@article { author = {Darani, Sajjad and Fazel, Mohammad and Keramat, Javad}, title = {Effect of modified atmosphere packaging on some physicochemical properties of spinach (spinacia oleracea L.) during storage time}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {1}, number = {3}, pages = {69-80}, year = {2014}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2014.43}, abstract = {Modified atmosphere packaging is a technique used to prolong the shelf life of food such as vegetables and fruit. In this study, the effect of different levels of oxygen and carbon dioxide on some properties of native spinach leaves during twenty days of cool storage was investigated. A native variety of spinach for Isfahan was chosen and after harvesting, its leaves were modified atmosphere packaged in the polyethylene-polyamide bags. Five treatments including different contents of oxygen and carbon dioxide gases (0%, 5%, 10%, 15% and 20%) with the constant level of 80% N2 in each packaging were studied.. All packages were stored at 4°C for 20 days. The results showed that pH increased during twenty days of storage, and  increasing the content of carbon dioxide pH increased and became more alkaline. Ascorbic acid content decreased in all treatments during storage and also, increasing the levels of carbon dioxide caused more reduction in its concentration. The levels of chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll of different treatments during storage were not significantly different and so, it can be concluded that different levels of gases caused no change in the chlorophyll content. The organoleptic properties of spinach were best maintained at packages containing moderate levels of oxygen and carbon dioxide and also, increasing the level of carbon dioxide reduced the freshness of spinach leaves.}, keywords = {modified atmosphere packaging,spinach,storage,Physicochemical properties}, title_fa = {بررسی تاثیر بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده روی برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی اسفناج (spinacia oleracea L.) در طی نگهداری}, abstract_fa = {بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده تکنیکی است که برای طولانی کردن عمر نگه‌داری مواد غذایی به کار می‌رود. در این تحقیق تاثیر مقادیر مختلف از گازهای اکسیژن و دی اکسید کربن بر روی پارهای از خصوصیات گیاه اسفناج در طی بیست روز انبارداری، مورد بررسی قرار گرفت. برگهای اسفناج واریته بومی اصفهان پس از برداشت، توسط دستگاه MAP در بستههای پلی اتیلن-پلی آمید بسته‌بندی شدند. از پنج تیمار که در همه آنها گاز N2 در سطح 80% ثابت و گازهای اکسیژن و دی اکسیدکربن در سطوح صفر درصد، 5%، 10%، 15% و 20% متغیر بودند، استفاده شد. بستهها به مدت 20 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد انبارداری شدند. در طی بیست روز انبارداری pH نمونهها نسبت به روز صفر افزایش یافت و با افزایش میزان دیاکسید کربن در داخل بسته، pH به سمت قلیایی تغییر کرد. میزان آسکوربیک اسید نمونهها در تمامی تیمارها کاهش یافت و افزایش میزان دی اکسید کربن در داخل بسته باعث کاهش بیشتر در میزان آن گردید. تغییرات میزان کلروفیل a، کلروفیلb و کلروفیل کل در طی زمان انبارداری و برای تیمارهای مختلف معنی دار نبود، لذا تغییرات سطوح گازها باعث تغییر میزان کلروفیل نشده است. بسته‌های حاوی سطوح متوسط از گاز اکسیژن و دی اکسید کربن بالاترین قابلیت را در حفظ خصوصیات حسی اسفناج داشتند و افزایش سطح دی‌اکسید کربن در بسته موجب افت تازگی محصول گردید.}, keywords_fa = {بسته‌بندی اتمسفر اصلاح شده,اسفناج,انبارداری,خصوصیات فیزیکوشیمیایی}, url = {https://jift.irost.ir/article_43.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_43_f156e3f1fd0940706b06d3a12984164d.pdf} }