@article { author = {Arjeh, Edris and Pirouzifard, Mir Khalil and Pirsa, Sajad}, title = {Enzymatic pre-treatment of raw sugar beet juice using pectinase to improve the conventional purification process}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {6}, number = {1}, pages = {45-54}, year = {2018}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2018.2875.1696}, abstract = {Purification is one of the main step in the sugar production, in which the purity of the raw juice increases by elimination of impurities. In this study, the efficiency of pectinase enzyme was studied to remove the pectic substance and improve the quality of raw sugar beet juice. Therefore, the effect of enzymatic pre-treatment in combination with lime treatment (4-20 kg/m3) on purification indexes (viscosity, turbidity, color, purity and colloid concentration and total proteins) was investigated. The results showed that the combination treatment significantly reduced the viscosity in comparison with the conventional purification process. The removal efficiency of colloidal and proteins was also facilitated by enzymatic treatment. In addition, the results showed that the improving of purity was approximately equal in the combined treatment of 8 kg/m3 with lime treatment of 20 and 30 kg/m3, and did not show significant differences (P 50%) and save the cost of sugar production.}, keywords = {Sugar Beet,Enzymatic Purification,Pectinase,Raw juice}, title_fa = {پیش تیمار آنزیمی شربت خام چغندر قند با استفاده از آنزیم پکتیناز به منظور بهبود فرآیند تصفیه متداول}, abstract_fa = {تصفیۀ شربت خام یکی از مراحل اصلی فرآیند تولید شکر می‌باشد که در آن با حذف مواد غیرقندی نسبت ساکارز به ناخالصی‌ها افزایش یافته و تولید شکر با کیفیت بالا امکان‌پذیر می‌گردد. در پژوهش حاضر کارایی آنزیم پکتیناز جهت حذف ترکیبات پکتیکی از شربت خام و بهبود روش تصفیه متداول مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور تاثیر پیش تیمار آنزیمی قبل از تصفیه با آهک (kg/m3 20-4) روی شاخص‌های تصفیه‌ای (گرانروی، کدورت، رنگ، درجه خلوص، غلظت کلوئید و پروتئین‌ها) بررسی و با روش تصفیه متداول مقایسه گردید. نتایج نشان داد که گرانروی شربت در تیمار ترکیبی آنزیم-آهک در مقایسه با فرآیند تصفیه متداول کاهش بیشتری پیدا کرد. همچنین حذف ترکیبات کلوئیدی و پروتئین‌ها نیز با پیش تیمار آنزیمی تسهیل گردید. درجه خلوص در تیمار ترکیبی kg/m3 8 با میزان آن در تیمارهای 16 و kg/m3 20 آهک- دی‌اکسید کربن تقریبا برابر بود و اختلاف معنی‌داری نداشت (05/050 درصد) کاهش دهد و موجب صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید شکر گردد.}, keywords_fa = {چغندر قند,تصفیه آنزیمی,پکتیناز,شربت خام}, url = {https://jift.irost.ir/article_674.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_674_0b1a2e5eb565b7d69a7ee7db3eea38cb.pdf} }