@article { author = {Tafreshi, Faeze and Javanmard, Majid and Fahimdanesh, Maryam}, title = {Effects of Polymeric Films Coated with Natural Antioxidant (Rosemary Extract) for Prevention of Butter oxidation}, journal = {Innovative Food Technologies}, volume = {1}, number = {1}, pages = {37-48}, year = {2013}, publisher = {Iranian Research Organization for Science and Technology (IROST)}, issn = {2783-350X}, eissn = {2783-1760}, doi = {10.22104/jift.2014.21}, abstract = {Antioxidant active packaging is one of the active packaging that prevents of lipid oxidation by releasing antioxidant during storage of food. In recent years the use of natural antioxidant instead of the synthetic variety in these packaging has been considered. The aim of this study was evaluating the performance of polymeric film coated with natural antioxidant (Rosemary Extract) to prevent lipid oxidation in butter. With three different concentrations (0.1%, 0.15%, 0.2%), the ethanolic extract of Rosemary was sprayed on the surface of low density polyethylene and polypropylene films (LDPE & BOPP). Films without extract were used as control. Phenolic compounds migration from the surface of films to 95% ethanol was measured at 4ºc during 10 hours. With increasing time and extract concentration, migration to ethanol increased (P<0.05). Oxidative stability of pasteurized butter Components packaged with polyethylene and polypropylene films containing extract and without extract was evaluated in refrigeration (4°c) temperatures during 45 days respectively. The index value of peroxide, free fatty acids (FFA) and sensory characteristics of the samples were investigated during storage. Coating of extract on the surface of polymeric films resulted in reduction of peroxide value and free fatty acids in butter samples (P<0.05).Increasing the extract concentration caused flavor changing of butter and consequently decreasing in public acceptability (P<0.05). Film coated with an extract concentration of 0.1% produced most desirable oxidative stability and sensory characteristics and polypropylene film was effective than polyethylene film in oxidative stability of product.}, keywords = {Active packaging,antioxidant packaging,Polymeric films,rosemary extract,butter oxidation,migration}, title_fa = {اثر فیلم های پلیمری پوشانده شده با پاداکسنده طبیعی (عصاره رزماری) در جلوگیری از اکسایش کره}, abstract_fa = {بسته‌بندی ضد اکسایشی یکی از انواع بسته‌بندی فعال است که در طی نگهداری مواد غذایی با آزاد کردن پاداکسنده (آنتی‌اکسیدان) از فساد اکسایشی چربی جلوگیری می‌کند. درسال‌های اخیر کاربرد پاداکسنده‌های طبیعی به جای انواع سنتزی در این نوع بسته‌بندی‌ها مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق بررسی عملکرد فیلم‌های پلیمری پوشانده شده با پاداکسندة طبیعی (عصاره رزماری) در جلوگیری از اکسایش چربی در کره بود. عصاره اتانولی رزماری با سه غلظت متفاوت (1/0%، 15/0%، 2/0%) بر روی سطح فیلم‌های پلی‌اتیلن با دانسیته پایین (LDPE) و پلی‌پروپیلن خطی‌شده (BOPP) پوشانده شد. از فیلم‌های فاقد عصاره به عنوان شاهد استفاده شد. مهاجرت ترکیبات فنلی از سطح فیلم‌ها به اتانول 95% (مادة مشابه چربی) در دمای 4 درجه سانتی‌گراد در مدت 10 ساعت اندازه‌گیری شد. با افزایش زمان و غلظت عصاره، مهاجرت افزایش یافت (05/0 (P. ثبات اکسایشی قطعات کرة پاستوریزه بسته‌بندی شده با فیلم‌های پلی‌اتلین و پلی‌پروپیلن (حاوی عصاره و فاقد عصاره) در دمای یخچال (C°4) ، طی 45 روز بررسی شد. مقدار شاخص پراکسید، اسیدهای چرب‌ آزاد، و ویژگی‌های حسی نمونه‌ها در مدت نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. پوشش عصاره بر سطح فیلم‌های پلی‌اتیلن و پلی‌پروپیلن سبب کاهش مقدار شاخص پراکسید و اسیدهای چرب آزاد در نمونه‌های کره نسبت به نمونه شاهد شد (05/0(P}, keywords_fa = {بسته‌بندی فعال,بسته بندی ضد اکسایشی,فیلم‌های پلیمری,اکسایش کره,عصارة رزماری,مهاجرت}, url = {https://jift.irost.ir/article_21.html}, eprint = {https://jift.irost.ir/article_21_b070b6d7c5b166408f51719903a15abb.pdf} }