خواص فیلم میکروکامپوزیت زئین حاوی مونت موریلونیت اصلاح شده

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترا، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

2 دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

3 استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

4 استاد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

5 استادیار، دانشکده مهندسی شیمی، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

تقاضا برای پلیمرهای تجزیه پذیر و زیست سازگار به ویژه در بخش بسته بندی به سرعت رو به افزایش است که شدیدا به وسیله سیاست های مدیریت زیست محیطی مورد تشویق است. در این تحقیق، هدف ساخت فیلم میکروکامپوزیت زئین - مونت موریلونیت و بررسی خصوصیات ساختاری، مکانیکی، حرارتی و ممانعتی آن بود. در مرحله اول فیلم زئین حاوی 0، 1، 3، 5 و 10 درصد مونت موریلونیت به روش قالب گیری محلول تهیه شد. سپس خصوصیات ساختاری (تصویر میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی و طیف پراش پرتو ایکس)، مکانیکی (مقاومت کششی، درصد کشیدگی در نقطه شکست و مدول)، حرارتی و ممانعتی ( نفوذ پذیری نسبت به رطوبت) فیلم های تهیه شده در مرحله اول مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده ها بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. ساختار فیلم زئین- مونت موریلونیت توصیف شده با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی و الگوهای پراش پرتو ایکس به صورت میکروکامپوزیت گزارش شد. خصوصیات مکانیکی و نفوذپذیری به رطوبت فیلم ها ارتباط خطی با درصد مونت موریلونیت نداشت. بیشترین میزان مقاومت کششی و درصد ازدیاد طول به ترتیب مربوط به میکروکامپوزیت حاوی 3 و 10% مونت موریلونیت و کمترین میزان نفوذ پذیری نسبت به رطوبت مربوط به فیلم 5% بود. پایداری حرارتی فیلم های حاوی مونت موریلونیت افزایش ناچیزی نشان داد. نتایج نشان داد که افزودن میزان ناچیزی از مونت موریلونیت خواص مکانیکی و ممانعتی فیلم زئین را بهبود می دهد. حضور ذرات مونت موریلونیت به دلیل مدول الاستیسیته بالا و ایجاد مسیر پیچیده در شبکه پروتئینی به ترتیب باعث بهبود خواص مکانیکی و ممانعتی می شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Properties of zein based microcomposite film containing modified montmorillonite

نویسندگان [English]

  • Zohreh Davarpanah 1
  • Javad Keramat 2
  • Naser Hamdami 3
  • Mohammad Shahedi 4
  • Tayebeh Behzad 5
1 PhD Student of Food Science and Technology, Department of Food Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan
2 Associate professor of food engineering, agricultural faculty, Isfahan University of Technology, Isfahan
3 Assistant professor of food engineering, agricultural faculty, Isfahan University of Technology, Isfahan
4 Professor of food engineering, agricultural faculty, Isfahan University of Technology, Isfahan
5 Assistant professor, chemistry engineering faculty, Isfahan University of Technology, Isfahan
چکیده [English]

Demand for degradable and biocompatible polymers is rapidly increasing, especially in the food packaging sector where it is highly encouraged by environmental management policies. The development of biodegradable polymers is a promising solution which has been growing interest during the past decades by the industry. The objective of this study was to prepare a montmorillonite reinforced zein based microcomposite film and investigate its structural, mechanical, thermal and barrier properties. The film was produced through solvent casting method with different amounts of zein contents: 0, 1, 3, 5 and 10 weight percentage. Then, the structural, mechanical, thermal and barrier properties were measured. The data were analyzed based on completely randomized blocked design. The images obtained through Field Emission-Scanning Electron Microscopy (FE-SEM) and X-Ray Diffraction (XRD) proved the microcomposite structure of the film. Based on the measurements, the mechanical properties of the films and their permeability to humidity didn’t show direct relation with the amount of montmorillonite content. The maximum value of Young’s modulus and strain were found for the samples with 3 and 10 percent of montmorillonite, respectively. The lowest permeability to humidity was found for the film containing 5 percent of reinforcement. It seemed that montmorillonite couldn’t change the thermal stability of the films. The results revealed that little amount of montmorillonite can improve the mechanical and barrier properties of the zein film. These improvements are attributed to the high modulus of montmorillonite and a complicated route formation in the protein network, respectively.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Zein
  • Montmorillonite
  • microcomposite
[1] قنبرزاده، ب.؛ الماسی، ه. زاهدی، ی. (1388) بیوپلیمرهای زیست‌تخریب‌پذیر و خوراکی در بسته‌بندی مواد غذایی و دارویی. چاپ اول، انتشارات امیر کبیر، ص 86-81.
[2] Ray, S. et al, 2006 “The potential use of polymer-clay nanocomposites in food packaging”, Int. J. Food. Eng., 2(4): 1-13.
 
