%0 Journal Article %T تأثیر موم زنبور عسل بر خواص فیلم ژلاتینی استخراج شده از فلس ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %J فناوری‌های جدید در صنعت غذا %I ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮان %Z 2783-350X %A برزگر, لحاک %A اجاق, سید مهدی %A عالیشاهی, علیرضا %A رئیسی, مجتبی %A مطلبی, عباسعلی %D 2019 %\ 11/22/2019 %V 7 %N 1 %P 57-69 %! تأثیر موم زنبور عسل بر خواص فیلم ژلاتینی استخراج شده از فلس ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) %K ژلاتین %K موم عسل %K خواص فیلم %K کپور معمولی %R 10.22104/jift.2019.3198.1768 %X ژلاتین یک پروتئین کلوییدی منحصر به فرد است که به شکل گسترده‌ای در صنایع غذایی، داروسازی، پزشکی و ... مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از این پژوهش بهبود خواص فیلم ژلاتین تولید شده از فلس کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از موم عسل بود. نحوه استخراج ژلاتین از فلس ماهی کپور معمولی ، شامل تیمار قلیایی، تیمار اسیدی و استخراج حرارتی با آب بود. نخست میزان خاکستر، رطوبت، پروتئین و چربی ژلاتین استخراج شده اندازه گیری شد. فیلم‏ها با ترکیب ژلاتین استخراج شده و موم عسل، )شامل دو تیمار 9/3 و 5/6 درصد موم(، با استفاده از روش محلول- قالب تهیه شدند. فیلم ها از نظر ویژگی‌های مکانیکی، فیزیکی، ظاهری و ضد میکروبی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان حلالیت، نفوذپذیری به نور و نفوذپذیری به بخار آب در مقایسه با نمونه شاهد (نمونه فیلم ژلاتینی بدون موم عسل) کاهش معنی‌داری نشان داد (05/0>p) ولی میزان جذب آب، جذب نور، مقاومت کششی و افزایش طول در نقطه شکست فیلم ها در مقایسه با شاهد افزایش معنی‌دار نشان داد (05/0>p). از سوی دیگر، تغییرات رنگ در نمونه‌ها معنی‌دار نبود(05/0>p). نتایج مربوط به مطالعات پراش پرتو ایکس و میکروسکوپ الکترونی نشان داد که موم عسل به طور کامل و یکنواحتی در ژلاتین پخش شده است. همچنین، نتایج مطالعات میکروبی نشان داد ترکیب ژلاتین و موم عسل در هر دو نمونه در مقایسه با شاهد اثر ضد میکروبی معنی‌داری بر باکتری-های لیستریامونوسیتوژنز و اشرشیاکلی داشتند(05/0>p). بطورکلی موم عسل می‌تواند خواص فیلم ژلاتینی تولید شده ازژلاتین استخراج شده فلس ماهی کپور معمولی را بهبود بخشد. %U https://jift.irost.ir/article_767_a6683fee30283b2b35c18ccbd56f3f30.pdf