%0 Journal Article %T تخمین غیرمستقیم تغییرات جرم و نسبت شکلی گوجه‌‌فرنگی‌های گیلاسی پوشش‌دار شده با‌ ژل آلوئه‌ورا به کمک تکنیک پردازش تصویر %J فناوری‌های جدید در صنعت غذا %I ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮان %Z 2783-350X %A گنجلو, علی %A زندی, محسن %A بی مکر, ماندانا %A منجم, سمانه %D 2020 %\ 07/22/2020 %V 7 %N 4 %P 551-565 %! تخمین غیرمستقیم تغییرات جرم و نسبت شکلی گوجه‌‌فرنگی‌های گیلاسی پوشش‌دار شده با‌ ژل آلوئه‌ورا به کمک تکنیک پردازش تصویر %K گوجه‌فرنگی گیلاسی %K آلوئه‌ورا %K ماشین بینایی %K نسبت شکلی %K تغییرات جرم %R 10.22104/jift.2020.4282.1990 %X تخمین تغییرات جرم و شکل میوه‌ها و سبزی‌ها به کمک تکنیک پردازش تصویر یکی از پیشرفت‌های اخیر در زمینه فناوری پس از برداشت است. در این پژوهش تغییرات جرم و نسبت شکلی گوجه‌فرنگی‌های گیلاسی پوشش‌دار شده با غلظت‌های مختلف از ژل آلوئه‌ورا (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) طی مدت زمان نگهداری در دمای محیط مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پس از پیش‌پردازش تصاویر، خصیصه‌های ابعادی (مساحت، قطر اصلی و فرعی) و نیز نسبت شکلی استخراج گردید. سپس با کمک مدل‌های خطی و منحنی توان رابطه بین خصیصه‌های استخراجی از تصاویر و جرم واقعی مشخص شد. نتایج نشان داد که مدل خطی توانست به خوبی تغییرات جرم بر حسب مساحت حاصل از تصویر را مدل نماید (9895/0=R2) که میزان صحت تخمین جرم برابر 9729/0 بود. نتایج همچنین کارایی این سیستم را برای تخمین تغییرات جرم طی نگهداری با میانگین خطای نسبی 359/3 درصد نشان داد. این امر نشان‌دهنده ارتباط بسیار قوی بین خصیصه‌های ابعادی و جرم می‌باشد. محاسبه نسبت شکلی بر مبنای قطر طولی و قطر عرضی مشخص کرد که شکل گوجه‌فرنگی‌های گیلاسی پوشش‌دار شده به سبب از دست دادن رطوبت از حالت دوکی به حالت استوانه‌ای تغییر می‌کند (از نسبت شکلی 1/1 تا 7/1) که روند این تغییرات با افزایش درصد ژل آلوئه‌ورا کاهش یافت. %U https://jift.irost.ir/article_968_5648e20a2895c6f871dfb98fbefa7983.pdf