بررسی اثر افزودن عصاره متانولی پوست سبز بنه ( Pistacia atlantica) بر پایداری اکسایشی روغن سویا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه صنایع غذایی- دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان- ملاثانی- ایران

2 استادیار، گروه صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانی، ایران

3 دانشیار، گروه صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان، ملاثانی، ایران

چکیده

امروزه با توجه به خاصیت آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی در جلوگیری از عملکرد رادیکال‌های آزاد و اثرات نامطلوب آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی کاربرد آنها در صنایع غذایی بیشتر مورد توجه واقع شده است. در این پژوهش اندازه‌گیری ترکیبات فنلی و خصوصیات آنتی‌اکسیدانی عصاره حاصل از استخراج متانولی پوست بنه ( Pistacia atlantica) و اثر آنتی‌اکسیدانی آن بر روغن سویا مورد بررسی قرار گرفت. قدرت آنتی‌اکسیدانی عصاره ذکر شده به کمک آزمون‌های اندازه‌گیری قدرت مهار رادیکال آزاد به دو روش ABTS و DPPH اندازه‌گیری قدرت احیا کنندگی آهنIII و اندازه‌گیری ترکبیات فنلی کل به روش فولین – سیوکالتو انجام شد. سپس عصاره استخراج شده در چهار سطح(۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ پی‌پی ام ) به همراه یک نمونه حاوی آنتی‌اکسیدان سنتزی BHT به عنوان نمونه شاهد به روغن سویای تصفیه شده بدون آنتی‌اکسیدان اضافه شد. نمونه‌ها به مدت ۱۲ روز در دمای ۶۰ درجه سانتی‌گراد قرار گرفتند و عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در روزهای ۲، ۴، ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ اندازه‌گیری شد. میزان IC50 در آزمون DPPH و ABTS به ترتیب در غلظت های ۱۵۰ و ppm ۵۰۰ عصاره مشاهده شد. در روز دوازدهم اعداد تیوباربیتوریک اسید در نمونه حاوی ppm ۱۰۰۰ عصاره و نمونه حاوی ppm ۲۰۰ BHT به ترتیب ۹۳۷/۵±۲۷/۷۸ و ۷۲0/۲ ±۹۰۹/۴۹۱ میلی گرم مالون آلدهید و اعداد پراکسید در این دو نمونه به ترتیب ۰۱0/۰ ±۹۸/۱۹ و ۸۱۶/۰ ±۱۲۱ میلی اکی والان پراکسید در کیلوگرم روغن رسید. طبق نتایج این پژوهش فعالیت آنتی‌اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره بوده و در غلظت‌های بالاتر میزان مهار رادیکال آزاد بیشتر مشاهده شد. همچنین با گذشت زمان در نمونه‌های حاوی عصاره نسبت به آنتی‌اکسیدان سنتزی قدرت مهار اکسیداسیون بالاتر بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigation on the effect of Methanolic Bene (pistachia atlantica) hull extract on oxidative stability of soybean oil

نویسندگان [English]

  • Nasim Dehghan 1
  • Hassan Barzegar 2
  • Mohammad Amin Mehrnia 2
  • Hossein Jooyandeh 3
1 MSc student, Food Science and Technology, Ramin Agriculture and Natural Resurces University, Mollasani, Iran
2 Assistant profeesor, Food Science and Technology Department, Ramin Agriculture and Natural Resources Univrsity of Khuzestan, Mollasani, Iran
3 Associate professor, Food Science and Technology department, Ramin agriculture and natural resources university of khuzestan, Mollasani, Iran
چکیده [English]

