@article { author = {Farzan, Elham and Rahimi, Mahmood Reza and Madadi Avargani, Vahid}, title = {Drying kinetic and shrinkage study of a Hawthorn sample in a vibro fluidized bed dryer using an adsorption system in order to control of inlet air humidity}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {5}, number = {1}, pages = {107-122}, year = {2017}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2017.508}, abstract = {In this research, drying process and shrinkage of Hawthorn in a laboratory scale was studied. The Hawthorn fruit was dried in a Vibro-Fluidized Bed (VFB) dryer by an air stream with 50, 60 and 70 oC inlet temperatures, and 0.92 and 1.06 m/s inlet velocities and 6.8, 7.5 and 8.2 Hz frequencies using an adsorption system, with silica gel particles as adsorbent media, in order to control the inlet air humidity from about 27 relative percent to 4 relative percent. Results show that the drying time of Hawthorn in VFB dryer in present of control humidity system was reduced significantly as compared to the drying in a VFB dryer without using control humidity system and this reduction is different for various operating conditions. For example, for inlet air velocity and temperature to the dryer equal to 0.92 m/s and 60 oC respectively, the drying time was reduced about 15 percent for device with inlet humidity control system compared to usual conditions. On the other hand, the shrinkage of Hawthorn was affected by inlet air humidity, temperature and velocity in the dryer and the effect of air velocity on the shrinkage of Hawthorn is less than to others. Among proposed mathematical models for drying and shrinkage of fruits, the Logarithmic and Ratti models were selected as the appropriate models for drying kinetic and shrinkage of Hawthorn respectively based on experimental conditions with largest amount of R2 and smallest amount of RMSE.}, keywords = {Drying Kinetic,Shrinkage,Vibro-Fluidized Bed Dryer,Hawthorn,Adsorption System}, title_fa = {مطالعه ی سینتیک خشک شدن و چروکیدگی یک نمونه زالزالک در یک خشک کن بستر شناور ارتعاشی با کنترل رطوبت هوای ورودی}, abstract_fa = {در این پژوهش فرآیند خشک کردن و چروکیدگی میوه زالزالک در یک مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است. میوه زالزالک در دماهای 50، 60 و 70 درجه سانتی‌گراد با سرعت‌های جابجایی هوای ورودی 0.92 و 1.06 متر بر ثانیه با فرکانس‌های 6.8 ، 7.5 و 8.2 در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی با استفاده از یک سامانه جذب سطحی با بسترهای پر شده از جاذب سیلیکاژل به منظور کنترل رطوبت هوای ورودی از حدود 27 درصد نسبی به 4 درصد نسبی خشک شد. نتایج نشان دادند که زمان خشک شدن میوه زالزالک در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی با استفاده از یک سامانه جذب سطحی نسبت به زمان خشک شدن آن در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی بدون استفاده از سامانه جذب سطحی به منظور کاهش رطوبت هوای ورودی به صورت قابل ملاحضه‌ای کاهش یافته است و مقدار این کاهش برای شرایط عملیاتی مختلف متفاوت است. برای مثال در شرایط عملیاتی سرعت جابجایی و دمای هوای ورودی به بستر به ترتیب برابر با برابر با 0.92 متر بر ثانیه و oC 60 و ارتعاش دستگاه برابر با 7.5 هرتز، زمان خشک شدن مقدار نمونه در حدود 15 درصد با جذب رطوبت هوای ورودی کاهش پیدا می‌کند. همچنین میزان چروکیدگی میوه زالزالک در طول فرآیند خشک کردن تحت تاًثیر دما، سرعت جابجایی و رطوبت نسبی هوای ورودی است و اثر سرعت جابجایی هوای ورودی بر میزان چروکیدگی آن در قیاس با دو عامل دیگر کمتر است. در بین مدل‌‌های ارائه شده برای مدل‌سازی خشک شدن میوه‌ها، مناسب‌ترین مدل‌‌ها جهت بررسی سینتیک خشک شدن و چروکیدگی میوه زالزالک به ترتیب مدل‌‌های لگاریتمی و رتی با بیشترین مقدار R2 و کمترین مقدار RMSE انتخاب شدند.}, keywords_fa = {سنتیک خشک شدن,چروکیدگی,خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی,زالزالک,سامانه جذب سطحی}, url = {https://jift.irost.ir/article_508.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_508_428f1b17e99fbfaf930faff40fa6663d.pdf} }