[3] Rhim, J.W., 2007 “Natural biopolymer-based nanocomposite films for packaging applications”, Crit. Rev. Food Sci., 47:411–433.
 
[4] Rhim, J.W., Hong, S.I. and Park, H.M., 2006 “Preparation and characterization of chitosan-based nanocomposite films with antimicrobial activity”, J. Agric. Food Chem., 54: 5814−5822.
 
[5] Almasi, H., Ghanbarzadeh, B. and Entezami, A.A., 2010 “Physicochemical properties of starch–CMC–nanoclay biodegradable films”, Int. J. Biol. Macromol. 46: 1–5.
 
[6] Avella, M., De Vlieger, J. and Fischer, S., 2004 “Biodegradable starch/clay nanocomposite films for food packaging applications”, Food Chem., 93: 467-474.
 
[7] Kumar, P., 2009 “Development of bio-nanocomposite films with enhanced mechanical and barrier properties using extrusion processing”, PhD Thesis, Graduate faculty of North Carolina State University,,.
 
[8] Lagaron, L.M. and Lopez-Rubio, A., 2011 “Nanotechnology for bioplastics: opportunities, challenges and strategies” Trends Food Sci. Tech., xx: 1-7.
 
[9] Sorrentino, A. Gorrasi, G. and Vittoria, V., 2007 “Potential perspectives of bio-nanocomposites for food packaging applications” Trends Food Sci. Tech. 18: 84-95.
 
[10] Luecha, J., Sozer, N. and Kokini, J.L., 2010 “Synthesis and properties of corn zein/montmorillonite nanocomposite films” J. Mater., 45:3529–3537.
 
[11] Luecha, J., Sozer, N. and Kokini, J.L., 2010 “the physical properties of zein nanoclay hybrid as resin base for zein nanoclay nanocomposite films” NSTI-Nanotech, www.nsti.org, IBSN 978-1-4398-3401-5: 1, 788-791.
 
[12] Chang, P.R., Jian, R., Yu, J. and Ma, X., 2010 “Starch-based composites reinforced with novel chitin nanoparticles” Carbohyd. Polym., 80: 420-425.
 
[13] Ma, X., Chang, P.R., Yang, J. and Yu, J., 2009 “Preparation and properties of glycerol plasticized-pea starch/zinc oxide-starch bionanocomposites” Carbohyd. Polym., 75: 472–478.
 
[14] Moura, M.R. and Aouada, F.A., 2009 “Improved barrier and mechanical properties of novel hydroxypropyl methylcellulose edible films with chitosan/tripolyphosphate nanoparticles” J. Food. Eng., 92: 448–453.
 
[15] Schmidt, B., Katiyar, V., Plackett, D., Larsen, E.H., Gerds, N., Bender Koch, C and Petersen, J.H., 2011 “Migration of nanosized layered double hydroxide platelets from polylactide nanocomposite films” Food Addit. Contam, 28(7): 956–966.
 
[16] Farhoodi, M., Mousavi, S.M., Sotudeh-Gharebagh, R., Emam-Djomeh, Z., and Oromiehie, A., 2012, “Migration of aluminum and silicon from PET/clay nanocomposite bottles into acidic food stimulant” Packag. Technol. Sci., DOI: 10.1002/pts.
 
[17] Mallakpour, S., Dinari, M., 2012, “Polymer/organosilica nanocomposites based on polyimide with benzimidazole linkages and reactive organoclay containing isoleucine amino acid: Synthesis, characterization and morphology properties” Mater. Res. Bull., 47: 2336-2343.
 
[18] Majdzadeh, K., Nazari, B., 2010, “Improving the mechanical properties of thermoplastic starch/poly (vinyl alcohol)/clay nanocomposites.” Compos. Sci. Technol., 70: 1557-1563.