TY - JOUR ID - 876 TI - تحلیل انرژی و اگزرژی یک خشک‌کن خورشیدی با دو انبارۀ گرمایی برای خشک کردن نعناع فلفلی JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - مختاریان, محسن AU - کلباسی اشتری, احمد AD - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران AD - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 6 IS - 3 SP - 421 EP - 439 KW - نعناع فلفلی KW - خشک‌کن KW - اگزرژی KW - انرژی KW - دمای هوا DO - 10.22104/jift.2018.2978.1724 N2 - سه روش خشک‌ کردن خورشیدی، آفتابی و سایه جهت کاهش رطوبت نعناع فلفلی از 87%~ تا 7%~ (بر مبنای تر) مطالعه گردید. در حالیکه افزایش دمای (∆T) هوای محیط در روش آفتابی در اثر جذب انرژی روزانه خورشید (با شدت 2m/W ‌957=Iave) به حدود oC4 رسید، این افزایش دما در روش خورشیدی پس از عبور هوا از میان جمع‌کنندۀ انرژی (با سطح 2m 26/1) به oC18 رسید. با توجه به متوسط شدت تابش در روش خورشیدی (روزانه 2m/W 860~) میزان آنتالپی هوای گرم‌کن تا 40% افزایش یافت. مقدار مصرف انرژی برای خشک کردن از هر کیلوگرم نعناع فلفلی در خشک‌کن خورشیدی به kg/W 80~ رسید که با توجه به زمان کوتاه این روش (5 ساعت) فقط 16% از کل انرژی ورودی به محفظۀ خشک‌کن صرف افزایش گرمای محسوس و تبخیر آب از محصول گردید. اگزرژی ورودی و خروجی خشک‌کن خورشیدی برای خشک کردن از نعناع فلفلی به ترتیب 24% کاهش و 38% افزایش یافت و مقدار کل اتلاف حرارتی (برای اتصالات و بدنۀ دستگاه) در طی دورۀ خشک کردن خورشیدی کمتر از 4%~ از انرژی کل ورودی به خشک‌کن رسید. چون انرژی مصرفی برای خشک کردن از نعناع فلفلی با روش خورشیدی حدود 50% انرژی مصرفی در روش‌های آفتابی و سایه بوده امکان خشک کردن از نعناع فلفلی تازه و رسانیدن آن تا 7% رطوبت تادو برابر ظرفیت دراین روش فراهم گردید. UR - https://jift.irost.ir/article_876.html L1 - https://jift.irost.ir/article_876_ffe9a3caa3231da5a88eacdfe09e5430.pdf ER -