TY - JOUR ID - 124 TI - ارزیابی ویژگیهای کلوئیدی و آنتی اکسیدانی نانولیپوزوم های حاوی عصاره گزنه JO - فناوری‌های جدید در صنعت غذا JA - IFT LA - fa SN - 2783-350X AU - حق جو, سارا AU - قنبرزاده, بابک AU - همیشه کار, حامد AU - اثنی عشری, سولماز AU - دهقان نیا, جلال AD - دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز AD - استاد، علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز AD - دانشیار، دانشگاه علوم پزشکی تبریز AD - دانشجوی دکترا، دانشگاه علوم پزشکی تبریز AD - دانشیار، علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 2 IS - 3 SP - 11 EP - 23 KW - درون‌پوشانی KW - نانولیپوزوم KW - ترکیبات فنولیک KW - گزنه DO - 10.22104/jift.2015.124 N2 - درون‌پوشانی ترکیبات فنولیک، به عنوان آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی، یکی از راه‌های جلوگیری از اکسیداسیون و بهبود جذب آن‌ها در بدن است. لیپوزوم‌ها ذرات کلوئیدی متشکل از لیپیدهای قطبی هستند که به علت داشتن بخش‌های آبدوست و لیپیدی، در به دام انداختن، تحویل و آزادسازی ترکیبات آب‌دوست، چربی‌دوست و آمفی‌فیلیک می توانند بکار گرفته شوند هدف از این پژوهش، بررسی قابلیت لیپوزوم ها در درون پوشانی عصاره گزنه و ارزیابی ویژگی‌های کلوئیدی و آنتی‌اکسیدانی نانولیپوزوم‌های حاوی عصارۀ گزنه است. نانولیپوزوم‌های حاوی عصارۀ گزنه با استفاده از نسبت‌های متفاوت لستین-کلسترول (0-60، 10-50، 20-40، 30-30 میلی‌گرم) معادل (8-0، 7-3، 5-5 و 4-8 میلی مولار) و به روش هیدراسیون لایه نازک و سونیکاسیون تولید شدند. آزمون‌های تعیین اندازه ذرات، کارآیی درون پوشانی، پایداری کپسولاسیون، خاصیت آنتی‌اکسیدانی و میزان کدورت مورد ارزیابی قرار گرفتند. اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 94-81 نانومتر و 88/0-81/0 بود. بیشترین میزان کارآیی کپسولاسیون در فرمولاسیون بدون کلسترول با مقدار 56/2±83/65% حاصل شد. درصد احیاکنندگی رادیکال‌های 2و2-دی فنیل-1- پیکریل-هیدرازیل (DPPH) در عصارۀ آزاد و کپسوله تفاوت معنی‌داری نداشت. بعلاوه زمان نگهداری تأثیر معنی-داری روی پایداری درون پوشانی نانولیپوزوم‌ها ایجاد نکرد و نمونه‌ها در طول زمان نسبت به رهایش مقاوم بودند. همچنین افزایش غلظت کلسترول باعث افزایش میزان کدورت از 7/11- به 2/21- گردید. UR - https://jift.irost.ir/article_124.html L1 - https://jift.irost.ir/article_124_c26b5e6f0c8c48e22e57c8eb033af478.pdf ER -