TY - JOUR ID - 508 TI - مطالعه ی سینتیک خشک شدن و چروکیدگی یک نمونه زالزالک در یک خشک کن بستر شناور ارتعاشی با کنترل رطوبت هوای ورودی JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - فرزان, الهام AU - رحیمی, محمودرضا AU - مددی اورگانی, وحید AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران AD - دانشیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران AD - استادیار، گروه مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 5 IS - 1 SP - 107 EP - 122 KW - سنتیک خشک شدن KW - چروکیدگی KW - خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی KW - زالزالک KW - سامانه جذب سطحی DO - 10.22104/jift.2017.508 N2 - در این پژوهش فرآیند خشک کردن و چروکیدگی میوه زالزالک در یک مقیاس آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفته است. میوه زالزالک در دماهای 50، 60 و 70 درجه سانتی‌گراد با سرعت‌های جابجایی هوای ورودی 0.92 و 1.06 متر بر ثانیه با فرکانس‌های 6.8 ، 7.5 و 8.2 در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی با استفاده از یک سامانه جذب سطحی با بسترهای پر شده از جاذب سیلیکاژل به منظور کنترل رطوبت هوای ورودی از حدود 27 درصد نسبی به 4 درصد نسبی خشک شد. نتایج نشان دادند که زمان خشک شدن میوه زالزالک در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی با استفاده از یک سامانه جذب سطحی نسبت به زمان خشک شدن آن در یک خشک‌کن بستر شناور ارتعاشی بدون استفاده از سامانه جذب سطحی به منظور کاهش رطوبت هوای ورودی به صورت قابل ملاحضه‌ای کاهش یافته است و مقدار این کاهش برای شرایط عملیاتی مختلف متفاوت است. برای مثال در شرایط عملیاتی سرعت جابجایی و دمای هوای ورودی به بستر به ترتیب برابر با برابر با 0.92 متر بر ثانیه و oC 60 و ارتعاش دستگاه برابر با 7.5 هرتز، زمان خشک شدن مقدار نمونه در حدود 15 درصد با جذب رطوبت هوای ورودی کاهش پیدا می‌کند. همچنین میزان چروکیدگی میوه زالزالک در طول فرآیند خشک کردن تحت تاًثیر دما، سرعت جابجایی و رطوبت نسبی هوای ورودی است و اثر سرعت جابجایی هوای ورودی بر میزان چروکیدگی آن در قیاس با دو عامل دیگر کمتر است. در بین مدل‌‌های ارائه شده برای مدل‌سازی خشک شدن میوه‌ها، مناسب‌ترین مدل‌‌ها جهت بررسی سینتیک خشک شدن و چروکیدگی میوه زالزالک به ترتیب مدل‌‌های لگاریتمی و رتی با بیشترین مقدار R2 و کمترین مقدار RMSE انتخاب شدند. UR - https://jift.irost.ir/article_508.html L1 - https://jift.irost.ir/article_508_428f1b17e99fbfaf930faff40fa6663d.pdf ER -