Nowadays due to high efficiency of natural antioxidants in scavenging free radicals and adverse effect of synthetic antioxidnats, their application in food industry has increased. In this study antioxidant properties (DPPH and ABTS method), FRAP and total phenolic compounds of metanolic extract of Bene (pistachia atalntica) hull were evaluated and Four levels of extracts (100,250, 500 and 1000 ppm) were added to soybean crude oil to monitor its antioxidant properties comparing to BHT. Samples were incubated for 12 days at 60ᴼC and their proxide value and TBA were measured in 2,4,6,8,10,and 12 day intervals. IC50 values for DPPH and ABTS assays were 150 and 500 ppm. At day 12, TBA values in crude oil containing 1000 ppm extract and 200 ppm BHT were 78.27 and 491.90 mg malondialdehyde and proxide value were 19 and 121 mg proxide/kg oil respectively. Results show that antioxidant activity of extract is concentration dependent and during incubation period samples containing Bene hull extract showed higher antioxidant capacity than BHT.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bene
  • Phenolic compounds
  • Antioxidant
  • Free radical
  • Oxidative stability
 [1] Young, I.S., Woodside, J.V. (2001). Antioxidants in health and disease. J. Clin. Pathol.54(3), 176-186.
[2] Silva, B.M., Andrade, P.B., Valentaoo, P., Ferreves, F., Seabra, R.M., Ferreira, M.A. (2004). Quince (Cydonia oblonga miller) fruit (pulp, peel, and seed) and jam: antioxidant activity. J. Agric. Food chem., 52, 4705-4712.
[3] Pokenry, J. (2007). Are natural antioxidants better–and safer–than synthetic antioxidants?. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 109(6), 629-642.
[4] Fernandez, M., Garcia, M., Saenz, M. (1996). Antibacterial activity of the phenolic acid fraction of  Scrophularia frutescens and Scrophularia sambucifolia. J. Ethnopharmacol., 53, 11-14.
[5] Padulosi, S., Hadj-Hassan, A. (1998). Towards a comprehensive documentation of distribution and use of Pistacia: genetic diversity in central and West Asia, North Africa and Mediterranean Europe. Report of the IPGRI Workshop, 16-26.
[6] Acheheb, H., Aliouane, R., Ferradji, A. (2012). Optimization of oil extraction from Pistacia atlantica Desf. Seeds using hydraulic press. Asian J. Agric. Res., 1-10.
[7] Tavakoli, J., Haddad Khodaparast, M.H. ( 2013). Evaluating the fatty acid composition of the oil from fruit hulls of two Pistacia species growing wild in Iran, Chem. Nat. Compd., 49.
[8] Abbaspour, N., Darvishzadeh, R., Hatamnia, A. A. (2014). Antioxidant activity and phenolic profile of different parts of Bene(Pistacia atlantica subsp. kurdica) fruits. Food Chem., 145, 306–311.
[9] Tohidi, M., Khayami, M., Nejati, V., Meftahizade, H. (2011). Evaluation of antibacterial activity and wound healing of Pistacia atlantica and Pistacia khinjuk. J. Med. Plant Res., 5, 4310-4314.
[10] Delazar, A., Reid, R.G., Sarker, S. D. (2004). GC-MS analysis of the essential oil from the oleoresin of Pistacia atlantica. Var  mutica. Chem. Nat. Compd., 40, 1.
[11] Rehman, Z., Habib, F., Shah, W. H. (2004). Utilization of potato peels extract as a natural antioxidant in soy bean oil. Food Chem., 85, 215–220.  
[12] AOAC International. 1990. Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Analytical Chemists, Washington, DC.
[13] قادری قهفرخی، م.؛ اعلمی، م. (1391) بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره متانولی دو واریته ی بلوط Q.branti var persica , Q.castaneifolia var castaneifolia  در روغن آفتاب گردان. علوم و صنایع غذایی ایران، ص ۱۱۷-۱۲۷.
