@article { author = {Pournasir, Niloufar and Peighambardoust, Seyed Jamaleddin and Peighambardoust, Seyed Hadi}, title = {Investigation of physical, mechanical and antibacterial properties of nanobiocomposite films based on starch containing metallic nanoparticles such as silver, zinc oxide and cooper oxide}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {4}, number = {2}, pages = {17-32}, year = {2016}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2016.386}, abstract = {In this research the starch-based nanobiocomposite films using zinc oxide, copper oxide and silver nanoparticles prepared by solution casting method and then UV-Vis spectra, scanning electron microscopy, physical and mechanical properties of these films were analyzed. Water vapor permeability (WVP) test and the water solubility of the nanobiocomposite films made from different percentage presents of nanomaterials showed the nanobiocomposite films with 3 percent by weight nano zinc oxide has the greatest reduction in vapor permeability and the highest water solubility due to well dispersion of these nanoparticles compare to copper oxide and silver nanoparticles in polymer matrix. UV-Vis data showed the films with zinc oxide nanoparticles absorbed the greatest amount of UV wavelength compare to other two nanoparticles. With respect to the antimicrobial analyzes on the samples, it observed the nanobiocomposite films consist of silver nanoparticles and the copper nanoparticles showed the highest sensitivity for Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria, respectively. The antimicrobial property of the films with 2 percent by weight silver nanoparticles were 94 percent for Escherichia coli bacteria and 83 percent for Staphylococcus aureus.  Also, the result from mechanical strength analysis showed the starch-zinc oxide nanobiocomposite films have better tensile strength compare to the starch-silver and copper oxide nanoparticles.}, keywords = {Starch,Food Packaging,Metallic Nanoparticles,Nanobiocomposite,Antibacterial Properties}, title_fa = {بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی و ضدباکتری فیلم‌های نانوبیوکامپوزیتی بر پایه نشاسته حاوی نانوذرات فلزی نقره، اکسید روی و اکسید مس}, abstract_fa = {در این پژوهش، فیلم‌‌های نانوبیوکامپوزیتی نشاسته - نانوذرات تکی نقره (Ag)، اکسید روی (ZnO) و اکسید مس (CuO) به روش قالب‌ریزی از محلول (Solution Casting) تهیه شده است. خواص کششی، انحلال‌پذیری در آب، جذب اشعه ماوراء بنفش و خواص ضدمیکروبی این فیلم‌های حاوی نانوذرات تکی با هم مقایسه شده است. نتایج بررسی‌ها نشان داد، فیلم نانوبیوکامپوزیتی حاوی نانوذرات اکسید روی به مقدار 3 درصد وزنی نشاسته، بهترین عملکرد را در کاهش انحلال‌پذیری در آب ازخود نشان داده است. آنالیز طیف‌سنجی اشعه ماوراء بنفش (UV-Vis) نیز نشان داد که فیلم‌ حاوی نانوذرات اکسید روی دارای بیشترین میزان جذب اشعه فرابنفش می‌باشد. همچنین طی آنالیز ضدمیکروبی انجام شده مشاهده گردید که فیلم‌ نانوبیوکامپوزیتی حاوی نانوذرات نقره در برابر باکتری اشرشیاکلی و فیلم دارای نانوذرات اکسید مس در برابر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس حساسیت بیشتری از خود نشان می‌دهند. خاصیت ضدمیکروبی فیلم حاوی نانوذرات نقره در سطح 2 درصد وزنی در برابر باکتری اشرشیاکلی حدود 94 درصد و در برابر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس حدود 83 درصد می‌باشد. در نهایت نتایج حاصل از آنالیز استحکام مکانیکی این فیلم‌ها حاکی از آن است که فیلم نانوبیوکامپوزیتی نشاسته - نانوذرات اکسید روی دارای استحکام کششی بیشتری از فیلم‌های نشاسته - نانوذرات نقره و نشاسته - نانوذرات اکسید مس می‌باشد.}, keywords_fa = {نشاسته,بسته‌بندی مواد غذایی,نانوذرات فلزی,نانوبیوکامپوزیت,خاصیت ضدباکتری}, url = {https://jift.irost.ir/article_386.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_386_45d363a82c2654ab5d0ae772b4205723.pdf} }