%0 Journal Article %T استخراج ترکیبات موثره گلبرگ زعفران به کمک امواج فراصوت و بهینه سازی شرایط استخراج آن %J فناوری‌های جدید در صنعت غذا %I ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮان %Z 2783-350X %A احمدیان کوچکسرایی, زهرا %A نیازمند, راضیه %D 2016 %\ 10/22/2016 %V 4 %N 1 %P 121-135 %! استخراج ترکیبات موثره گلبرگ زعفران به کمک امواج فراصوت و بهینه سازی شرایط استخراج آن %K آنتوسیانین %K آنتی اکسیدان %K پلی فنول %K گلبرگ زعفران %K طرح باکس-بنکن %R 10.22104/jift.2016.382 %X گیاه زعفران از جمله گیاهانی است که بخش‌های مختلف آن از دیر باز در صنعت غذا و طب سنتی استفاده می‌شده است. گلبرگ زعفران به عنوان محصول جانبی فرآوری زعفران حاوی مقادیر قابل ملاحظه‌ای از ترکیبات آنتی-اکسیدانی است اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج این ترکیب‌ها از آن به شیوه‌های گوناگون وجود دارد. استخراج به کمک فراصوت روشی سریع و موثر برای استخراج ترکیبات موثره گیاهی است که در مقیاس صنعتی و آزمایشگاهی قابل اجرا می‌باشد. در این پژوهش از روش سطح پاسخ-طرح باکس‌بنکن به منظور بررسی تأثیر دمای استخراج (65-25 درجه سانتیگراد)، زمان استخراج (15-5 دقیقه) و شدت صوت (100-20درصد) بر راندمان استخراج ترکیبات پلی‌فنولی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی، میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی و نیز بهینه سازی فرایند استخراج استفاده گردید. نتایج نشان داد، در صورتی که زمان استخراج 15 دقیقه، دمای استخراج 43 درجه سانتیگراد و شدت صوت 100 درصد باشد، بیشترین بازده استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی حاصل می‌گردد. تحت این شرایط میزان ترکیبات پلی‌فنولی، 1380 (میلی‌گرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ فلاونوئید، 144 (میلی‌گرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ آنتوسیانین، 120 (میلی‌گرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ درصد به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH، 73 درصد و توان آنتی‌اکسیدانی احیای آهن، 8/3 میلی‌مولار بدست آمد. %U https://jift.irost.ir/article_382_2d65eaf26cf2c74f3d59fc88677c6f84.pdf