%0 Journal Article %T پیاده سازی یک سامانه پرتابل زبان الکترونیک به منظور تشخیص تقلب بنزوات سدیم در رب گوجه‌فرنگی %J فناوری‌های جدید در صنعت غذا %I ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮان %Z 2783-350X %A لطفی, علی %A ایزدی, زهرا %A قاسمی ورنامخواستی, مهدی %D 2021 %\ 01/20/2021 %V 8 %N 2 %P 295-308 %! پیاده سازی یک سامانه پرتابل زبان الکترونیک به منظور تشخیص تقلب بنزوات سدیم در رب گوجه‌فرنگی %K رب گوجه‌فرنگی %K زبان الکترونیک %K بنزوات سدیم %K تقلب %R %X < p>رب گوجه‌فرنگی از جمله مهمترین چاشنی‌ها در مواد غذایی محسوب می‌شود به طوری که پایش کیفیت و امنیت غذایی در این محصول پر مصرف از اهمیت بالایی برخودار است. در این پژوهش، یک سامانه قابل حمل زبان الکترونیک مشتمل بر آرایه‌ای از حسگر‌های الکتروشیمیایی بر پایه الکترود مغز مداد گرافیتی به منظور تشخیص تقلب بنزوات سدیم در رب گوجه‌فرنگی، پیاده سازی شد. برای ایجاد تقلب در رب گوجه‌فرنگی، بنزوات سدیم در مقادیر مختلف (20، 60 و 100 میکرولیتر) به رب گوجه‌فرنگی طبیعی عاری از بنزوات سدیم اضافه گردید. در فرایند اندازه‌گیری، از تکنیک ولتامتری چرخه‌ای با محدوده پتانسیل 0 تا 1 ولت جهت شناسایی بنزوات سدیم استفاده شد. نتایج نشان داد که 7=pH برای بافر فسفات که به عنوان شناساگر بنزوات سدیم مورد استفاده قرار گرفت، pH بهینه است. همچنین گرافن بهترین عملکرد را به عنوان اصلاح‌گر سطح الکترود مغز مداد گرافیتی برای تشخیص میزان بنزوات سدیم نسبت به دو اصلاح گر نانو‌ذرات طلا و نانو‌ذرات مغناطیسی از خود نشان داد. نتایجی که از طریق طبقه‌بندی نمونه‌ها حاصل شد، قابلیت بالای سامانه زبان الکترونیک را در تشخیص و تمایز تقلب بنزوات سدیم در رب گوجه‌فرنگی نشان داد. با توجه به نتایج بدست آمده سامانه حسگری سه الکترودی مورد استفاده در این پژوهش شامل الکترود کاری مغز مداد گرافیتی، الکترود مرجع نقره/نقره کلرید و الکترود کمکی پلاتین قابلیت بالایی در تشخیص بنزوات سدیم موجود در رب گوجه فرنگی دارد. %U https://jift.irost.ir/article_953_eab8235497f1fb180ddffd78e5c6ddee.pdf