آزادبخت، م.؛ یوسفی، ذ.؛ جیواد، ف. (1388) بررسی تاثیر عصاره آبی گیاه حساس در جداسازی آلودگی انگلی از سبزی جعفری مصرفی در شهرستان ساری مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران،19 (73) :ص 58- 52.
15
[16] Almasi, A. , Dargahi, A. , Sadeghi, E. , Safaipour, N. (2013). Different disinfectants efficiency of fruits and vegetables available in market of Kermanshah. Zahedan J Res Med Sci ., 15(12),45.
16
[17] برقعی، م.؛ حسنی، ا.؛ یزدان بخش، ا.؛ و شاهنگیان، م. (1389) بررسی کارایی جاذبهای طبیعی( میوه کاج زغالی شده، خاک کائولینیت، خاک اره زغالی شده، کربن فعال و خاک اره) در حذف دترجنت. مجله علوم و تکنولوژی محیط زیست، 12(4)، ص 1-9.
17
[18] یاراحمدی، م.؛ یونسیان، م.؛ موبدی، ا.؛ پورمند، م.؛ شاهسونی، ع.؛ نعمان پور، ب.؛ ندافی،ک. (1390) بررسی کارایی گندزدایی کاهو بر اساس روش متداول در ایران. مجله تحقیقات نظام سلامت، 7(6) ،ص1138-1147.
18
[19]رنجبر حیدری، ا.، خیاط زاده، ج.؛ کشته گر، م.(1391) مطالعه اثر عصاره آبی ریشه گیاه جغجغه(Prosopis fracta) بر التیام زخمهای دیابتی در موشهای صحرایی دیابتی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، 19(3)، ص245-254.
19
[20] مظفریان، و.(1387) فلور استان ایلام. چاپ اول، انتشارات فرهنگ معاصر.
20
[21] Sharma, N., Garg, V., Paul, A. (2010). Antihyperglycemic, antihyperlipidemic and antioxidative potential of Prosopis cineraria bark. Indian .J. Clinical Biochemistry., 25(2) , 193- 200.
21
[22] Malik ,S. , Mann, S. , Gpta, D., Guptar, R.K.( 2013). Nutraceutical properties of Prosopis cineraria(L.) Druce pods: A component of Panchkuta. J. Pharmacognosy and Phytochemistry. , 2(2) , 66- 73.
22
[23] Stolpa, D., Schafer, B. (2001). Wash fruits and vegetables- why and How. MN Extension Service, WHO.
23
[24] Daryani,A., Ettehad,G., Ghorbani.L., ziaei,H. (2008). Prevalence of intestinal parasites in vegetables consumed in Ardabil. Iran. J. Food control., 19, 790-794.
24
[25] عزیزنیا، س.؛ ورهرام، ه.؛ عزیزنیا، ح.؛ آرمانی، ا. (1391) بررسی آلودگی انگلی سبزیجات خام مصرفی شهرستان ایلام. دومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی. دانشگاه آزاد اسلامی قوچان.ص 1-7
25
[26] رنجبر بهادری، ش.؛ استیری، ح.؛ کاشفی نژاد، م. (1388) مقایسه آلودگی سبزیجات مصرفی قبل و بعد از روند شستشو، ضدعفونی و بسته بندی در کارگاه فرآیند سبزی شهرستان سبزوار. مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار، 16(4)، ص234-239.
26
[27] Francis, G., Kerem, Z., Makkar, H., Becker,H. (2002). The biological action of saponins in animal system: a review. British J. Nutrition,.88, 587- 605.
27
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین میزان تازگی شیر فرادما با تعیین شاخصهای رنگی L*a*b* توسط پردازش تصویر
در این پژوهش به بررسی امکان تعیین میزان ماندگاری شیر فرادما با تعیین شاخصهای رنگی L*a*b* و با استفاده از پردازش تصویر، پرداخته شد. بدین منظور پاکتهای شیر خریداری شده به مدت شش ماه در انکوباتور در دمای محیط (C˚5±25) ذخیرهسازی شدند، سپس عملیات تصویربرداری و پردازش تصویر جهت استخراج پارامتر رنگی میانگین (mean) از کانالهای L،a* و b* سیستم رنگی CIELab انجام شد. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر تغییرات معنیدار پارامتر رنگی میانگین هر سه مولفه L،a* و b* در طی دوره انبارداری شیر فرادما بود. به منظور تعیین ماندگاری شیر فرادما ویژگیهای رنگی استخراج شده به عنوان ورودی یک شبکه عصبی مصنوعی لینک شده با الگوریتم ژنتیک مورد استفاده قرارگرفتند. تمامی برنامه نویسیهای مربوط به پردازش تصویر و مدل عصبی-ژنتیک توسط نرم افزار متلب نسخه R2013a انجام شد. مدل عصبی-ژنتیک با ضریب همبستگی بیش از 95/0 و میانگین مربعات خطای 075/0 در تعیین میزان تازگی شیر فرادما، موفق ارزیابی شد.
