@article { author = {Keyvani, Farideh and Naderi-Boldaji, Mojtaba and Ghasemi-Varnamkhasti, Mahdi and Izadi, Zahra}, title = {Feasibility study on detecting different types of sugar solutions using a dielectric resonator sensor}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {8}, number = {4}, pages = {415-429}, year = {2021}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2021.4901.2043}, abstract = {< p >< p >< p >One of the most important ingredients of most foods is sugar, so it is important to detect the type of sugar in foods. In this study, a cylindrical dielectric sensor using a function generator and a spectrum analyzer was used to measure dielectric spectra in the range of 0-150 MHz to detect different sugars in water-sugar solutions. Dielectric spectra were investigated by preparing a variety of water-sugar solutions including glucose, sucrose, fructose, invert, high fructose corn syrup and malt extract (dominantly maltose sugar) in four brix levels ranged within 3-12. Moreover, samples were tested with mixing the sugars in a solution. The statistical method of principal component analysis (PCA) was evaluated for detecting and discriminating different types of sugars from dielectric spectral data. PCA with two principal components PC1 and PC2, showed a distinct separation of sugars in three visual groups of sucrose and high fructose corn syrup, fructose and invert and glucose and malt. Irrespective of glucose, the mixed sugar solutions were discriminated from single sugar solutions in two groups. The results of this study showed a promising potential of dielectric method for detecting different sugars, however, the cumulative dielectric effect of the mixed sugars was not discriminable which is expected to be detected with greater range of frequency.}, keywords = {Sugar,Cylindrical sensor,Dielectric power spectroscopy}, title_fa = {بررسی امکان تشخیص انواع قند محلول با استفاده از یک حسگر تشدیدگر دی الکتریک}, abstract_fa = {< p>< p>< p>یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده اغلب مواد غذایی قندها می‌باشند، که تشخیص انواع آن در مواد غذایی از اهمیت بالایی برخودار است. در این مطالعه، یک حسگر دی‌الکتریک استوانه‌ای با استفاده از یک دستگاه مولد تابع و تحلیل‌گر طیف برای استخراج طیف‌های دی‌الکتریک در محدوده فرکانس 150-0 مگاهرتز برای تشخیص انواع قند به شکل محلول در آب استفاده شد. طیف‌های دی‌الکتریک با تهیه انواعی از محلول آب- قند شامل گلوکز، ساکاروز، فروکتوز، اینورت، شربت غنی از فروکتوز و عصاره مالت جو (قند غالب مالتوز)، در سطوح بریکس بین 12-3 اندازه‌گیری شد. همچنین نمونه‌هایی نیز به شکل محلول قندهای ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. روش‌ آماری تحلیل مولفه‌های اصلی (PCA) برای امکان تشخیص و تفکیک انواع قند در نمونه‌ها از داده‌های طیفی دی‌الکتریک مورد ارزیابی قرار گرفت. تحلیل مؤلفه‌های اصلی با دو مؤلفه‌ی اصلی PC1 و PC2، قابلیت تشخیص انواع قندهای مستقل در سه دسته متمایز شامل ساکاروز و شربت ذرت غنی از فروکتوز، فروکتوز و قند اینورت، گلوکز و مالت را نشان داد. صرف نظر از قند گلوکز، قندهای مستقل و ترکیبی تقریبا در دو دسته متفاوت تشخیص داده شد. نتایج حاصل پتانسیل نسبتا خوبی از روش دی‌الکتریک برای تشخیص انواع قند را نشان داد، با این حال اثر تجمعی دی الکتریک قندها در ترکیب با هم در محدوده فرکانسی مورد آزمون قابل تفکیک نبود که انتظار می‌رود با محدوده های فرکانسی بزرگ‌تر بتوان نتایج قابل قبول‌تری از آن به دست آورد.}, keywords_fa = {قند,حسگر استوانه‌ای,طیف‌نگاری توان دی‌الکتریک}, url = {https://jift.irost.ir/article_1053.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_1053_0c8d45a763ff593dbcf698b8b15f5062.pdf} }