TY - JOUR ID - 823 TI - خشک کردن توت سیاه با پیش تیمارهای مختلف حرارتی، پالسی، شیمیایی و مکانیکی به روش ترکیبی مادون قرمز- هوای گرم JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - تقی نژاد, ابراهیم AU - کاوه, محمد AU - رسولی شربیانی, ولی AD - دانشیار، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، گروه مهندسی و فناوری کشاورزی AD - دانشجوی دکتری، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. AD - دانشیار، دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه مهندسی بیوسیستم Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 7 IS - 2 SP - 277 EP - 298 KW - انرژی مصرفی ویژه KW - بلانچینگ KW - توت سیاه KW - فراصوت KW - مایکرویو DO - 10.22104/jift.2019.3600.1863 N2 - در این پژوهش به بررسی تأثیر پیش­تیمارهای مختلف بر ضریب پخش رطوبت مؤثر، انرژی مصرفی ویژه، اختلاف رنگ کل و چروکیدگی توت سیاه در خشک‌کن مادون‌قرمز- هوای گرم پرداخته شد. آزمایش­ها در 3 سطح دمایی  50 ،60 و°C  70 و با 4 پیش­تیمارهای مختلف شامل پیش‌تیمار حرارتی با بلانچینگ با آب داغ در دمای 70، 80 و°C 90، پالسی با مایکروویو 90 ،180 و W360، شیمیایی با محلول اسید آسکوربیک 1% و مکانیکی با امواج فراصوت در زمان­های 15، 30 و  min 45 اجرا شد. نتایج نشان داد که  به‌ترتیب بالاترین و پایین­ترین میزان ضریب پخش رطوبت مؤثر (m2/s 10-8×43/1) و انرژی مصرفی ویژه (kWh/kg52/55) با استفاده از پیش‌تیمار مایکروویو با توانW 360 و دمای خشک­کردن °C 70 بود. همچنین کمترین و بیشترین مقدار ضریب پخش رطوبت مؤثر (m2/s 10-9×24/4) و انرژی مصرفی ویژه (kWh/kg 89/239) برای نمونه شاهد با دمای خشک­کردن°C 50 به‌دست آمد. همچنین بیشترین میزان تغییرات رنگ (28/30) و چروکیدگی (62/55 %) در نمونه شاهد مشاهده شد. کمترین تغییرات رنگ (01/7) و چروکیدگی (23/19 %) در پیش‌تیمار مایکروویو با توان W360 و دمای خشک‌کردن°C 70 به‌دست آمد. بنابراین مقدار انرژی مصرفی (86/76 %)، تغییرات رنگ (85/76 %) و چروکیدگی (43/65%) نمونه­ها با استفاده از پیش تیمارهای مختلف، به طور معنی­داری (p<0.05) کاهش یافت. UR - https://jift.irost.ir/article_823.html L1 - https://jift.irost.ir/article_823_51a87c8b2fe3222c95cfe23077c5c905.pdf ER -