https://jift.irost.ir/article_94_1024239f2b8d94f9584914ab5be7e759.pdf
2015-02-20
105
113
10.22104/jift.2015.94
شیر فرادما
شبکه عصبی مصنوعی
ذخیرهسازی
پردازش تصویر
L*a*b*
رضوان
بهارلوئی
r_baharlouei@ymail.com
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه شهرکرد
LEAD_AUTHOR
علی
ملکی
drmaleki@iran.ir
2
استادیار، دانشگاه شهرکرد
AUTHOR
مهدی
قاسمی ورنامخواستی
ghasemymahdi@gmail.com
3
استادیار، دانشگاه شهرکرد
AUTHOR
داود
قنبریان
dghanbarian@yahoo.com
4
دانشیار، دانشگاه شهرکرد
AUTHOR
مجتبی
بنیادیان
mboniadian@yahoo.com
5
دانشیار، دانشگاه شهرکرد
AUTHOR
[1] کوشکی م. 1388. تکنولوژی شیر، گوشت و تخممرغ. انتشارات سروا. تهران.
1
[2] کوشکی م. (1380). فناوری های نوین در صنایع شیر، جلد اول: پیشرفتهای جدید در فراوری شیر و مشتقات آن. انتشارات سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران. تهران.
2
[3] فرهنودی ف. الف. (1377). صنعت شیر، جلد اول، انتشارات شرکت جهاد تحقیقات و آموزش تهران، ص 145تا 144.
3
[4] کریم گ. (1380). شیر و فراورده های آن (چاپ دوم). سپهر- موسسه فرهنگی هنری واقعه. تهران.
4
[5] Jackman, P., Sun, D.W. (2012). Recent advances in image processing using image texture features for food quality assessment. Trends in Food Science & Technology 29: 35-43.
5
[6] یعقوبی سوره الف.؛ علیزاده خالدآباد م. و رضازاد باری م. (1392). کاربرد پردازش تصویر برای تعیین شاخصهای رنگی L*a*b* در سنجش رنگ غذاها. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 23 (شماره3)، ص 411 تا 422.
6
[7] L Yam K., and E Papadakis S. (2004). A simple digital imaging method for measuring and analyzing color of food surfaces. Journal of Food Engineering 61: 137–142.
7
[8] Jackman P., Sun D. W., Du C. J., Allen P. and Downey G. (2008). Prediction of beef eating quality from colour, marbling and wavelet texture features. Meat Science 80(4): 1273-1281.
8
[9] Jackman P., Sun D.W., Du C.J. and Allen P. (2009). Prediction of beef eating qualities from colour, marbling and wavelet surface texture features using homogenous carcass treatment. Pattern Recognition 42(5): 751-763.
9
[10] Huang Z.K., Hou L.Y. and Li Z.H. (2013). Image Clustering Using Graph Cuts in LAB Color Space. International Journal of Digital Content Technology and its Applications (JDCTA). Volume 7, Number 12.
10
[11] Quevedo R.A., Diaz O., Caqueo A., Ronceros B. and Aguilera J.M. (2009). Quantification of enzymatic browning kinetics in pear slices using non-homogenous L* color information from digital images. LWT-Food Science International 42(8): 1367-1373.
11
[12] Brosnan T. and Sun D.W. (2004). Improving quality inspection of food products by computer vision-a review. Journal of Food Engineering 61: 3-16.
12
[13] Jelin´ski T., Du C.J., Sun D.W. and Fornal J. (2007). Inspection of the distribution and amount of ingredients in pasteurized cheese by computer vision. Journal of Food Engineering 83: 3–9.
13
[14] Du C.J. and Sun D.W. (2004). Recent developments in the applications of image processing techniques for food quality evaluation. Trends in Food Science & Technology 15(5): 230-249.
14
[15] خوش تقاضا م.؛ امیری چایجان ر.؛ منتظر غ. و مینایی س. (1386). پیشبینی ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید در خشک کردن به روش بستر ثابت به کمک شبکه های عصبی مصنوعی. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی، جلد 8 (شماره 2)، ص 135 تا 156.
15
[16] Ellis D. 2006. Speech & Audio Processing & Recognition. Columbia University.
16
[17] Cais-Sokolińska D., Pikul J. and Danków R. (2004). Measurement of color parameters as an index of the hydroxymethylfurfural content in the uht sterilised milk during its storage. Electronic journal of polish agricultural universities. Vol (7). Issue 2.
17
[18] Dmytrów I., Mituniewicz-Małek A. and Balejko J. (2010). Assessment of selected physicochemical parameters of uht sterilized goat’s milk. journal of polish agricultural universities. Vol (7). Issue 2.
18
[19] بهشتی مقدم ل. 1390. امکان سنجی تعیین چربی شیر با استفاده از ماشین بینایی. پایاننامه کارشناسی ارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی، دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه تهران.
19
[20] Shafiee S., Minaei S., Moghaddam-Charkari N. and Barzegar M. (2014). Honey characterization using computer vision system and artificial neural networks. Food Chemistry 159 : 143–150.
20
[21] Popov-Raljić j.V. Lakić N.S. Laličić-Petronijević J.G. Barać M.Band Sikimić V.M. 2008. Color Changes of UHT Milk During Storage. Sensors. 8: 5961-5974.
21