[14] Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C.L.W.T., ( 1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci.Technol., 28(1), 25-30.
[15] Re, R., Pellegrini, N., Proteggente, A., Pannala, A., Yang, M., Rice-Evans, C. (1999). Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med.26(9), 1231-1237.
[16] Benzie, I.F., Strain, J.J. ( 1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power” the FRAP assay. Anal. Biochem., 239(1), 70-76.
[17] Roginsky, V., Lissi, E.A. ( 2005). Review of methods to determine chain-breaking antioxidant activity in food. Food Chem., 92(2), 235-254.
[18] Singelton, V.L., Rossi, J.L. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phsphotungestic acid reagents. Amer. J. Enol. Viticult., 16, 144-153.
[19] Botsoglou, N.A., Fletouris, D.J. Papageorgiou, G.E. Vassilopoulos, V.N. Mantis, A. J. ( 1994). Rapid, Sensitive, and Specific Thiobarbituric Acid Method for Measuring Lipid Peroxidation in Animal Tissue, Food, and Feedstuff Samples. J. Agric. Food Chem., 42, 1931-1937.
[20] پروانه، و. (1389) کنترل کیفی و آزمایش‌های شیمیای مواد غذایی. انتشارات دانشگاه تهران، چاپ پنجم، ص۲۱۴-۲۱۵.
[21] Farhoosh, R., Haddad Khodaparast, M.H., Sharif, A. (2009). Bene hull oil a highly stable and antioxidative  vegetable oil. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 111, 1259-1265.
[22] مرتضوی، ح.؛ آزادمرد دمیرچی، ص.؛ محمودی، ر،؛ صوتی، م،؛ شیرمحمدی، م. (1394) ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺷﯿﻤﯿﺎﯾﯽ و وﯾﮋﮔﯽﻫﺎی آﻧﺘﯽاﮐﺴﯿﺪاﻧﯽ ﭘﻮﺳﺘﻪ و ﻫﺴﺘﻪ ﻣﯿﻮه ﭘﺴﺘﻪ وﺣﺸﯽ ( Pistacia Khinjuk Stocks). ﻧﺸﺮﯾﻪ ﭘﮋوﻫﺸﻬﺎی ﻋﻠﻮم و ﺻﻨﺎﯾﻊ ﻏﺬاﯾﯽ اﯾﺮان، جلد یازده، شماره 4، ص408-419.
[23] Kashaninejad, M., Mortazavi, A.,  Safekordi, A., Tabil, L.G. (2006). Some physical properties of Pistachio (Pistacia vera L.) nut and its kernel. J. Food Eng., 72, 30-38.
[24] Kucukoner, E., Yart, B. (2003). some chemical characteristics of Pistacia vera varieties produced in Turkey. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 217, 308-310.
[25] Matthäus, B. (2006). Utilization of high‐oleic rapeseed oil for deep‐fat frying of French fries compared to other commonly used edible oils. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 108(3), 200-211.
[26] روشن، م.؛ اسماعیل زاده کناری، ر. (1396) بررسی تاثیر آنتی‌اکسیدانی عصاره برگ توت فرنگی در پایداری سازی روغن آفتابگردان طی شرایط ذخیره‌سازی. مجله علوم و صنایع غذایی، دوره ۱۴، شماره ۶۵، ص۳۰۱-۳۰۹.
[27] کبیری، س.؛ سید النگی، ز. ( ۱۳۹۴) مقایسه ویژگی‌های آنتی اکسیدانی عصاره‌های مختلف برگ گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis) حاصل از دو روش استخراج غرقابی و استخراج به کمک امواج مایکروویو و تاثیر آن بر پایداری اکسایشی روغن سویا. فصلنامه فناوری‌های نوین غذایی، سال دوم، شماره 8، ص۲۳- ۳۸.
[28] صمدلوئی، ح.؛ عزیزی، م. ح.؛ برزگر، م. (۱۳۸۶). اثر آنتی‌اکسیدانی ترکیبات فنولیک هسته انار بر روغن سویا. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد چهاردهم، شماره ۴، ص۱۹۳-۲۰۰.
 [29] رضایی ارمی، س.؛ جعفری، م.؛ خمیری، م.؛ بیات، ه. (1391)  فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره پوسته گردو واریته تویسرکانی و مقایسه فعالیت ضدرادیکالی آن با آنتی‌اکسیدان‌های سنتزی. نشریه پژوهشهای صنایع غذایی، جلد 22، شماره1، ص۴۰-۴۹.
[30] Singh, G., Maurya, S., Delampasona, M.P. (2007). A comparison of chemical antioxidant and antimicrobial studies of cinnamon leaf and bark volatile oils, oleoresins and their constituents. Food  Chem. Toxicol., 45,1650-166.